May traži podršku za svoj sporazum, tvrdi da je alternativa ostanak u Europskoj uniji

Autor:

14.01.2019.

A still image from video footage shows Britain's Prime Minister Theresa May speaking about Brexit, in the House of Commons, in central London, Britain November 15, 2018. Parbul TV/Handout via Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Parbul TV/Handout via Reuters TV / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Ujedinjeno Kraljevstvo tone još dublje u kaos. Sutra je povijesno glasanje parlamenta o Sporazumu o Brexitu.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak u parlamentu kako se, prema iskustvima od prošlog tjedna, odustajanje od Brexita doima izglednije od Brexita bez sporazuma u slučaju da njen prijedlog sporazuma padne na glasanju u utorak.

- Ako će zastupnici glasati protiv mog sporazuma, najvjerojatniji rezultat bit će paraliza u parlamentu, te bi riskirali da do Brexita uopće ne dođe, kazala je.

May, koja je u prosincu odgodila glasanje u parlamentu o sporazumu o brexitu jer je bilo izvjesno da će ga izgubiti, kazala je da zastupnici ne smiju iznevjeriti narod koji je podržato brexit na referendumu u lipnju 2016. godine.

U govoru u kojem je apelirala na sve članove parlamenta da podrže njen sporazum, predstavila je i rezultate zadnje runde pregovora koju je održala s čelnicima država EU. Vođe zemalja članica odbile su bilo kakvu ideju ponovnog otvaranja pregovora, kao i mogućnost pravnog ograničavanja zaštitnog mehanizma za Sjevernu Irsku, no ponudili su politička uvjeravanja da će učiniti sve kako bi se izbjegla aktivacija zaštitnog mehanizma, te da će se potruditi da, ukoliko se aktivira, traje 'najkraće moguće'.

- Nitko u parlamentu nije predložio alternativni sporazum o Brexitu koji se može ispregovarati i koji bi ispunio rezultat referenduma, kazala je.

Mobilizacija laburista

U međuvremenu, zastupnici opozicijske Laburističke stranke dobili su naredbu da se svi, pa čak i bolesni, pojave na sutrašnjem glasanju o sporazumu o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz članstva u EU.

Vijest je jučer objavio britanski Observer, dolijevajući tako dodatno gorivo na već razbuktalu atmosferu prije “povijesnog” glasanja u britanskom parlamentu. Riječ je o očekivanoj posljedici najave stranačkog predsjednika Jeremyja Corbyna da će laburisti ići na rušenje vlade. U stranci je dulje trajala rasprava treba li ići u rušenje vlade ili je bolje usredotočiti se na kampanju za novi referendum.

Sada je to potpuno presjekla zastupnica Angela Smith: “Prošlo je vrijeme zavaravanja. Ako premijerka Theresa May ne uspije progurati svoj sporazum kroz parlament, moramo testirati volju parlamenta. Ako ne uspijemo, tada moramo uzeti u obzir sve opcije uključujući i kampanju za drugi referendum jer je to stranačka politika”.

A banner which reads
Henry Nicholls / REUTERS

Ilustracija; plakat na kojem piše 'May mora ići' i slika čelnika laburista Jeremyja Corbyna

 

Prema svim dosadašnjim informacijama, May nema dovoljno ruku u parlamentu da uspije dobiti potrebnu većinu za sporazum o Brexitu. No, stranačka vodstva i konzervativaca i laburista su ozbiljno zabrinuta jer je parlament prošli tjedan prihvatio dva amandmana koja su zajednički donijeli zastupnici obiju stranaka. I oba ta amandmana idu u korist izbjegavanju tvrdog Brexita. To bi u konačnici moglo dovesti i do produljenja roka za izlazak iz članstva u EU, pa i do najstrašnijeg scenarija za ljute brexitovce: da se od izlaska iz članstva u EU odustane.

Drugi referendum

Laburističko vodstvo je zabrinuto jer unutar stranke postoji snažna struja - Momentum - koja se zalaže za ostanak u EU. I koja smatra da bi zbog toga trebalo organizirati drugi referendum. Zbog toga je Corbyn, koji smatra da treba izaći iz EU, sa svojim najbližim suradnicima skovao plan da se krene u rušenje vlade i da se zahtjev za glasanje o povjerenju kabinetu Therese May podnese odmah nakon izjašnjavanja o sporazumu u Brexitu. Glasanje bi se moglo očekivati već u srijedu.

Jedina mogućnost da laburisti odustanu od ovog plana jest da sama premijerka May, nakon što izgubi glasanje, podnese ostavku. No, tada se opet otvara pitanje hoće li konzervativci imenovati novog premijera ili će i oni biti skloni novim izborima. Prvi scenarij je izgledniji, ali u ovako podijeljenoj stranci teško je očekivati da bi u razumnom roku mogli postići konsenzus o novom čelniku.

Krhkost vlade

Laburisti su svjesni kako nemaju dovoljno ruku da sami sruše vladu jer će sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) podržati vladu, ali vjeruju da će njihov potez pokazati krhkost sadašnje vlade u trenutku dok se kriza oko Brexita iz sata u sat produbljuje. Ako uspiju ishoditi izbore, Corbyn vjeruje da bi mogao zatražiti nove pregovore s Bruxellesom. To je gotovo nemoguće jer je stav EU više nego jasan: možemo pomoći oko pojašnjavanja dijelova sporazuma, ali novih pregovora nema. Laburističko vodstvo realno nije imalo drugog izbora jer je utjecajni Sadiq Khan, gradonačelnik Londona (glavni grad je većinom bio za ostanak u EU), najavio da će pokrenuti kampanju za referendum ako se pokrene pitanje izvanrednih izbora.

U takvim je okolnostima premijerka May jučer još jednom upozorila zastupnike da bi njihovo neprihvaćanje sporazuma bilo katastrofalno za Britaniju. Za Sunday Express je rekla kako zastupnici ne smiju ostaviti na cjedilu ljude koji su glasali za Brexit. “Kada bi to učinili, to bi bilo katastrofalno i neoprostivo izigravanje povjerenja u našu demokraciju”, istaknula je May.

“Moja poruka parlamentu ovoga vikenda je jednostavna: vrijeme je da zaboravimo igre i učinimo ono što je ispravno za zemlju”.

Raskol stranke

Theresa May se, kako navodi Sunday Telegraph, nalazi i pred velikim izazovom u Konzervativnoj stranci u kojoj je netrpeljivost između zagovornika ostanka i izlaska iz EU došla do razine koja prijeti raskolom. Brexitovci su bijesni jer u vladi mnogi zagovaraju da se krene u dogovor s Corbynom kako bi se postigao kompromis koji bi spasio postojeći sporazum. Neki od njih su poručili da bi u tom slučaju glasali protiv povjerenja vladi - i zapravo opet time išli naruku laburistima. Zaključno, kaos uoči glasanja je takav da je nemoguće bilo što predviđati i očekivati. Osim vrlo vjerojatnog pada sporazuma.

Picula, Radoš i Škrlec pozvali Britance da ostanu u EU

Čak 129 europskih zastupnika iz 26 zemalja članica Europske unije napisalo je zajedničko pismo stanovnicama i stanovnicima Ujedinjene Kraljevine, pozivajući ih da odustanu od izlaska iz članstva.

"Ne želimo se miješati u vašu unutarnju politiku, ali ne možemo si pomoći a da ne primijetimo kako istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da raste broj ljudi koji žele mogućnost kako bi nanovo promislili o svojoj odluci vezanoj uz Brexit. I to sada kad je više nego jasno da je Brexit bitno drukčiji nego što su to obećavali lideri kampanje za izlazak iz EU prije gotovo tri godine”, stoji u otvorenom pismu. Zastupnici iz konzervativne, socijalističke, liberalne i zelene frakcije Europskog parlamenta poručuju kako će svaka odluka o ostanku u članstvu EU biti “toplo dočekana” i obećavaju da će nastaviti zdušno raditi na reformi EU kako bi odgovorila i na britanske primjedbe. Pismo nisu potpisali samo zastupnici s Cipra, što se može dovesti u vezu s britanskom upravom nad tim otokom te vojnom bazom koju ondje i dalje imaju.

Iz Hrvatske su pismo potpisali Jozo Radoš, Tonino Picula i Davor Škrlec. Među poznatijim imenima je Elmar Brok, utjecajni njemački zastupnik iz Europske pučke stranke, bliski suradnik kancelarke Angele Merkel.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version