May u borbi protiv šest parlamentarnih frakcija za izlazak iz Europske unije

Autor:

  • Tea Trubić

29.01.2019.

Britain's Foreign Secretary Boris Johnson attends a family photo session during he and Britain's Prime Minister Theresa May's visit to Poland, at the Chancellery of the Prime Minister in Warsaw, Poland December 21, 2017. REUTERS/Kacper Pempel - RC1CC1CC68B0
Kacper Pempel / REUTERS

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson

Premijerku Theresu May danas očekuje još jedna dramatična večer u britanskom parlamentu.

Samo dva tjedna nakon što su zastupnici Donjeg doma vrlo odlučno odbili usvojiti Sporazum o Brexitu, zbog čega je i u pitanje dovedena stabilnost njezine vlade, May će večeras dobiti konačan odgovor na pitanje je li tzv. 'Plan B' prihvatljivija opcija od one koju je sredinom siječnja predstavila u Sporazumu o Brexitu.

Ujedinjena Kraljevina Uniju napušta za točno dva mjeseca, a vodeći britanski političari još uvijek svojim sugrađanima ne mogu ponuditi odgovor na ključna pitanja. Naime, još uvijek nije sigurno ni hoće li se Brexit dogoditi, a kamo li što će se dogoditi ako London uistinu napusti EU u planiranom roku.

Zastupnici Donjega doma, baš kao i britanska javnost, nikada nisu bili više podijeljeni oko mogućih rješenja. Samo nekoliko sati prije još jednog ključnog glasovanja, u Donjem domu parlamenta postoji najmanje šest frakcija koje se zalažu za suprotstavljene stavove.

Šest frakcija

Lojalisti, suradnici premijerke May, smatraju da je 'Plan B' realna i najpovoljnija opcija Brexita kojom bi se zaštitili ključni britanski interesi nakon napuštanja Unije. Vladini dužnosnici i nekolicina zastupnika Konzervativne stranke svim raspoloživim sredstvima pokušavaju obustaviti neizvjesnost koja trenutno vlada britanskom političkom scenom.

Zastupnici sjevernoirske stranke Demokratska unionistička stranka (DUP), koalicijskog partnera Therese May o kojima uvelike ovisi stabilnost njezine vlade, načelno nemaju ništa protiv uvjeta koje je premijerka do sada ispregovarala s Bruxellesom. Međutim, oni se strastveno protive jednoj od najspornijih točaka sporazuma, a to je irski zaštitni mehanizam. Iako je stranačko vodstvo izjavilo da je spremno usvojiti 'Plan B' ako se premijerka vrati u Bruxelles i ispregovara bolje uvjete za Sjevernu Irsku, europski dužnosnici su to odlučno odbili, stoga nije izgledno da će DUP večeras podržati May.

Među torijevcima se nalazi frakcija istaknutih zastupnika, poput Jacoba Reesa Mogga i Borisa Johnsona, koji se zalažu za 'tvrdi' Brexit, tj. prekidanje svih veza s Bruxellesom pod svaku cijenu. Europskoj uniji je u interesu, smatraju, da sebi osigura bolje uvjete budućih bilateralnih odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, vjerujući pritom da će Bruxelles Londonu ponuditi bolje uvjete izlaska ako se britanska vlada postavi samouvjerenije. Također, zastupnici te frakcije smatraju da nema razloga za zabrinutost jer 'tvrdi' Brexit podrazumijeva da će London s državama Europske unije trgovati jednako kako trguje i s drugim državama; prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

S dijametralno suprotne strane Donjega doma nalazi se frakcija koja istinski strahuje od posljedica koje bi 'tvrdi' Brexit imao na stabilnost britanskog gospodarstva te ga želi spriječiti pod svaku cijenu. Osim aktualnog ministra financija Philipa Hammonda, za te se ciljeve bore i brojni renomirani zastupnici iz redova Laburističke strake. Riječ je o svakako najbrže rastućoj frakciji među zastupnicima, zato što njihove ciljeve i strahove dijele i brojni kolege koji službeno pripadaju drugim političkim opcijama.

Međutim, lider laburista Jeremy Corbyn osvojio je simpatije zastupnika škotske i velške nacionalne stranke, zalažući se za raspisivanje novog referenduma. Onaj prethodni, smatraju, nije dovoljno jasno predstavio uvjete koji bi Brexitom stupili na snagu, argumentirajući da Britanci nikada ne bi odabrali uvjete koje im je predstavila Theresa May.

Podsjetimo, glasovanje o usvajanju 'Plana B' održat će se večeras u 19:00 sati prema lokalnom vremenu, a očekuje se da ni ovaj put britanska premijerka neće imati potrebnu većinu za ratifikaciju.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version