Michel Barnier: 'Postoji šansa da do kraja tjedna postignemo dogovor s Borisom Johnsonom'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.10.2019.

EU's Chief Brexit Negotiator Michel Barnier talks to the media as he arrives to take part in General Affairs council addressing the state of play of Brexit, in Luxembourg October 15, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier tvrdi da je još uvijek moguće postići sporazum s Londonom prije summita Europskoga vijeća koje će se održati krajem tjedna

Ovih se dana u Luksemburgu održava sastanak Vijeća ministara EU na kojem se podrobno raspravlja o daljnjim koracima Brexita.

Britanski su pregovarači danas predali revidirani prijedlog novog Sporazuma o Brexitu, nadajući se da će samo nekoliko dana prije summita Europskog vijeća osigurati bolje uvjete izlaska iz EU.

Novog roka za Brexit dijeli nas samo 16 dana, a još uvijek ne postoje konkretni, javnosti dostupni prijedlozi koji bi spriječili izlazak bez sporazuma. Britanski su pregovarači današnji dan karakterizirali kao 'ključan'.

Irska televizijska postaja RTE jučer je objavila da će London ponuditi novi prijedlog za Brexit u utorak, dva dana prije summita Europskog vijeća.

Najveći kamen spoticanja u pronalasku rješenja još uvijek je pitanje prirode granice u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita. Dvije pregovaračke strane danas će pokušati dogovoriti na koji bi način mogli isključiti Sjevernu Irsku iz carinske unije EU bez postavljanja fizičkih granica kojima bi se kompromitirali uvjeti Mirovnog sporazuma na Veliki petak. Visoko pozicionirani diplomatski izvori tvrde da britanski prijedlog još uvijek nije u potpunosti prihvatljiv Europskoj uniji.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier početkom tjedna je izjavio da smatra kako je još uvijek realno da se do kraja tjedna postigne dogovor s britanskom vladom. No, premijer Finske, države koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, napominje da novi sporazum neće biti spreman do summita Europskog vijeća koje bi se trebalo održati krajem ovog tjedna.

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay zvučao je znatno optimističnije tijekom obraćanja novinarima u Luksemburgu.

- Pregovori još uvijek traju i dužni smo im osigurati onoliko vremena koliko im je potrebno. Sporazum je vrlo izvjestan – napomenuo je.

U slučaju da se danas ne postigne napredak u pregovorima za Brexit, novi krug razgovora održat će se krajem tjedna na summitu Europskog vijeća, a nije isključeno da će se zbog pitanja izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU održati i izvanredan susret europskih čelnika krajem listopada.