Mike Pompeo otvara Orbánu vrata Bijele kuće

Autor:

  • Tea Trubić

07.02.2019.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures as he speaks during the weekly government news conference in Budapest, Hungary, January 10, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo
Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orbán

Američki državni tajnik Mike Pompeo sljedeći će tjedan posjetiti Mađarsku kako bi unaprijedio suradnju s premijerom Viktorom Orbánom, najavila je jučer Bijela kuća.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton, jučer je rekao da se susreo s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjártom kako bi raspravili o 'unaprijeđenju obrambene, energetske i sigurnosne suradnje' i zaustavili rastući utjecaj Rusije u regiji.

- Ovaj službeni posjet je sjajna najava naših ovogodišnjih vanjskopolitičkih ciljeva – napisao je Bolton u svom službenom Twitter profilu.

Viktor Orbán jedan je od najkontroverznijih europskih državnika. Unatoč tome što je njegova stranka Fidesz službeno dio političke grupacije Europske pučke stranke, smatra se jednim od najpoznatijih i najutjecajnijih populista. S obzirom na to da administracija Baracka Obame nije bila zainteresirana za suradnju s Orbanovom vladom, a nerijetko ju je i otvoreno kritizirala, mađarskome čelniku promjena trenda u Bijeloj kući svakako odgovara.

Tijekom kampanje za američke predsjedničke izbore, Orbán je bio jedan od rijetkih europskih državnika koji je otvoreno simpatizirao Donalda Trumpa. Ako uspije unaprijediti bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, mađarski bi premijer mogao postati državnikom koji podjednako uspješno surađuje s Vladimirom Putinom i Donaldom Trumpom, za što mnogi politički analitičari smatraju da je njegov konačni vanjskopolitički cilj.

Državni tajnik Pompeo Budimpeštu će posjetiti u jeku brojnih prosvjeda protiv Orbánove vlasti i nacrta tzv. 'robovlasničkog zakona' o radu koji je mobilizirao stotine tisuća Mađara.

Pompeo će nekoliko dana kasnije posjetiti i Poljsku kako bi sudjelovao na konferenciji o Bliskom istoku.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version