MMF upozorava London da će bez dogovora o Brexitu trpjeti velike ekonomske gubitke

Autor:

18.09.2018.

International Monetary Fund (IMF) managing director Christine Lagarde at a press conference to mark the publication of the 2017 Article IV assessment of the UK at the Treasury in central London., Image: 358293336, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u ponedjeljak upozorio britansku vladu da će njihova ekonomija oslabiti ukoliko napusti Europsku uniju bez sporazuma o Brexitu.

Iako je vlada Therese May tvrdila da britanska ekonomija neće trpjeti gubitke neovisno o ishodu pregovora s Bruxellesom, MMF je u svojoj službenoj izjavi istaknuo opasnost koja prijeti za stabilnost britanske funte.

Čak i da se tijekom narednih mjeseci postigne sveobuhvatni dogovor oko Brexita, MMF predviđa da će britanska ekonomija tijekom 2018. i 2019. godine rasti stopom od 1,5 posto, čime će kaskati iza njemačke i francuske ekonomije.

- Ja sam očajnički optimist, stoga se nadam da će doći do sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je Christine Lagarde, direktorica MMF-a, naglasivši pri tom da bi u suprotnom moglo doći do drastičnog usporavanja britanskog gospodarstva.

- Da budem jasna, u usporedbi s današnjim jedinstvenim tržištem svi će budući post-Brexit scenariji uzeti svoj danak svjetskom gospodarstvu. Međutim, vjerujem da će gospodarstvo Europske unije biti u najmanjoj mjeri ugroženo - izjavila je Lagarde tijekom predstavljanja godišnjeg izvještaja o britanskoj ekonomiji.

- Što će prepreke u budućem trgovinskom odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije biti veće, toliko će gospodarstva osjetiti na gubitku. Ovo bi trebalo biti jasno samo po sebi, no čini se kako ponekad nije - dodala je.

Britanija napušta Europsku uniju za manje od šest mjeseci, a London i Bruxelles još uvijek nisu postigli dogovor kojim bi se definirao tranzicijski period.

Britanska ekonomija, peta po veličini u svijetu, od rezultata referenduma 2016. godine bilježi sporiji rast, dok istovremeno ostale uspješne ekonomije bilježe stabilan rast.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version