Najmlađa premijerka na svijetu imat će još mlađe ministrice u vladi

Autor:

09.12.2019.

The candidate for the next prime minister of Finland, Sanna Marin, after the SDP's prime minister candidate vote in Helsinki, Finland, December 8, 2019. Vesa Moilanen/Lehtikuva/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Vesa Moilanen/Lehtikuva/ / via REUTERS

Nova finska premijerka Sanna Marin ima samo 34 godine i najmlađa je čelnica vlada u povijesti te države

Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi će imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje, otkrili su stranački dužnosnici u ponedjeljak.

Tridesetčetverogodišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju. Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, tridesetvogodišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan.

Finska vlada odstupila je prošli tjedan nakon što je Stranka centra objavila da više ne podržava premijera Anttija Rinnea zbog nedavnog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.

Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti s istim programom, no i da je potreban preustroj.

- Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira - kazala je Kulmuni.

- To je temelj ove nove generacije suradnje (između socijaldemokrata i Stranke centra) - dodala je.

Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.

Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.

Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, tridesetčetverogodišnja Maria Ohisalo, tridesetvogodišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a pedesetpetogodišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa.

Tagovi/Tags: