Napeto u redovima CDU-a: Tko će zamijeniti Angelu Merkel?

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

05.12.2018.

FILE PHOTO: An election campaign poster of Angela Merkel, German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union party CDU is seen falling apart due to heavy rains one week following Germany's general election in Bonn, September 30, 2017. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo
Wolfgang Rattay / REUTERS

Izborni poster kampanje Angele Merkel

U redovima najjače njemačke stranke CDU ovoga se tjedna napetost može rezati nožem. Naime, ovoga vikenda će se na stranačkoj konvenciji u Hamburgu održati izbori na kojem će se definirati nasljednik kancelarke Angele Merkel koja je obnašala funkciju stranačke čelnice punih 18 godina.

Ti će izbori zapečatiti političku sudbinu najmoćnije žene na svijetu, ali i definirati pravac kojim će se prvo gospodarstvo Europske unije kretati narednih godina. Angela Merkel, najmoćnija državnica Europske unije, iznenadila je svoje birače nakon što je u listopadu najavila da se više ne namjerava kandidirati za predsjednicu stranke CDU koja već desetljećima vlada Njemačkom.

Nakon turbulentnih godina državničkog vodstva kojeg je posljednjih godina uvelike obilježila njezina politika otvorenih granica, Merkel je potaknuta brojnim kritikama i lošim rejtingom stranke zaključila da je kucnuo čas da do 2021. godine odstupi sa svoje funkcije. Međutim, još uvijek nije sigurno hoće li njemačka kancelarka do tada uopće ostati na vlasti, zato što to uvelike ovisi o tome tko će je zamijeniti na čelu stranke, točnije, hoće li to biti njezini ljuti kritičari ili odani suradnici.

- Tko god u konačnici postane stranačkim čelnikom CDU-a, najveće njemačke stranke, prije ili kasnije će vrlo vjerojatno obnašati kancelarsku dužnost – zaključio je Eckhard Jesse, politički analitičar sa Sveučilišta Chemnitz.

Annegret Kramp-Karrenbauer, popularno zvana AKK, jedna je od ključnih kandidatkinja koju je kao blisku suradnicu i osobu od povjerenja predložila i sama Angela Merkel. Kramp-Karrenbauer je do sada obnašala funkciju čelnice savezne države Saarland, a predizborne ankete dokazuju da bi njemački birači voljeli vidjeti upravo nju kao nasljednicu njemačke kancelarke. Međutim, njezini kritičari smatraju da nije uspjela osvojiti simpatije stranačkih kolega o kojima će u petak najviše ovisiti njezin uspjeh i u konačnici politička sudbina.

FILE PHOTO: Christian Democratic Union (CDU) candidates for the party chair Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer and Jens Spahn attend a regional conference in Duesseldorf, Germany, November 28, 2018. REUTERS/Thilo Schmuelgen/File Photo
Thilo Schmuelgen / REUTERS

Kandidati CDU-a; Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer i Jens Spahn

 

Kramp-Karrenbauer će u petak odmjeriti snage s vrlo karizmatičnim protukandidatom Friedrichom Merzom. Upravo se on već na izborima 2002. godine kandidirao protiv tadašnje pobjednice Angele Merkel. Osobe bliske njemu navode da je još uvijek ogorčen zbog poraza i da je ovoga puta posebice motiviran za pobjedu. Njegova kandidatura dokazuje da nakon duge vladavine Angele Merkel u stranci postoji želja za promjenom stila i retorike, unatoč tome što je sama kancelarka visoko kotirala među njemačkim biračima.

Najneočekivaniji kandidat i pretendenti za nasljednika Merkel zasigurno je Jens Spahn, prvi otvoreni homoseksualac u njemačkoj vladi, koji svoju rastuću popularnost može zahvaliti oštroj kritici politike otvorenih granica.

Politički analitičari smatraju da bi pobjeda Merza ili Spahna bila posljednji čavao u lijes vladavine Angele Merkel, zato što bi oni kao njezini žestoki kritičari zasigurno pokušali već sljedeće godine isprovocirati prijevremene izbore.

Šamar

Nitko ne može predvidjeti kako će članovi stranke glasati ovoga petka, zato što većina njih ne želi otvoreno poduprijeti jednog od kandidata. Nakon desetljeća angažmana u privatnom sektoru, Merz smatra da bi upravo njegova konzervativna poslovna vizija privukla nezadovoljne birače te demokršćanske stranke.

Međutim, kritikom koju je uputio dosadašnjem stranačkom vodstvu o tome da 'je CDU mirno dopustio da AfD ojača na krilima antimigrantske politike' potaknuo je nezadovoljstvo svojih kolega koji su smatrali da su takvi javno upućeni komentari neumjesni.

- Naježim se kada vidim svoje sugrađane da ponovno počinju dizati desnicu u zrak imitirajući pozdrav Hitleru – rekao je na regionalnoj stranačkoj konvenciji.

Kramp-Karrenbauer, koja je otvoreno istupila protiv dijelova politike otvorenih granica Angele Merkel, izjavila je da je Merzova izjava 'šamar' cijeloj stranci.

- Misliti da se možeš tako jednostavno boriti protiv rasta popularnosti AfD-a jako je naivno – rekla je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Poput ubojstva majke

CDU će ostati najjača stranka u Njemačkoj. Međutim, 33 posto podrške koju je stranka osvojila na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima sada se istopila na 28 posto, što su dokazali i nedavno održani izbori za regionalne parlamente. Iako je još uvijek percipiraju kao najvažniju državnicu Europske unije koja se jedina može samostalno suprotstaviti izazovima poput Brexita i nestabilnosti u Ukrajini, Merkel je postala svjesna da sve veći broj sugrađana okreće leđa njezinoj politici, ali i 'dogovorenom braku' sa SPD-om. Upravo taj trend potvrđuju i sve relevantne predizborne ankete.

Nepokolebljivi pobornici stranke vjeruju da će se ovoga petka u Hamburgu održati hommage Merkel i njezinoj ostavštini te da će se u zraku osjetiti nostalgija prema ženi koja im je osigurala četiri uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima.

Časopis Der Spiegel smatra da bi stranačko vodstvo trebalo postići konsenzus oko ostavštine Angele Merkel, ako bi CDU želio izbjeći sudbinu koja je zatekla njihove rivale SPD.

- Bez kritičkog pristupa ostavštini Angele Merkel, CDU se neće uspjeti rehabilitirati – stoji u časopisu.

- Vodstvo to treba osigurati, čak i pod cijenu da to bude percipirano kao njezino političko ubojstvo – dodano je.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version