Neprestana nadmetanja i podmetanja talijanskih vladajućih partnera podrivaju EU

Autor:

06.02.2019.

Italy's Minister of Labor and Industry Luigi Di Maio smiles next to Interior Minister Matteo Salvini at the Quirinal palace in Rome, Italy, June 1, 2018. REUTERS/Remo Casilli - RC1A8BC452B0
Remo Casilli / REUTERS

Lideri koalicijskih stranaka, Luigi Di Maio (lijevo) i Matteo Salvini

Evropska unija trpi sve teže posljedice uslijed talijanskoga unutrašnjeg nadmetanja i podmetanja između populističkog PoKreta 5 zvjezdica i ksenofobne Lige, ugovornih partnera koji Vladu vode kao podijeljenu imovinu.

Talijanski slučajan ali neizbježan bojkot zajedničke evropske politike spram Venezuele samo je posljednji, nipošto zadnji, i gotovo najjeftiniji simptom shizofrene krize političkog identiteta Talijanske Republike uslijed moralno-antropološke inkompatibilnosti vladajućih partnera iz nužde. Velike.

Zvjezdice i Liga formirali su lani u srpnju zajedničku vladu izbjegavši ući u koaliciju, barem formalno. Svoj odnos nazivaju ugovornim partnerstvom, te ga temelje na minucioznom ugovoru kojim su predviđene točke u kojima imaju zajedničke stavove. Udarne točke su bile prihod od državljanstva (tako nazvan iako je riječ o privremenoj potpori nezaposlenima), što su zahtijevale Zvjezdice, te zatvaranje državnih granica imigrantima, što je zahtijevala Liga. U tom sklopu su politički vođe tih stranaka dobili funkcije vicepremijera, s time što je Luigi Di Maio (Zvjezdice) dobio i ministarski resor rada i socijalne politike, a Matteo Salvini (Liga) resor unutrašnjih poslova. Liga se izborila i za porez po jedinstvenoj stopi („flat tax“), ali samo za prihod do 65.000 eura godišnje.

Ugovor je bio prvi pokazatelj međusobnog nepovjerenja. Iskaz nepovjerenja je bio to ni jedan od dvojice nije htio drugome prepustiti mjesto premijera nego je tu ulogu preuzeo odvjetnik Giuseppe Conte.

U svemu ostalome dvije grupacije ne prestaju međusobnim bitkama, sve žešćima kako se bliže izbori za Evropski parlament, shvaćeni kao test novoga realnog odnosa političkih snaga.

Unutar toga, zahvaljujući i britanskim teškim nevoljama s Brexitom, Liga je odustala od ekstremne evroskepse, a Zvjezdice pak smatraju da je Uniju potrebno potkopati iznutra.

Di Maio voli "žute prsluke"

U tu strategiju pripada i jučerašnji odlazak vicepremijera Di Maia te bivšeg zastupnika Alessandra Di Battiste, vođe krajnjega populističkog krila Zvjezdica bliskoga ekstremnoj desnici, u Pariz na sastanak sa Christopheom Chalençonom, predvodnikom ekstremističkog krila „Žutih prsluka“. Chalençon, po profesiji kovač, blizak je ekstremnoj desnici te je žestok islamofob. Prošli mjesec se zauzimao za vojnu akciju kojom bi se u Francuskoj uvela privremena vlada. Za evroizbore predvodi listu Referenduma pučke inicijative (RIC). Talijanski populisti su poslije susreta obznanili da se s francuskim „Žutim prslucima“ dogovaraju o zajedničkoj strategiji za izbore. Chalençon, koji je prethodno pohvalno govorio o Matteu Salviniju i Viktoru Orbánu, sinoć je precizirao: „Zasad ne govorimo o savezu nego o dijalogu. Praktički smo u svemu suglasni.“

Za formiranje autonomne frakcije u Evropskom parlamentu u Strasbourgu Zvjezdicama trebaju evroskeptični saveznici iz još šestorih zemalja (možda petorih, nakon Brexita). Zasad imaju suglasnost samo Finaca, Poljaka i Hrvata (Živi zid). Zato su im Francuzi važni.

Iako su ugovorile zatvaranje granica, Zvjezdice ne podržavaju Salvinijev okrutan postupak s transmediteranskim migrantima. Njihov prvak Roberto Fico, sada predsjednik zastupničkog doma, otvoreno je pozivao na prihvat brodolomaca. Njihov eksponent Danilo Toninelli, ministar prometa, u tome je stao čvrsto uza Salvinija, iako ga je namagarčio u nekim inim aspektima (npr. oko pruge Lyon-Torino).

Transjadranski plinovod

Liga je podržala Transjadranski plinovod (TAP) koji bi azerbajdžanski plin doveo u Italiju i tako smanjio ovisnost od ruskog plina, ali su Zvjezdice oštro protiv njega. Suprotstavile su se i daljnjem bušenju podmorja radi crpljenja nafte i plina, dok se Liga zauzima za što više talijanskih energenata umjesto uvoznih.

I Zvjezdice i Liga znatno ovise o strahovima i mržnjama koje se prosipaju preko društvenih mreža, s time što Zvjezdice svoju podršku iskaju među paničnim strahovima od bolesti i trovanja koje navodno izazivaju nafta i plin, pa bušenje planina tunelima (jer bi ih odande mogao potrovati radon), od cijepljenja itd., dok Liga privlači sve koji se panično boje stranaca, islama, a u tom sklopu prije svega muslimanskih imigranata kao parazita, gotovana, lopova, masovnih silovatelja (kao što i u Hrvatskoj insistira Globus).

Zvjezdice ne haju za penale koje će Italija morati platiti zbog jednostranih raskida ugovora o bušenju podmorja. Po toj osnovi Liga je uspjela slomiti njihov otpor TAP-u, ali Zvjezdice su uzvratile udarac jednostranim raskidanjem ugovora o pruzi za veoma brze vlakove između Lyona i Torina, bez koje se ne spaja pružni transevropski koridor 10.

Zašto putovati u Lyon?

Salvini smatra suludim, pa i s ekološkog stanovišta, ne pristati na prugu koja s cesta skida tisuće kamiona s njihovim zagađenjem i omogućuje ne samo brži transfer, nego i brži izvoz talijanskih roba. „Koga je briga ići u Lyon?“, odvraća ministar Toninelli. On je naručio nov elaborat o isplativosti tog koridora od petočlane grupe u koju je imenovao četiri stručnjaka poznata po svome suprotstavljanju veoma brzim vlakovima (francuska kratica je TGV, a talijanska TAV). Njihov nalaz o neisplativosti pruge odbio je predočiti Parlamentu (gdje je oporba to shvatila kao novu subverziju), ali ga je skrio i od partnerske Lige. Salvini je jučer izrazio zaprepaštenje kad je doznao da je Toninelli taj elaborat dostavio Francuzima preko njihova veleposlanika u Rimu.

U troškove odustajanja od projekta Toninellijevi eksperti nisu ubrojili penale Francuskoj. Istodobno je Evropsko povjerenstvo najavilo da će od Italije zahtijevati povrat sredstava koja je Unija već dala za taj projekt. Da Italija više ne uloži ni cent, samo bi je povrat sredstava zapao oko 1,2 milijarde eura. Tome treba pribrojiti ina sredstva predviđena za taj projekt u sljedećim godinama, koja će u tom slučaju ići u druge zemlje a ne u Italiju.

Od lanjskih parlamentarnih izbora dosad podrška Zvjezdicama je spala sa 35 na 27-28 posto, dok je Ligi porasla sa 17 na 34-35 posto. Zvjezdice se boje da bi, ako prije izbora popuste oko pruge VBV između Lyona i Torina kao što su popustile oko TAP-a, izgubile još i više.

Sukob Italije i Francuske

Snubljenje „Žutih prsluka“, razvrgavanje pruge Lyon-Torino itd. – sve to narušava ne samo odnose s Francuskom, nego i koheziju Italije s Evropskom unijom. Italija s Francuskom ionako već ima otvorena pitanja koja izazivaju otvoreno nezadovoljstvo. Macronov nacionalizam sprječava talijanski Fincantieri da preuzme brodogradilište u St. Nazaireu gdje je pošteno kupio većinu vlasništva. Tu je, kažu, ugrožena francuska državna sigurnost. Talijanska državna sigurnost je, naprotiv, ugrožena time što je francuski Vivendi, iako manjinski vlasnik, preuzeo kontrolu nad talijanskim kolosom mobilne telefonije TIM-om, kažu u Rimu. Gdje ne mogu zaboraviti Francuskoj da je nedogovorenom intervencijom u Libiji radi rušenja Gaddafija otvorila crnu rupu kojom prolazi glavnina ilegalnih migranata u Italiju, a njihovo stradanje u libijskim mučilištima oduzima simpatije talijanskoj blokadi luka pred brodolomnicima.

Demokracija u Venezueli ispada kao kolateralna žrtva kresanja za vlast između Zvjezdica i Lige, ideoloških suparnika natjeranih u koristoljubivu mezalijansu na vlasti. Italija nije jedina članica EU koja (još) nije priznala predsjednika venezuelanske Nacionalne skupštine Juana Guaidóa kao privremenog predsjednika Venezuele do novih izbora. Priznala ga je većina, u kojoj su i najmoćnije: Njemačka, Francuska, te Velika Britanija. I dalje su suzdržane Belgija, Finska, Švedska i još neke.

Italija je, ipak, jedina blokirala zajedničku izjavu Evropske unije. Naime, Liga je bila za, a Zvjezdice protiv. Venezuela nije u ugovoru, pa stoga svatko može svojom stazom – a to ni tom prilikom nisu propustile.

Doduše, priznavanje država ili njihovih institucija, podsjetila je potpredsjednica Evropskog povjerenstva i visoka povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, „pripada u isključivo pravo država članica“. Tako je bilo s Hrvatskom, tako je s Kosovom, dakle tako ima biti i s Venezuelom. Ona nije vitalno pitanje Unije – ali zašto bi talijanske vladine stranke bile oko toga suglasne kada se ne samo glože oko tema ključnih u Evropi, nego se – svaka za se – izravno angažiraju u potkapanju Unije?