Nezaposlenost u EU na najnižoj razini od 2000. godine, RH bilježi najveći pad

Autor:

03.12.2018.

Zagreb, 131212.
Hrvatski zavod za zaposljavanje, Zvonimirova ulica.
Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zaposljavanje, premasio je 350 tisuca.
Prema jucerasnjem podatku sa web stranica HZZ-a broj nezaposlenih iznosi 350.432 osobe.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zvonimirova ulica

Nezaposlenost u Europskoj uniji ovoga listopada zadržala se na 6,7 posto, što je najniža zabilježena razina od siječnja 2000. godine, dok je Hrvatska zabilježila najveći pad na godišnjoj razini među članicama EU-a, pokazuju podaci Eurostata.

Prema podacima istraživanja statističkog ureda EU temeljenom na metodologiji ILO-a, u listopadu je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU28 iznosila 6,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na rujan. Naime, u listopadu prošle godine iznosila je 7,4 posto.

Na području članica eurozone, stopa nezaposlenosti također se nije mijenjala u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 8,1 posto, što je njezina najniža razina od studenoga 2008. U listopadu prošle godine iznosila je 8,8 posto.

U Eurostatu procjenjuju da je u listopadu na području Europske unije bilo ukupno 16,626 milijuna nezaposlenih, od toga u eurozoni 13,172 milijuna. U odnosu na rujan njihov je broj u EU smanjen za četiri tisuće, dok je u eurozoni povećan za 12 tisuća. U odnosu na listopad prošle godine njihov je broj smanjen za 1,523 milijuna u Uniji i za 1,121 milijun na području jedinstvene valute.

Među zemljama članicama u listopadu su najniže stope nezaposlenosti zabilježile Češka, 2,2 posto, i Njemačka, 3,3 posto. Najviša je, pak, zabilježena u Grčkoj, 18,9 posto u kolovozu, a slijedi Španjolska, 14,8 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom kliznula u listopadu na 8,1 posto, s rujanskih 8,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

U odnosu na prošlogodišnji listopad manja je za 2,1 postotni bod, što je najveći pad na godišnjoj razini među članicama EU, navode u Eurostatu.

Među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini izdvajaju se još i Grčka, za 1,9 postotnih bodova, Španjolska, za 1,8 postotnih bodova, te Portugal, za 1,7 postotnih bodova.

Nezaposlenost mladih nepromijenjena

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini Europske unije zadržala se u listopadu na razini prethodnog mjeseca kada je iznosila 15,3 posto. U listopadu prošle godine iznosila je 16,3 posto. Stopa nezaposlenosti mladih najniža je od kada je Eurostat u siječnju 2000. počeo objavljivati mjesečna izvješća o nezaposlenosti. Većih promjena nije bilo ni u eurozoni, gdje je stopa nezaposlenosti mladih u listopadu blago porasla, na 17,3 posto, s rujanskih 17,1 posto. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 18,1 posto.

Ukupno je u listopadu bez posla u EU bilo 3,468 milijuna mladih, od čega 2,503 milijuna u eurozoni. U usporedbi s listopadom 2017. njihov je broj smanjen za 215 tisuća u Uniji i za 78 tisuća u eurozoni.

Najniža stopa nezaposlenosti mladih zabilježena je u listopadu u Češkoj, od 5,2 posto. Slijede Njemačka sa 6,2 posto, te Nizozemska sa 7,2 posto. Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a zabilježila je Grčka, 36,8 posto u kolovozu. Slijede Španjolska s 34,9 posto i Italija s 32,5 posto.

U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti građana u dobnoj skupini do 25 godina iznosila 23,7 posto, čime je revidiran podatak iz prethodnog Eurostatovog izvješća prema kojem je iznosila 23 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovom izvješću u trećem tromjesečju bilo 34 tisuće mladih, čime je potvrđen podatak iz prethodnog mjesečnog izvješća.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version