Nijemci skeptični oko sposobnosti nasljednice Angele Merkel

Autor:

30.05.2019.

Annegret Kramp-Karrenbauer waves next to German Chancellor Angela Merkel after being elected as the party leader during the Christian Democratic Union (CDU) party congress in Hamburg, Germany, December 7, 2018. REUTERS/Kai Pfaffenbach TPX IMAGES OF THE DAY
Kai Pfaffenbach / REUTERS

Annegret Kramp-Karrenbauer i njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u zaštitu svoje nasljednice na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i moguće nasljednice na dužnosti kancelarke, Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je posljednjih dana izazvala negativne reakcije javnosti zbog komentiranja internetskih aktivista, dok su njemački građani skeptični oko njenih sposobnosti da dostojno naslijedi kancelarku na odlasku.

Tako je ispitivanje javnog mnijenja, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo kako 70 posto građana Njemačke Kramp-Karrenbauer smatra nesposobnom za funkciju kancelarke.

- U svim svojim godinama na političkoj sceni sam se u mnogo navrata susrela s glupostima. I gluposti nisam nikad komentirala - rekla je Angela Merkel odgovarajući na pitanje ima li istine u napisima nekih medija kako dvoji u sposobnost svoje štićenice Annegret Kramp-Karrenbauer da obnaša funkciju kancelarke.

Kramp-Karrenbauer, koju je upravo Merkel dovela na mjesto glavne tajnice CDU-a, a zatim i na mjesto predsjednice stranke, posljednjih je dana izazvala ogorčenje dijela javnosti svojim komentarima o internetskim aktivistima.

Kramp-Karrenbauer je početkom tjedna zatražila oštriju kontrolu izjava na internetu uoči izbora.

- Zamislite da uoči izbora odjednom 70 novinara počinje objavljivati članke s naslovom 'Nemojte birati CDU’ ili 'Nemojte birati SPD’. To bi izazvalo ogorčenje. Isto bi trebalo vrijediti i za internet - rekla je Kramp-Karrenbauer, na što je javnost reagirala optužbama da šefica CDU-a želi ograničiti slobodu izražavanja mišljenja.

Kramp-Karrenbauer je komentarom o internetu reagirala na video jednog od tzv. YouTubera, Reze, koji je uoči izbora za Europski parlament objavio video u kojem je žestoko kritizirao vodeće stranke u Njemačkoj, ali prije svega CDU. Video je u kratkom razdoblju pogledalo preko pet milijuna korisnika. Rezo je između ostalog rekao kako CDU uništava budućnost mladih.

Demokršćanska Unija CDU/CSU je na izborima za EU parlament, s 28,1 posto, ostvarila svoj najlošiji rezultat.

Podršku za svoju kritiku internetskih aktivista Kramp-Karrenbauer je dobila iz redova vlastite stranke.

Međutim, prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, 70 posto građana ne smatra Kramp-Karrenbauer dovoljno sposobnom za preuzimanje kancelarske funkcije od Angele Merkel.

Merkel je prošle godine odstupila s pozicije predsjednice CDU-a i najavila da se povlači iz političkog života nakon isteka kancelarskog mandata 2021.