'Nitko nema pravo nas Škote ucjenjivati Brexitom'

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

30.11.2018.

Scottish Cabinet Secretary for External Affairs Fiona Hyslop talks during an interview with Reuters in Brussels, Belgium, January 22, 2018. REUTERS/Yves Herman - RC19563938E0
Yves Herman / REUTERS

Škotska ministrica vanjskih poslova Fiona Hyslop

Britanska premijerka Theresa May krenula je u nemilosrdnu dvotjednu kampanju s ciljem uvjeravanja skeptičnih zastupnika da podrže njen sporazum o Brexitu prije no što dođe na glasovanje u Donji Dom 11. prosinca. Ono što je sigurno, Škotska nacionalna stranka ga neće podržati.

- Nitko nas ne može ucijeniti – izjavila je Fiona Hyslop, škotska ministrica vanjskih poslova za Euractiv.com.

- Uvijek postoji drugačiji način i ne postoji većina za tvrdi Brexit.

Naime, Škoti su na referendumu 2016. godine većinski glasali za ostanak u Europskoj uniji. Pritom, škotska vlada nije odustala od stajališta da bi napuštanje Europske unije bilo politički i ekonomski nepogodno.

U utorak je izvješće škotske vlade procijenilo da bi sporazum o Brexitu Therese May prouzročio ekonomski deficit od 9 milijardi funti do 2030. godine, što je izjednačeno s 1.600 funti po osobi.

- Jedan od glavnih problema Sporazuma o Brexitu jest taj što ograničava slobodu kretanja – rekla je Hyslop. Izjavila je za Euractiv da bi se stopa migracije iz zemalja EU u Škotsku smanjila za 50 posto što bi dovelo do smanjenja broja stanovnika u zemlji za 1 posto i smanjenja stope nataliteta za 4,3 posto.

- Naše će gospodarstvo biti nestabilno, a Škotska vlada neće glasovati za nešto što će pogoršati situaciju – rekla je Hyslop.

Zahtjevi Nicole Sturgeon za raznovrsnijom migracijskom politikom jednostavno su zanemareni u Londonu. Osim toga, Hyslop je izjavila da očekuje da će vlada Therese May objaviti odredbe o migraciji prije 11. prosinca iz taktičnih razloga kako bi dobila potporu za sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Savjetodavni odbor za migracije, tijelo koje savjetuje vladu Ujedinjenog Kraljevstva o budućoj migracijskoj politici izvan EU, već je obeshrabrio škotske interese.

Njihovi prijedlozi, među kojima je onaj da imigranti koji useljavaju pod uvjetom radničke vize će morati imati minimalnu godišnju plaću od 30.000 funti, što je neprihvatljivo za 75 posto europskih građana koji trenutno žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hyslop je rujansko izvješće odbora za migracije opisala kao 'zastrašujuće'.

- Zastupnici Savjetodavnog odbora za migracije došli su u škotski parlament tvrdeći da bismo se trebali manje oslanjati na turizam zato što ima nisku razinu produktivnosti. Kazati da bi škotski turistički sektor trebao samo zatvoriti 'dućan' je grozna stvar za reći – smatra.

Kroz sljedeća dva tjedna, 35 zastupnika Škotske nacionalne stranke bit će fokusirano na to da kao treća najjača parlamentarna struja britanskog Donjeg doma ponište Sporazum o Brexitu.

- Pokušat ćemo dobiti potporu ostalih zastupnika protiv Sporazuma o Brexitu, no nije nam u potpunosti jasno koja je alternativa osim tvrdog Brexita – rekla je Hyslop. To bi značilo da bi May trebala revidirati Sporazum, a ne 'provjeravati temperaturu'.

- Ako uspijemo pridobiti podršku zastupnika za rušenje Sporazuma, smatram da smo dužni snositi odgovornost i ponuditi alternativu tom prijedlogu – rekla je Hyslop naglasivši da za njih postoje još dvije alternativne opcije; ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu te novi referendum o Brexitu.

- Većina je protiv tvrdog Brexita, ali vjerojatno postoje i oni koji su za članstvo na jedinstvenom tržištu – rekla je.

- Također, prepoznajemo da bi trebalo biti više vremena i proširenja članka 50 uz suglasnost EU 27. Nećemo odustati.

Ribarstvo

Osim slobode kretanja i pristupa jedinstvenom tržištu, jedan od najkontroverznijih problema Brexita u Škotskoj je budućnost ribarstva.

Škotski torijevci su tijekom kampanje za referendum SNP-u naglašavali da bi ostanak u Europskoj uniji značio i zakonsku obvezu prema europskim ribarskim direktivama.

- Nismo mi ti koji su obećali više nego što sada mogu ispuniti – zaključila je Hyslop dodavši da je 'škotska ribarska industrija bila u potpunosti zanemarena i tijekom pregovora, ali i u samim odredbama Sporazuma o Brexitu.

- May je predstavila sporazum o 'razvodu' koji europskim ribarima omogućava gotovo neometano korištenje škotskog akvatorija ali i tržišta, i to unatoč tome što su škotski torijevci u nekoliko prilika naglasili da je to za njih 'neprihvatljivo' – izjavila je.

Ove srijede, ministar Philip Hammond izjavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo trpjeti teške ekonomske posljedice čak I u slučaju da u konačnici uspije osigurati ambiciozni trgovinski sporazum s Bruxellesom.

- Teza da bi sporazum o slobodnoj trgovini bio povoljniji za nas od trenutnog sporazuma je naprosto netočna – objasnila je Hyslop.

U nekom trenutku ćemo se trebati pitati zašto nešto radimo, a u tom će se trenutku stvoriti uvjeti za raspisivanje novog referenduma temeljenog na činjenicama koji će rezultirati drugačije.

Promjena raspoloženja

Bi li drugi referendum uistinu bio drugačiji?

Hyslop tvrdi da statistika u Škotskoj osjetno ide u prilog 'Remain' kampanji, dok se u Walesu koji je 'tijesno' glasao za Brexit trend u osjetno promijenio.

- Ne mogu se praviti kao da ankete ne pokazuju drugačije rezultate – rekla je.

Vjerojatno diljem države postoji bolje razumijevanje ideje slobode kretanja. Međutim, još uvijek postoji određen broj ljudi koji smatra da se granice mogu nametnuti bez da to negativno utječe na njihovu svakodnevicu. Najveća zamjerka škotskih i velških vlada tijekom pregovaračkih procesa je da njihovi interesi nisu bili uključeni u pregovore, ali ni sporazum.

- Danas imamo Sporazum o Brexitu koji na niti jednoj od svojih 585 stranica ne spominje Škotsku. Moguće da je premijerka May imala određenu računicu, ali će to svejedno imati velike posljednice na ishod – zaključila je Hyslop.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version