Njemački SPD nakon šest mjeseci opet druga stranka po podršci

Autor:

18.02.2019.

Leader of Social Democratic Party (SPD) Andrea Nahles attends a news conference after Bavaria state election, in Berlin, Germany, October 15, 2018. REUTERS/Michele Tantussi
Michele Tantussi / REUTERS

Čelnica njemačkih socijaldemokrata Andrea Nahles

U njemačkoj su se socijaldemokratskoj stranci (SPD) jučer otvarali šampanjci: nakon mjeseci pada u anketama konačno su porasli.

Nedjeljno izdanje izuzetno čitanog dnevnika Bild redovito objavljuje istraživanja javnog mnijenja, vrlo precizna. I prema tom izvoru SPD je prošli tjedan doživio rast od 2 posto: i sada je opet druga stranka po snazi u zemlji s podrškom 19 posto birača. Od listopada prošle godine SPD je bio na trećem mjestu, iza Zelenih i s trendom pada. A 19 posto su posljednji put osvojili u anketama u rujnu prošle godine. Na saveznim izborima u rujnu 2017. godine SPD je osvojio 25 posto glasova, što je najgori rezultat od 1947. godine. Najnižu podršku javnosti su zabilježili u studenome prošle godine, samo 14 posto.

Ovaj je skok izravna posljedica snažne političke akcije SPD-a koji je predložio paket mjera za poboljšanje statusa nezaposlenih i socijalno ranjivih skupina. Stranka je nakon sastanka 10. veljače iza zatvorenih vrata javnosti predstavila socijalno politički program kojim se želi omekšati kazne za dugotrajno nezaposlene u slučaju nepristajanja ne ponuđeno radno mjesto ili neki drugi oblik kršenje pravila. SPD također želi povisiti minimalnu satnicu na nešto iznad 12 eura jer smatra da sadašnja satnica od 8,24 nije dostatna za život a ni za kasniju mirovnu.

SPD stoga želi povećati i minimalne mirovine za sve one koji su 35 godina uplaćivali mirovinske prihode. No, objava tog programa izazvala je zabrinutost jer se s mjerama ne slaže koalicijski partner CDU Angele Merkel. Pa se već predviđalo da će doći do kraha koalicije i novih izbora. Što, nakon ovih anketnih rezultata, ne treba isključiti. SPD je shvatio (konačno) da mora istupiti s novim, jasnim politikama jer će tako vratiti svoje birače. A pred vratima su izbori za Europski parlament na kojima bi uspjeh SPD-a bio izuzetno važan za jačanje proeuropskih skupina. Anketa je također potvrdila da se SPD i Zeleni bore za isto biračko tijelo. Ova potonja stranka je izgubila dva posto podrške i pala je na 15 posto. Sve ostale stranke su ostale na istim postotcima kao i prije tjedan dana: CDU 30, AfD 13, Die Linke 10, FDP 8.