Očajnički politički manevri zbog nedostatka ruku u parlamentu

Autor:

11.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May sits with members of her cabinet during the UK-Poland Inter-Governmental Consultations at Lancaster House in central London, Britain, December 20, 2018. Adrian Dennis/Pool via REUTERS
Adrian Dennis / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

May će povećati prava radnika ako joj laburisti daju glasove za Brexit, a nudi i mogućnost glasanja protiv aktivacije zaštitnog mehanizma, što je suprotno dogovoru s EU.

Britanska premijerka Theresa May odlučila je posegnuti za krajnjim ustupkom kako bi uspjela osigurati dovoljan broj glasova za sporazum o izlasku iz EU: dat će parlamentu mogućnost da glasa protiv aktivacije zaštitnog mehanizma na granici između Sjeverne i Republike Irske.

Zaštitni je mehanizam od prvog trenutka bio kamen smutnje između vlade i njezinih protivnika unutar vladajuće Konzervativne stranke i njezina koalicijskog partnera, sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP). Naime, temeljem Sporazuma na Veliki petak 1998. godine utvrđeno je da između sjevera i juga Irskog otoka ne smije biti tvrde granice.

EU se te odredbe drži beskompromisno jer postoji opasnost da bi uvođenje granice moglo dovesti do obnavljanja nasilja. I tako podržava stajalište Republike Irske, svoje članice koja ne napušta EU. Zaštitni mehanizam je osmišljen kao sredstvo koje bi trebalo spriječiti vraćanje granice u slučaju da do prosinca 2020. godine, kad završava prijelazno razdoblje za potpuni izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU, ne bude pronađen model kojim bi se obavljale trgovinske kontrole između EU i Londona.

Zaštitni mehanizam

Premijerka May u više je navrata istaknula da Britanija mora prihvatiti zaštitni mehanizam jer je riječ o sigurnosnom sustavu koji su dvije strane dogovorile i gdje nije moguće jednostrano djelovanje Kraljevine. No, DUP je najglasniji protivnik zaštitnog mehanizma jer smatra kako se njegovim uvođenjem otvara mogućnost da Sjeverna Irska ostane u sustavu carinske unije i tako se odvoji od ostatka zemlje.

Na to su se uzbunili i Škoti koji traže da se i njima omogući takav aranžman s EU jer su oni gotovo dvotrećinski glasali za ostanak u članstvu. Amandman o ovlastima parlamentu, kojima bi mogao zaustaviti uspostavu zaštitnog mehanizma, podnio je bivši konzervativni ministar Sir Hugo Swire i prema njemu se, ako se sustav kontrole i uvede, njegovo trajanje ograničava na jednu godinu. Vlada je, podržavajući amandman, istaknula kako postoje i druga rješenja koja nudi moderna tehnologija, ali ne navodi koja. O njima se i prije razgovaralo i pojavilo se nekoliko ozbiljnih pitanja na koja nije bilo odgovora: gdje će se trgovinski nadzor obavljati bilo je ključno - na moru ili na kopnu, a zatim kako će se ubirati prihodi, tko će to raditi, kako će se kontrolirati uplate.

Sporazum

Stephen Barclay, ministar za Brexit, priznao je kako ni taj korak vjerojatno neće biti dovoljan da primiri bijesne zagovornike izlaska iz EU bez ikakvog sporazuma. No, Barclay smatra da bi taj amandman, zajedno s planom da se Sjevernoirskoj skupštini ponudi “jača uloga” u upravljanju zaštitnim mehanizmom, mogao donijeti “dobrodošao korak naprijed”.

Na te je prijedloge odmah reagirala Arlene Foster, čelnica DUP-a. Ona je rekla da “May ne sluša” i pred parlament donosi “unaprijed mrtav sporazum”. Mogućnost da Sjevernoirski parlament igra važniju ulogu u upravljanju zaštitnim mehanizmom za nju ne predstavlja nikakvo poboljšanje te DUP i dalje očekuje da se od tog prijedloga odustane.

Istodobno vlada nastavlja akciju približavanja laburističkim zastupnicima koji se protive izlasku iz EU bez sporazuma. Tako im je jučer iz vlade poručeno da će prihvatiti njihov zahtjev za dodatno osiguranje radničkih prava i zaštitu okoliša. Naime, ovaj su tjedan laburisti, uz podršku dijela konzervativaca (što je dosad bilo nezamislivo), uspjeli progurati dva amandmana: prvi koji od vlade traži da u slučaju tvrdog Brexita traži glasanje u parlamentu i drugi prema kojemu vlada mora, ako u utorak sporazum ne dobije dovoljan broj glasova (316), u roku od tri radna dana (do najkasnije 21. siječnja) parlamentu predložiti “plan B”. Da vlada ozbiljno računa na podršku laburista, potvrdila je jučer Andrea Leadsom, liderica konzervativaca u Zastupničkom domu, najavljujući da vlada priprema “plan B”.

Izbori

Jeremy Corbyn, lider opozicijskih laburista, jučer je održao govor u kojem je konačno definirao (navodno) stav svoje stranke: pozvao je na prijevremene izbore. Smatra da je to jedini način kako se može razriješiti postojeća blokada u britanskom parlamentu, iako je svjestan da za to nema dovoljno glasova. Nova bi vlada, smatra Corbyn, imala novi mandat za pregovore o boljem sporazumu o izlasku iz EU. Lider laburista je konačno, vjerojatno, presjekao i dvojbu koja je postojala o alternativnom scenariju poželjnom za stranku: protiv drugog je referenduma, ali smatra da bi dobro rješenje moglo biti produljenje članka 50 koji istječe u ponoć 29. ožujka. Corbyn je tako još jednom, kao i tijekom kampanje za referendum o Brexitu, pokazao koliko je opasno kad zemlja ima lidera opozicije nedoraslog povijesnom trenutku.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version