Odbrojavanje do Brexita - 34 dana Tri konzervativne zastupnice napustile stranku i pridružile se skupini Neovisnih

Autor:

  • Tea Trubić

08.02.2019.

British Prime Minister Theresa May and European Parliament President Antonio Tajani shake hands at the EU parliament headquarters in Brussels, Belgium February 7, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May (lijevo) i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani

Do Brexita je ostalao 34 dana, a ni najveći stručnjaci i analitičari britanske politike ne mogu ni približno predvidjeti hoće li, kako i kada Ujedinjena Kraljevina izaći iz najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Donosimo vam slijed važnih događaja do datuma izlaska Ujedinjene Kraljevine uz najavu očekivanih:

 

ŠTO SE DOGODILO

 

20. veljače: Osma zastupnica napustila laburiste, ali i tri konzervativne zastupnice izašle iz stranke

Sarah Wollaston, Heidi Allen i Anna Soubr su u srijedu napustile Konzervativnu stranku te odlučile nastavak zastupničkog mandata provesti u skupini Neovisnih koju je organizirala skupina zastupnika nakon što su napustili Laburističku stranku. Premijerki Theresi May su poručile: "Ne možemo više ostati u stranci koja formira vladu, a čije su politike pod tako snažnim pritiskom ERG-a (skupina unutar Konzervativne stranke koja se zalaže za Brexit bez sporazuma) i DUP-a (sjevernoirska Demokratska unionistička stranka). Brexit je redefinirao Konzervativnu stranku i dokinuo sve napore za njezinom modernizacijom. Došlo je do teškog promašaja jer se nitko nije suprostatvio tvrdom ERG-u koji otvoreno djeluje kao stranka unutar stranke".

Neposredno prije ove objave Joan Ryan je postala osma zastupnica koja je napustila Laburističku stranku i pridružila se skupini Neovisnih. Izjavila je kako laburističko vodstvo "dozvoljava zlostavljanje Židova bez ikakve kazne". I ključni razlog: "Lider stranke Jeremy Corbyn nema kapacitete za posao premijera".

Corbyn je odmah odgovorio kako su njegove politike "vrlo popularne" i da je dao dovoljno prostora zastupnicima da iznose svoje mišljenje. Brzo provedena anketa je pokazala da bi Neovisni u ovom ternutku osvojili 10 posto glasova, više od Liberalnih demokrata.

Riječ je o događaju bez presedana koji potvrđuje ranije najave da će Brexit promijeniti paradigmu na kojoj se od sada zasnivala politička scena u Ujedinjenoj Kraljevini: umjesto stranačke podjele na liniji laburisti-konzervativci pojavila se podjela na liniji zagovornici što bezbolnijeg izlaska iz EU i oni koji su skloni tvrdom Brexitu.

18. veljače: Odlazak sedam laburista

Sedam laburističkih zastupnika u britanskom parlamentu napustilo je stranku. Kao razloge za to naveli su pristup stranačkog lidera Jeremyja Corbyna izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU te unutarstranačke probleme s antisemitizmom koje potiče sam Corbyn poznat po propalestinskim stavovima. Prema njihovim riječima, Laburističku je stranku “kidnapirala politička mašinerija tvrde ljevice”.


U skupini su Chuka Umunna, zastupnik koji je bio jedan od kandidata za mjesto predsjednika stranke, zagovornik ostanka Britanije u EU i drugog referenduma. Uz njega su se na radikalni korak odlučili i Luciana Berger, Mike Gapes, Gavin Shuker, Chris Leslie, Ann Coffey i Angela Smith. Oni će u parlamentu nastupati pod nazivom “Skupina neovisnih”. Laburisti su na izborima 2017. godine osvojili 262 zastupnička mjesta.
Corbyn se odmah oglasio navodeći kako je “razočaran što ovi zastupnici osjećaju da ne mogu nastaviti raditi zajedno za laburističke politike koje su inspirirale milijune na posljednjim izborima”.


Prema neimenovanim informacijama iz stranke moglo bi se očekivati da dođe i do nastavka trenda davanja ostavki pa i mogućeg prelaska u zastupnički klub “Neovisnih”.


Riječ je o izuzetno važnom političkom događaju koji bi mogao imati dugoročne posljedice na britansku političku arhitekturu. Naime, skupina koja se otcijepila smatra da su laburisti trebali inzistirati na drugom referendumu i tako zaustaviti Brexit. Corbyn je o toj, kao i drugim temama vezanim uz Brexit, dugo bio neodlučan što je dijelom dovelo Britaniju u situaciju da bi se mogla naći pred izlaskom iz EU bez sporazuma. S izuzetno negativnim posljedicama po ekonomiju.


Ukoliko dođe do daljnjeg odljeva zastupnika otvara se scenarij nastanka nove stranke koja bi mogla dovesti do razbijanja dosadašnjeg duopola laburisti-konzervativci. Nije isključeno da ovaj potez potakne i konzervativce na sličan korak - bilo one koji traže tvrdi Brexit i protive se sporazumu premijerke Therese May bilo one koje traže da se prihvati sporazum.
Već i ovaj izlazak dijela laburista mogao bi značiti da se otvara prostor za dogovor oko sporazuma o izlasku jer bi “Neovisni” mogli bili skloni podržati premijerku May.

15. veljače: Irska ne prihvaća novu granicu

Irski premijer Leo Varadkar je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel rekao kako ne može prihvatiti povratak tvrde granice između Republike i Sjeverne Irske. I da to neće prihvatiti niti jedna irska vlada. No, otvorenim ostaje pitanje što će se dogoditi u slučaju da dođe do Brexita bez sporazuma: u tom se slučaju granica podrazumijeva.

14. veljače Rasprava o Brexitu u Donjem domu

Britanski zastupnici u četvrtak su odbacili strategiju premijerke Therese May za Brexit, u simboličkom glasovanju kojim su potkopali njezino obećanje čelnicima Europske unije da može dobiti potvrdu u Londonu za svoj sporazum ako pristanu na ustupke. Zastupnici su s 303 glasova 'protiv' i 258 glasova 'za' odbacili glavni prijedlog kojim se tražila podrška premijerki za njezin plan traženja izmjena sporazuma s Bruxellesom. Tim prijedlogom May je trebala dobiti više vremena da ispuni očekivanja zastupnika u vezi zaštitnog mehanizma za granicu na irskom otoku. Ovi se glasovanjem povećala mogućnost da će Britanci izaći iz EU-a bez dogovora, što je scenarij od kojeg strahuju mnoge tvrtke. No, ništa manje nije vjerojatno ni da će se Brexit odgoditi ili čak i da će se odustati od njega.

Ključan datum za vladu je 27. veljače, kad je May obećala novi krug glasovanja. Zastupnici koji najavljuju da će od vlade zatražiti odgađanje Brexita otkrili su da će tada krenuti u ofenzivu.

13. veljače: Šef MI6 odustaje od mirovine

Alex Younger (55), čelnik britanske vanjske tajne službe MI6 ostat će na tom položaju iako je u studenom, nakon što je pet godina vodio agenciju, trebao otići u mirovinu. Vlada je odlučila da bi bilo dobro da iskusni šef bude na čelu MI6 tijekom godinu do dvije dana nakon što zemlja izađe iz članstva u EU.

Ford koji u Velikoj Britaniji zapošljava 13.000 ljudi čini pritisak na premijerku Theresu May kako zemlja ne bi izašla iz Europske unije bez dogovora. Američka tvornica automobila nedavno je podastrla May mjere koje kani poduzeti u slučaju tvrdog Brexita, dodao je izvor koji je htio ostati anoniman. Sve su opcije na stolu, među njima i preseljenje proizvodnje iz Velike Britanije na kontinent, nastavio je, istaknuvši da je još rano reći kakve će mjere tvornica s plavim ovalnim logom najposlije donijeti.

Britanska premijerka Theresa May u utorak je rekla kako vjeruje da može postići sporazum o Brexitu koji bi parlament podržao i omogućio Velikoj Britaniji izlazak iz Europske unije 29. ožujka, no da se o dogovoru neće glasovati ovaj tjedan.  May je parlamentu poručila da ne vidi ostanak u carinskoj uniji, što je predložio čelnik laburista Jeremy Corbyn, kao način osiguravanja dogovora.

Malteški ministar financija Edward Scicluna je izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU bez sporazuma definirao “atomskom bombom za svakoga”.

Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske, izjavila je u ponedjeljak da će njezina zemlja biti samostalna u roku od tri do pet godina. Rekla je da još uvijek nije sigurno kad će sazvati novi referendum o neovisnost (prvi, održan 2014. godine je donio većinu, tanku, ali većinu glasova za ostanak u Ujedinjenoj Kraljevini).

Bivši irski premijer John Bruton, izjavio je kako bi izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU bez sporazuma mogao pokrenuti slijed događaja koji bi doveo do raspada zemlje.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da Ujedinjena Kraljevina treba osigurati vremensko ograničenje i izlaznu strategiju iz zaštitnog mehanizma na granici između Sjeverne i Republike Irske. Riječ je o značajnom ustupku jer je Johnson dosad bio protivnik i same ideje zaštitnog mehanizma.

Britanska ekonomija se smanjila za 0,4 posto u prosincu prošle godine što je izravna posljedica neizvjesnosti o budućnosti zemlje vezano uz Brexit. U ponedjeljak objavljeni podaci pokazuju da je BDP u posljednja tri mjeseca prošle godine porastao samo 0,2 posto što je pad o 0,6 posto u odnosu na prijašnja tri mjeseca. Ukupni godišnji rast u prošloj godini je pao na 1,4 posto što je najniža stopa od 2012. godine. Uz veliku vjerojatnost da se pad nastavi ukoliko se ne postigne dogovor o uređenom Brexitu.

 

ŠTO PREDSTOJI

 

20. veljače Rok za ratifikaciju međunarodnih sporazuma

Gotovo 80 od ukupno 100 međunarodnih sporazuma s drugim državama treba biti ratificirano, a Donjem domu je potrebno najmanje 21 radni dan (četiri tjedna i jedan dan) za usvajanje takve vrste pravnih dokumenata. Prema navodima izvora iz Bruxellesa, dosad je definirano oko 40 ugovora.

28. veljače Rok koji su si sami zadali

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tijekom pregovora o Brexitu su dogovorili 28. veljače kao datum do kojega će svi bitni izazovi biti riješeni i rješenja usvojena.

Početak ožujka Drugo 'povijesno glasovanje'

Drugi pokušaj ratifikacije Sporazuma o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta.

21.-22. ožujka Zahtjev za produljenje Članka 50.

Manje od tjedan dana prije službenog izlaska iz Europske unije, britanski bi se zakonodavci mogli odlučiti na produljenje roka izlaska. U tome slučaju, njihovu bi molbu trebali jednoglasno odobriti predstavnici svih 27 preostalih država članica. S obzirom na to da države članice nemaju krajnji rok za donošenje takve odluke, ona bi se mogla donijeti vrlo kasno.

Do 28. ožujka Ratifikacija produljenja Članka 50.

Ako zastupnici Donjega doma službeno podnesu zahtjev za produljenje Članka 50, britanska vlada mora osigurati potporu oba doma Parlamenta za njegovo službeno usvajanje.

Sredina ili kraj ožujka Ratifikacija Sporazuma o Brexitu

Ako britanski zastupnici ne budu tražili da se izlazak iz EU prolongira, sredinom ili krajem ožujka bi Europski parlament u Strasbourgu trebao održati glasovanje o ratifikaciji Sporazuma o Brexitu.

29. ožujka Brexit?

Ujedinjena Kraljevina bi službeno trebala napustiti Europsku uniju 29. ožujka u 23:00 sata po lokalnom vremenu. Do tog trenutka, britanska bi vlada mogla donijeti neočekivanu odluku i u potpunosti jednostrano odustati od izlaska iz EU.

15.-18. travnja Ratifikacija EU

Ako države članice odobre kratku odgodu izlaska iz EU, sredina travnja je krajnji rok za usvajanje Sporazuma, zato što bi Brexit trebao biti zaključen najmanje mjesec dana prije izbora za Europski parlament.

23.-26. svibnja Izbori za Europski parlament

Ako Ujedinjena Kraljevina bude tražila produljenje Članka 50. nakon 2. srpnja 2019. godine, kada će se održati prva plenarna sjednica novog saziva Europskog parlamenta, bit će primorana i sama sudjelovati u izborima za Parlament EU.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version