Orbanova prijetnja da će zatvoriti ugledno mađarsko sveučilište ujedinila oporbu

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

12.10.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a joint news conference with Turkish President Tayyip Erdogan (not pictured) in Budapest, Hungary, October 8, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban

Odluka o zatvaranju prestižnog sveučilišta Central European University (CEU), simbola otpora u Mađarskoj, udružila je oporbu s ciljem pronalaska rješenja kojim bi okončala 'Orbanovsku' državu i spasila slobodu govora. Iz Budimpešte izvještava Euractiv.com.

Niti jedna od brojnih kontroverznih odluka mađarskog premijera Viktora Orbána nije izazvala takav politički potres kao što to čine njegovi napori da zatvori CEU.

Otkada je čelnik stranke Fidesz 2010. godine došao na vlast, sve europske institucije ga složno optužuju da svojim napadima na medije, šikaniranjem nevladinih organizacija i zanemarivanjem mađarske romske zajednice potkopava vladavinu prava i temeljne slobode.

U međuvremenu, korupcija je u zemlji i dalje rasprostranjena, dok su ključni sektori u gospodarstvu pod kontrolom Orbanovih pristalica.

No, tijekom glasanja o sankcioniranju Mađarske koje je prošloga mjeseca pokrenuo Europski parlament, Orbanovi napadi na slobodu sveučilišta stavljeni su u samu srž problema. Ako se u obzir uzme novi mađarski Zakon o obrazovanju oko kojeg se trenutno lome koplja, za Orbanovu je vladu situacija prilično jasna.

Naime, sveučilište CEU 'želi privilegije koje niti jedno drugo sveučilište u Mađarskoj ne može dobiti', objašnjava Zoltán Kovács, mađarski državni tajnik za javnu diplomaciju i odnose.

Iz niza razgovora s vladinim dužnosnicima, oporbenim čelnicima, stručnjacima i mađarskim građanima, vidljivo je da je to američko sveučilište Mađarskoj predstavljalo nešto više od pukih 423 djelatnika, 1.448 studenta koji su zbog studiranja u Budimpeštu došli iz čak 117 zemalja. Prolazeći tihim hodnicima sveučilišta smještenog u samom srcu mađarske prijestolnice prošloga petka (5. listopad), teško je bilo zamisliti da je sudbina te institucije po prvi puta uspjela ujediniti oporbu i potaknuti je na jedan od najvećih prosvjeda posljednjih godina, i to u državi u kojoj su veliki prosvjedi postali rijetkost.

Europski čelnici, Trumpova administracija, dobitnici Nobelove nagrade, pa i sam povjerenik za obrazovanje i kulturu i član Orbanove stranke, Tibor Navracsics, izrazili su svoje negodovanje zbog zatvaranja američkog sveučilišta.

- CEU je postao simbol - rekao je EURACTIV-u prorektor sveučilišta za mađarske poslove Zsolt Enyedi.

Riječ je o prestižnom sveučilištu kojeg je 1991. godine osnovao američki filantrop mađarskih korijena George Soros s ciljem izgradnje 'otvorenih i demokratskih' društava. Dolaskom Orbana na čelo države, to je sveučilište postalo blistavim simbolom borbe protiv neliberalne države. Prema nekima, CEU je uz pravosudni aparat predstavljalo posljednju liniju obrane liberalne demokracije u Mađarskoj.

Međutim, čak i Orbanu sveučilište predstavlja simbol, ali simbol Soroseve utvrde u njegovom narodu. Upravo Sorosa Orban smatra odgovornim za rijeke izbjeglica koje su preko noći preplavile Europu. Europska unija i njezine kvote za prihvat izbjeglica su, smatra Orban, državama članicama nametnute samo zato što su dio 'Sorosevog plana'.

Neprijatelj Soros

Isticanjem svoje borbe protiv neprijatelja poput MMF-a, Bruxellesa i korporativnih banaka, Viktor Orban je samo ojačao svoju popularnost među Mađarima, ali i drugim građanima diljem Europe. Međutim, njegov žestok sukob sa Sorosem, čovjekom koji je financirao studij mađarskog premijera, zapravo ima puno dublje značenje.

Orban je Sorosa prikazao kao zlikovca i prijetnju mađarskoj egzistenciji. A glasači mu vjeruju.

Propagandna mašinerija stranke Fidesz, jumbo plakatima i regionalnim medijima koji su pod kontrolom Orbanovih pristalica za sada vrlo učinkovito šire njegov diskurs diljem države, čime dodatno učvršćuju većinu koju stranka ima u parlamentu.

- Ono što Soros radi na CEU nije dobro. To je ono što čini i cijeloj Europi - riječi su Zsofije koja je iz okolice glavnoga grada stigla u Budimpeštu na sajam kozmetike.

- Jeste li vi liberal? Zato što ja osobno ne volim Cigane, homoseksualce i migrante - nadovezala se njezina kolegica Dorina.

Jedino se mađarska prijestolnica još uvijek uspješno odupire Orbanovoj dominaciji.

- Budimpešta predstavlja onu posljednju veliku utvrdu koju treba osvojiti, utvrdu koju vode intelektualci - objasnila je Katta Tüttö, lokalna predstavnica socijalista u gradskom Okrugu 12.

Gledajući iz šire perspektive, članice Socijalističke stranke koje su aktivne na nacionalnoj i europskoj političkoj sceni, Tüttö priznaje da je oporba slaba i nesposobna suprotstaviti se Orbanovom političkom diskursu.

- Puno smo puta razgovarali, ali nismo pronašli rješenje - priznala je dok smo pili čak jednog sunčanog popodneva ispred veličanstvene zgrade mađarskog parlamenta.

Pritom je navela da se Mađari jako teško nose s nesigurnošću. A Orban se sam proglasio glavnim zaštitnikom.

Osim što jamči da Mađarska neće postati stjecište migranata i Muslimana, on jamči i da Mađari zbog digitalne revolucije neće izgubiti svoja radna mjesta.

Slaba oporba

Orbanova potpuna kontrola političkog diskursa i sredstava kojima pojačava svoju poruku predstavlja samo dio problema. Andras Vertes, izvršni predsjednik tvrtke GKI Economic Research smatra da problem predstavljaju 'oporbene stranke koje su male, međusobno različite i vrlo slabe'.

Situacija se i dalje pogoršava, priznaje Tüttö, jer se fragmentacija osnivanjem novih stranaka samo povećava.

Daniel Berg, jedan od osnivača stranke Momentum, djelomično je odgovoran za situaciju. No, kako nam je objasnio u svojem novom uredu, ova nova proeuropska i liberalna stranka, slična Marcronovom 'En Marcheu' ili španjolskom Ciudadanosu, odgovor je na prošle pogreške u borbi protiv Fidesza.

- Oporbu je očarao Orban i njegov diskurs - objašnjava.

Momentum vuče korijene iz društvenog aktivizma. Berg, nekadašnji student na CEU, bio je jedan od organizatora prošlogodišnjeg prosvjeda protiv zatvaranja sveučilišta.

Prema podacima organizatora, između 50,0000 i 80,000 ljudi izašlo je na ulice kako bi stalo u obranu sveučilišta. Bio je to jedan od najvećih prosvjeda posljednjih nekoliko godina.

Berg je posjetio i SAD kako bi kod senatora i zastupnika u kongresu lobirao za pružanje podrške učilištu.

- Poduzeli smo sve na diplomatskoj razini, ali našu vladu i dalje nije briga za to. - rekao je podsjećajući na podršku dobivenu od SAD-a, europskih institucija, država članica i nobelovaca.

Vanjski pritisci nisu bili dovoljni da Orbana odvrate od nakane zatvaranja američkog sveučilišta, a čini se da su i napori samog centra uzaludni. Prema novom Zakonu o obrazovanju, svako inozemno sveučilište mora i u svojoj domovini nuditi visokoobrazovne programe odobrene od strane njihove države.

CEU je prošle godine dogovorio suradnju sa sveučilištem Bard u New Yorku prema kojem bi neke od svojih programa provodili i u SAD-u. Ove su godine prvi studenti završili svoje programe.

Savezna država New York poslala je e-mail mađarskoj vladi u kojem stoji da su programi CEU-a upisani u njihovu evidenciju i da sveučilište tamo provodi obrazovne djelatnosti na temu analize nejednakosti u suradnji sa sveučilištem Bard.

U travnju ove godine László Palkovics, tadašnji državni tajnik za obrazovanje, i Kristóf Altusz, zamjenik državnog tajnika, posjetili su prostorije CEU-a u New Yorku.

- Državni tajnik nam je potvrdio da ispunjavamo sve akademske kriterije. Jedini problem bio je međunarodni sporazum - rekao je Enyedi.

Naime, novi Zakon o obrazovanju također propisuje da inozemna sveučilišta moraju potpisati sporazum s mađarskom vladom i saveznom državom o 'teoretskoj potpori za rad sveučilišta u Mađarskoj'.

U jednom trenutku Budimpešta i država New York bili su blizu potpisivanja sporazuma, objasnio je Enyedi. Međutim, mađarska se vlada iznenada misteriozno povukla i nije došlo do sklapanja drugih ugovora.

- Orban nije spreman javno reći da je on taj koji zatvara CEU - objašnjava prorektor, dodavši da on to želi predstaviti kao jednostavno administrativno pitanje.

A upravo to ponavlja i Orbanov glasnogovornik.

- Radi se o administrativnom problemu i svi to znaju - rekao nam je Zoltan Kovács u svom uredu smještenom nedaleko od samog sveučilišta.

Dobro su mu poznati hodnici CEU-a jer je ovdje stekao svoj doktorat iz povijesti.

CEU tvore dva pravna subjekta. Jedan subjekt je izvorni američki, a drugi subjekt je mađarski ogranak koji je po zakonu osnovan 2004. godine.

No, prema Enyedijevim riječima, mađarski ogranak ne može opstati bez američkog, koji predstavlja srž svih programa sveučilišta.

Visoki mađarski dužnosnici koji su posjetili New York nisu imali prigovora na akademsko priznavanje. Međutim, Kovács umanjuje važnost američkog priznavanja programa sveučilišta.

'Nije dovoljno'

- Ne otvaraju drugi kampus u SAD-u. Imaju dogovor sa sveučilištem Bard, a pismo namjere o suradnji sa sveučilištem Bard nije dovoljno za ispunjavanje zahtjeva - kazao je.

Stječe se dojam da druga strana ne uzvraća jednakom mjerom na napore prve strane koja želi ispuniti zahtjeve propisane novim zakonom

Iako pokušavaju, 'to ne znači da će uspjeti pronaći način i ispuniti zahtjeve', dodao je Kovács.

Enyedi je tvrdnje da ne ispunjavaju zakonom propisane akademske zahtjeve nazvao 'glupostima'.

- Vlada se ne usuđuje glasno reći u Mađarskoj da radnje koje je sveučilište poduzelo u New Yorku nisu dovoljne - naglasio je.

Prorektor je svjestan da konačna odluka neće ovisiti ni o stručnjacima, ni o ministrima. Tu će političku odluku donijeti sam Orban do siječnja 2019, u roku kojeg je sam odredio.

- Priča se da nitko ne zna što će učiniti - rekao je Enyedi.

Enyedi misli da će Orban čekati sve dok ne dobije nešto zauzvrat od europskih institucija ili Njemačke. Ako se to ne dogodi, zatvorit će američki ogranak CEU-a, a time i cijelu instituciju. Dok se CEU priprema za najgori mogući scenarij, u Beču (Austrija) otvara novi kampus.

Kada se prošle godine proširila vijest da će CEU morati napustiti Mađarsku, primili su brojne ponude iz cijelog svijeta. Enyedi je objasnio da je prijedlog Beča bio toliko dobar da su, bez obzira na konačan ishod situacije u Budimpešti, odlučili doći u Beč.

Dug i težak put

Enyedi je rekao kako Orban želi da ga se shvati ozbiljno. Unatoč međunarodnom pritisku ili osudi Unije, 'on je još uvijek glavni'.

- Orban može napraviti što god poželi - naglasio je.

Sudbina CEU-a možda i jest u njegovim rukama, ali budućnost sveučilišta nije, optimistične su riječi predstavnika oporbe.

- Nijedan režim ne traje dovijeka, na nama je da odlučimo dokad će trajati - rekao je Berg.

Stranke su već počele pripremati svoj napad kako bi stale na kraj 'Orbanovskoj' državi.

- Već radimo na pronalaženju izlaza iz Orbanovog diskursa - istaknula je Tüttö.

Iako nije željela otkriti detalje, objasnila je kako bi u potuhvatu sudjelovala 'većina oporbe' i da bi se odvijao na nekoliko područja i uključivao društvene mreže i aktivnosti izvan tradicionalnih političkih foruma kao što je parlament.

Sve oporbene stranke, uključujući i stranku krajnje desnice Jobbik, udružile su se već prošle godine kako bi od Ustavnog suda zatražile ocjenu Orbanovog prijedloga zakona kojim želi zatvoriti CEU.

- Bilo je to prvi put da su se sve oporbene stranke udružile, to je bilo prekrasno - prisjetio se Enyedi.

Plan predstavlja 'težak put koji će dugo trajati', priznala je Tüttö. Međutim, nada se da bi stranke oporbe mogle početi oblikovati program i raspravu. Berg se složio da bi to moglo potrajati, ali je i natuknuo kako bi se to moglo učiniti. Stranka Momentum već se proširila u naselja izvan Budimpešte, uključila u lokalne aktivnosti i rad za zajednicu te radi na rješavanju lokalnih problema. Istovremeno, oporba treba formirati 'frankenštajnsku' koaliciju.

- Moramo pronaći minimalnu zajedničku točku - rekao je Berg.

Za Berga je program prilično jednostavan: iskorjenjivanje korupcije, proeuropska i prozapadna orijentacija i ponovno uspostavljanje vladavine prava u državi.

- Ako pogledamo brojke, situacija nije tako loša kao što izgleda - objasnio je Vertes iz tvrtke GKI. Na posljednjim nacionalnim izborima, održanima u travnju, većina ljudi nije glasovala za Fidesz. Međutim, zbog fragmentacije oporbe i većinskog izbornog sustava Orban je uspio osigurati novu kvalificiranu većinu u parlamentu.

Za oporbu će lokalni izbori zakazani za sljedeću godinu biti glavna proba koja će pokazati može li njihov pokušaj udruživanja u jedinstveni blok, kao i njihov pristup prekidanju 'Orbanovskog' diskursa, biti uspješan.

Ulogu u svemu tome moglo bi imati i gospodarstvo. Tri pokretača nedavnog rasta (globalni zamah, europsko financiranje i rast plaća) u narednih nekoliko godina počet će posustajati, rekao je Vertes.

Mađarska je prva zemlja koju su nakon krize 2008. godine spasili MMF i Europska unija. Danas ona bilježi rast veći od 4 posto, a plaće rastu po stopi većoj od 10 posto. No, taj će se trend sljedeće godine usporiti. Umjesto na transformaciju zemlje, određene grupacije i Orbanovi pristalice iskoristili su priljev novca za vlastito bogaćenje.

- Nije došlo do strukturnih promjena - upozorio je Vertes.

U trenutku pristupanja europskoj uniji, mađarsko je gospodarstvo, mjereno prema BDP-u po stanovniku, bilo treće po veličini u Istočnom bloku, odmah iza Slovenije i Češke. Danas je osmo. Kovaks krivnju prebacuje na stanje u zemlji koje su naslijedili nakon što su poslije spašavanja preuzeli vlast. Verteks, pak, razlog vidi u 'brojnim lošim odlukama' premijera Orbana.

- Pogoršao je stanje - zaključio je.

A kao najgoru odluku spominje propise o obrazovanju. Orbanov napad na CEU možda je kap koja će preliti čašu. Međutim, kao što priznaju i njegovi protivnici i kritičari, Orban je dobar strateg i mudar političar. Ne zna se koji će biti njegov konačni potez u borbi protiv Sorosa.

- Ako će odluka utjecati na na naše slobode i kvalitetu, nećemo imati izbora, morat ćemo otići - rekao je Enyedi.

No, bez obzira na to što je možda mislio, njegov završni udarac Sorosu neće značiti i kraj otpora.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version