Orbán donio propis kojim je provladinu medijsku kuću izuzeo iz državnog nadzora

Autor:

  • Euractiv.com

07.12.2018.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban waves after delivering a speech in front of the House of Terror during the celebrations of the 62nd anniversary of the Hungarian Uprising of 1956, in Budapest, Hungary, October 23, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orbán oslobodio je veliku provladinu medijsku kuću od državnog nadzora prema propisu objavljenom kasno u srijedu.

Kritičari govore kako čelnik nacionalističkog desnog krila radi na postupnom uklanjanju neovisnih medija u toj bivšoj komunističkoj državi. Nekolicina časopisa i radio postaja koji su javno istupili protiv Orbanove politike, posljednjih su godina promijenili upravu, što je dodatno potaknulo ogorčenje liberalne javnosti u Mađarskoj.

Srednjoeuropska novinarsko-medijska zaklada koju su osnovali Orbanovi sljedbenici, upravlja ogromnim medijskim portfeljem koji je potpomognut nekolicinom donacija provladinih poduzetnika. Zaklada obuhvaća više od 400 podružnica, među kojima su i Echo te Hir TV, ali i nacionalne dnevne novine Magyar Idok.

Propis je s Orbanovim potpisom objavljen u mađarskim Narodnim novinama, a navodi da je oslobađanje od regulatornog nadzora medijske grupe stvar javnog interesa. No, udruženje mađarskih novinara najavilo je da će se žaliti Ustavnom sudu zbog takve nepravedne odluke.

Analitičar mađarske medijske udruge Gabor Plyak koja se bavi istraživanjem i posredovanjem, rekao je kako je tom odlukom unakažen medijski pluralizam.

- Odluka vlade da iskoristi ovo rješenje predstavlja otvoren put prema budućem narušavanju medijskog zakona ili zakona o konkurentnosti - izjavio je.

- Ovo će potaknuti trend gušenja medija kakav je do sada bio nezamisliv na Zapadu - dodao je.

Mađarska vlada poriče da je zakon donesen zbog bilo kakvog oblika potkopavanja medijske slobode. Njihov ured za odnose s javnošću KTK opravdavao je propis objasnivši da je riječ o pružanju pomoći medijskoj grupaciji kako bi vlada osigurala preživljavanje tiskanih medija u doba digitalizacije novinarstva.

Čelnik grupacije Gabor Liszkay, bliski Orbanov pouzdanik, rekao je kako ne može komentirati transakcije koje se pomogle stvoriti grupu, ali je odbacio optužbe za pristranost.

- Kritičari su nas već prozvali glasnicima – izjavio je Liszkay za Reuters, dodavši da 'više nema povratka'.

Istraživanje provedeno 2017. godine koje je provela Freedom House, agencija financirana od američke vlade, označila je mađarske medije kao 'djelomično slobodne', dok je ovogodišnji izvještaj Europskog parlamenta mađarske medije opisao kao 'monopol u rukama pro-orbanovskih tajkuna'.

Iako svrha medijske kuće nije generiranje profita, njihov portfelj je zapravo izrazito profitabilan. Posljednjih godina članovi uprave ostvarili su prihod od 60 milijardi forinta (185 milijuna eura), ponajviše od državnih reklama ostvarivši pritom dobit od oko 8 milijardi forinta.

Podsjetimo, Orban sebe prikazuje kao spasitelja mađarske kršćanske kulture pred navalom muslimanskih migracija, a ovo mu je treći uzastopni mandat na čelu Mađarske.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version