Orbán poželio dobrodošlicu ruskoj banci koja se veže uz špijune s Kremlja; Europa i SAD zabrinuti

Autor:

  • Tea Trubić

19.03.2019.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15, 2018: Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) and Russia's President Vladimir Putin shake hands as they meet at the Moscow Kremlin. Mikhail Metzel/TASS, Image: 377891890, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Mađarski premijer Viktor Orbán i ruski predsjednik Vladimir Putin

U normalnim okolnostima, vijest da će investicijska banka otvoriti svoje sjedište u europskoj prijestolnici ne bi privukla mnogo pozornosti.

Međutim, kada se radi o opskurnoj ruskoj Međunarodnoj investicijskoj banci, koju nerijetko povezuju s ruskom kontraobavještajnom službom, i Viktoru Orbánu - situacija je bitno drugačija.

Ulje na vatru dolijeva i činjenica da je mađarski parlament ovih dana banci odobrio imunitet temeljem kojeg će banka biti izuzeta od policijskog nadzora, ali i revizije. Iako u normalnim okolnostima imunitet investicijskim bankama ne bi bio sam po sebi sumnjiv, vladini dužnosnici i ekonomski stručnjaci smatraju da ovo nije jedan od 'normalnih slučaja'.

- Teško je predvidjeti zašto ruska banka u Mađarsku dolazi baš u ovome trenutku, ali sve govori u prilog tome da je riječ o političkoj odluci, a ne ekonomskoj – zaključio je Julius Horvath, ekonomski profesor na mađarskom sveučilištu CEU (onome koje je mađarska vlada natjerala da se povuče iz Budimpešte).

S tim se optužbama ne slaže ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó koji vjeruje da će se time osnažiti 'međunarodna financijska pozicija Mađarske'.

Predsjednik uprave banke Nikolaj Kosov potomak je prestižne ruske špijunske obitelji. Otac mu je bio jedan od najuspješnijih agenata nekadašnjeg KGB-a koji je 1970-tih godina bio stacioniran upravo u Mađarskoj. S druge strane, majka mu je bila jedna od najpoznatijih špijunki u cijeloj Europi 20. stoljeća. Europske obavještajne službe smatraju da 'jabuka ne pada daleko od stabla' te da postoji pravdana sumnja da je i Kosov svojedobno služio u ruskoj inteligenciji.

Mađarski premijer Viktor Orbán jedan je od najkontroverznijih državnika današnjice. Osim što slovi kao jedan od najksenofobnijih čelnika koji otvoreno simpatizira neliberalnu demokraciju, pri čemu često navodi ruskog predsjednika kao svoj uzor, smatra se rijetkim državnikom koji podjednako dobro surađuje sa SAD-om i Rusijom.

Dok većina ostalih zapadnih država pokušava umanjiti suradnju s ruskim akterima, prvenstveno zbog sigurnosnih prijetnji i sumnje da je Moskva bila ključni igrač u ishodu demokratskih izbora tih država, Europljani i Amerikanci podjednako su zabrinuti zbog mađarske novosti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo prošloga se mjeseca susreo s mađarskim premijerom kako bi ga pokušao upozoriti na posljedice koje bi ruska prisutnost mogla imati na nacionalnu sigurnost te europske države.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version