Ostavka slovačkog ministra vanjskih poslova potresla političku scenu

Autor:

  • Michal Hudec/ EURACTIV.sk

06.12.2018.

FILE PHOTO: Slovakia's Foreign Minister Miroslav Lajcak addresses a news conference after a European Union foreign ministers meeting in Brussels, Belgium, December 13, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák

Slovački predsjednik Andrej Kiska odlučio si je uzeti malo vremena da razmisli o ostavci koju mu je ponudio ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák. Naime, prvi čovjek slovačke diplomacije najavio je da će podnijeti ostavku na ministarsku funkciju ako parlament odbije ratificirati Marakeški sporazum, javlja Euractiv.sk.

Lajčák je ponudio svoju ostavku 30. studenog, nakon što je parlament odbio usvojiti Marakeški sporazum, dokument oko čijeg sastavljanja se sam Lajčak posebno angažirao tijekom obnašanja funkcije predsjednika Opće skupštine UN-a 2017. godine.

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Kiska, Lajčáka i premijera Pellegrinija, Kiska je zaključio da mu je potrebno malo vremena da razmisli o svojoj konačnoj odluci. Naime, predsjednik je objasnio da će u konačnici podržati želju premijera, ali da bi volio da Pellegrini i Lajčák još jednom zajedno rasprave o mogućim rješenjima.

Lajčák je kao slovački ministar vanjskih poslova trebao predsjedati OSCE-om, na čije čelo će njegova država zasjesti 1. siječnja 2019. godine. Premijer Pellegrini je pokušao Lajčáka nagovoriti da još jednom razmisli o svojoj odluci, navodeći da je Slovačkoj uistinu potrebno njegovo bogato diplomatsko iskustvo tijekom predsjedanja tom međunarodnom organizacijom.

Međutim, njegov trud uložen je prekasno, nakon što je parlament odlučio odbiti sporazum. Vladajuća socijaldemokratska stranka SMER koja je i nominirala Lajčáka za ministra vanjskih poslova, pokušala ga je nagovoriti da odustane od svoje odluke kako bi završio mandat i kandidirao se na sljedećim predsjedničkim izborima.

Ministar vanjskih poslova je još prije nekoliko tjedana najavio da će podnijeti ostavku ukoliko rezolucija ne bude usvojena. Ovoga utorka, slovački je parlament odlučio da njihova država neće ratificirati Marakeški sporazum, ali i da niti jedan slovački diplomat neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu, što je u konačnici potvrdio i premijer Pellegrini. Umjesto toga, slovačka će vlada poslati službenu notu u kojoj će obrazložiti zabrinutost oko uvjeta sporazuma.

Lajčak nije komentirao zaključke jučerašnjeg sastanka, već je predsjedničku palaču napustio u potpunoj tišini.

Cijela peripetija počela je prije mjesec dana raspravom hoće li i treba li Slovačka ratificirati Marakeški sporazum. Zastupnici Slovačke narodne stranke (SNS), čiji se kontroverzni stranački čelnik Andrej Danko ugleda na politiku Orbana i Kaczynskog, u potpunosti su monopolizirali raspravu.

Iako se ispostavilo da Austrija i Mađarska jednako tako neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu, Lajčák je još jednom izrazio svoju punu potporu dokumentu. Međutim, njegova je izjava ubrzo postala predmetom brojnih kritika iz redova SNS-a i populističke stranke 'Mi smo obitelj'.

Nedugo nakon, dvije najveće parlamentarne stranke pale su pod utjecaj protivnika sporazuma. SNS je istovremeno zahtijevao da niti jedan slovački diplomat ne sudjeluje na konferenciji u Marakešu, a njegov je zahtjev pozdravio i prijašnji premijer Robert Fico, čelnik stranke SMER koja je u ožujku bila prisiljena odstupiti s vlasti zbog brojnih prosvjeda nakon ubojstva slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove.

Fico je na svom službenom Facebook profilu objavio video u kojim je svojim biračima naglasio da Marakeški sporazum nije usklađen s nacionalnom migracijskom strategijom.

Unatoč upućenoj kritici, Fico i premijer Pellegrini su u nekoliko navrata dali punu podršku Lajčaku, ali su odbili podržati sam sporazum. Premijer je u jednoj prilici naveo da 'Slovačka nikad neće usvojiti takav sporazum'.

Pellegrini i Fico su rekli da će učiniti sve što je u njihovoj moći da Lajčáka zadrže na funckiji.

Gubitak iskusnog diplomata bio bi velik udarac slovačkim ambicijama predsjedništva OSCE-om.

Nakon sastanak s Pellegrinijem u ponedjeljak, glavni tajnik OSCE-a Thomas Greminger izjavio je da bi volio da Lajčak još jednom razmisli o ostavci koju je podnio svom premijeru.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version