PIŠE INOSLAV BEŠKER Zašto je Salvini trijumfirao u Umbriji?

Autor:

28.10.2019.

League party leader Matteo Salvini welcomes former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi on stage during an anti-government demonstration in Rome, Italy, October 19, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Silvio Berlusconi i Matteo Salvini na protuvladinim prosvjedima u Rimu

Talijanski desni centar, predvođen ekstremnim suverenistom Matteom Salvinijem, pomeo je konkurenciju na nedjeljnim oblasnim izborima u Umbriji, dotad pedesetak godina ustrajno „crvenoj“.

Njegova kandidatkinja Donatella Tesei osvojila je guvernersku fotelju s 57,5 posto glasova u prvom krugu.

Iako su izbori obuhvatili tek 1,5 posto talijanskog pučanstva, shvaćeni su i kao prvi test nove vladine koalicije koju predvode PoKret 5 zvjezdica i Demokratska stranka, iz koje se pak izdvojila Renzijeva Živa Italija, ali ostavši (zasad) u koaliciji.

Salvini svoju pobjedu vidi kao prvi korak u trijumfalnom povratku na vlast „s punim ovlastima“, kako je specificirao u kolovozu, kda je iznutra srušio prvu Conteovu vladu u kojoj je bio vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova. Rezoni mu ne manjkaju: njegova ksenofobna suverenistička Liga pobrala je malo manje od 38 posto te je i dalje, po anketama, prva stranka u Italiji (oko 32 posto na nacionalnoj ljestvici), glavni partneri iz neofašističke stranke Braća Italije nadišli su 10 posto, pa zajedno s ostacima Berlusconijeve stranke Forza Italia računaju na više od 50 posto glasova i u Italiji kao cjelini.

Nadaju se sličnim uspjesima na sljedećim oblasnim izborima u Emiliji i Romagni (također drevnome „crvenom“ bastionu), te Apuliji. Već sada provociraju Conteovu vladu da bude svjesna da je većina birača neće i da odstupi, a potiho apeliraju na predsjednika Republike da nekako pošalje kući „crveno-žutu“ koaliciju koja i dalje ima solidnu većinu u Parlamentu, utemeljenu na odnosu snaga na lanjskim ožujskim izborima.

Desnica zebe pred pretpostavkom da bi predsjednik Sergio Mattarella, umjesto izbora, mogao pozvati Marija Draghija (bivšeg guvernera Banke Italije pa predsjednika Središnje evropske banke) na čelo mješovite tehničko-političke vlade, sa zadaćom rješavanja „kvadrature kruga“: istodobnog povećanja proizvodnosti i povećanja društvenoga brutoproizvoda, smanjenja javnog duga i pomirbe s Unijom.

Razlozi poraza lijevog centra u Umbriji su višestruki. Prvi je loša uprava Demokratske stranke u toj oblasti. Nakon četiri desetljeća stalnog uspona Komunističke, pa Demokratske stranke, za predsjednicu je 2010 izabrana Catiuscia Marini u prvom krugu, za reizbor 2015 trebao joj je drugi krug, a u svibnju je morala odstupiti jer je okrivljena za korupciju u zdravstvu. Drugi razlog je gotovo potpuni izostanak rekonstrukcije mjesta teško pogođenih serijom potresa 2016-2017. Treći, zapravo bazni, jest privredno nazadovanje Umbrije: od početka krize 2008 izgubila je oko 15 posto društvenoga proizvoda, trostruko više od talijanskog prosjeka. Četvrti, taktički razlog je što ni tradicionalni lijevi centar, a ni PoKret 5 zvjezdica, nisu imali svoga guvernerskoga kandidata (svaki uslijed vlastite unutrašnje katalepsije), nego su se svrstali iza Vincenza Bianconija, neutralnog kandidata bez baze, koji je s obzirom na to još i dobro prošao dobivši 37,5 posto glasova.

Demokratska stranka ima 22,4, malo više od svoga nacionalnog prosjeka, 2 posto manje nego na izborima za Evroparlament, upola manje nego donedavno. Pravi gubitnik je PoKret 5 zvjezdica: dobio je 7 posto u Umbriji, gdje je na evroparlamentarnim izborima imao 14 posto, a na lanjskim parlamentarnim izborima 28 posto. Reklo bi se da je njegova propulzivna snaga iščezla. U doba prve Conteove vlade kanibalizirala ih je Liga, njihov tada manji ali daleko agresivniji ortak, a limfu gube i nakon dramatičnog razlaza s Ligom.

Ti postotci pokazuju da nova vladina koalicija, bazirana na Demokratskoj stranci i PoKretu 5 zvjezdica, škodi i jednoj i drugoj komponenti, do kolovoza međusobno zakrvljenima. Pokušaj zajedničkog svrstavanja iza istog kandidata udaljio je u objema formacijama glasače kojima se gadi bilo populizam Zvjezdica, bilo birokratizam postkomunista.