Poraz sheme elektroničke izravne demokracije u verziji talijanskog PoKreta 5 Zvjezdica

Autor:

23.08.2019.

5-Star Movement leader Luigi Di Maio (L) and members of the movement Beppe Grillo (C) and Davide Casaleggio show the symbol of their party, that will run in the country's March 4 election, in Rome, Italy January 19, 2018. REUTERS/Tony Gentile - RC1AB1BA9B10
Tony Gentile / REUTERS

U doba dok su još bili suradnici (slijeva): Luigi Di Maio, sada potpredsjednik vlade u ostavci, Beppe Grillo, sada detronizirani čelnik PoKreta te Davide Casaleggio koji i dalje upravlja informatičkom platformom PoKreta

Davide Casaleggio, pravi glavar, vođa i, u neku ruku, vlasnik talijanskog PoKreta 5 zvjezdica, koji je sazdao njegov pokojan otac Gianroberto Casaleggio, telefonirao je o Ferragostu Nicoli Zingarettiju, tajniku talijanske Demokratske stranke.

Bio je to presudan korak u nastojanju Zvjezdica da izbjegnu izlazak na nove, prijedobne parlamentarne izbore, gdje se boje biti potučeni do nogu. Lani u travnju dobili su 34 posto, sada im ankete daju najviše 9 posto.

Kontakt između dviju parlamentarnih stranaka nije nikakvo čudo. To je, dapače, normalna praksa. Ali PoKret 5 zvjezdica je nastao upravo kao negacija parlamentarnoga zastupničkog sustava. Ušao je u Parlament da bi ga, kako je govorio njegov tadašnji frontman Beppe Grillo, “otvorili kao konzervu tunjevine” i izložili općem nadzoru i poruzi, kao kastu uhljebâ. Htjeli su zauzeti samo gornje redove da bi “nadgledali” zastupnike i senatore. Tvrdili su da su parlamentarni zastupnici zapravo nepotrebni, jer da su svi građani ravnopravni, da “jedan vrijedi jedan”.

Naime, PoKret 5 zvjezdica (MoVimento 5 stelle) nastao je kao kombinacija dviju ideja. S jedne strane je Gianroberto Casaleggio bio uvjeren da je elektronska komunikacija metoda buduće izravne demokracije, da je tim putem moguće realizirati društvo u kojemu će svaki građanin imati jednaku težinu i podjednaku moć utjecanja na društvena zbivanja, te da će do polovice ovog stoljeća biti kroz elektronske komunikacije ostvarena svjetska vlada.

S druge strane je Beppe Grillo kao satirični komičar bio efikasan u kritici društvenog stanja, persiflirajući nepravilnosti i, osobito, politički kriminal, kriminalizirajući političke stranke i stranački pluralizam u cjelini. Preuzeo je Hitlerovu ideju da je pokret efikasna negacija neefikasnog i nepoštenog stranačkog sustava. Glavna metoda motiviranja masa bila je slanje svih političara i svih stranaka u “neku stvar” (Vaffanculo – odatle verzalno V u MoVimento, pa u prijevodu PoKret ono verzalno K daje naslutiti adresu slanja na naš način).

Zvjezdice su populistički pokret, a jedna od karakteristika populizma je lansiranje jednostavnih rješenja za složene probleme, izvikivanje parola koje sugeriraju da je dovoljno promijeniti titulara vlasništva pa će sve biti bolje (“hrvatska lisnica u hrvatskom džepu”, “hrvatska puška na hrvatskom ramenu” – pa se ispostavilo da to nije automatski učinilo Hrvatsku imunom na krizu, korupciju, odnosno rat).

U Casaleggiovu isključivom vlasništvu je informatička platforma Rousseau, preko koje se provode sva interna glasanja, razašilju odluke i poruke, kojom se – ukratko – rukovodi Zvjezdicama.

Zastupnici i senatori izabrani na listama PoKreta uplaćuju od svojih nemalih primanja stanovit postotak za nju: 300 eura, što pomnoženo s 227 zastupnika i 112 senatora, sada iznositi oko 1,2 milijuna eura godišnje. Novac kojim isključivo pravo raspolaganja ima samo inokosni upravitelj: Davide Casaleggio (istodobno i predsjednik i rizničar Udruge Rousseau). Ali to je samo financijski detalj, iako ne i nezanemariv.

Davide Casaleggio se u javnosti drži još povučenije od svog oca, koji je povremeno i istupao. Ali nije nepoznato da je upravo Casaleggio junior imao presudnu riječ u određivanju i vođâ i kandidatâ, kako za lokalne izbore, tako i za nacionalne. On je s vrha maknuo Beppea Grilla, podobnoga da vrijeđa, razara i prijeti, te na mjesto političkog vođe postavio Luigija Di Maia, sina sitnoga neofašističkog dužnosnika, kadroga da kao papagaj iz dan u dan ponavlja iste fraze i parole. Tek u trećem krugu odlučivanja su zastupnici i senatori, a u četvrtome članstvo kojemu su nekada tvrdili da “jedan vrijedi jedan”, da će se oni, kao obični građani, rotirati na svim dužnostima, i u Parlamentu i drugdje.

Doduše, preko Rousseaua se glasa i dalje, samo što nitko ne objavljuje koliko ih je glasalo, koliko ih je bilo “za” ili “protiv”. Rousseau je čvrsto u Casaleggiovim rukama. Odluke su njegove, a da nije morao ni izići na izbore. Čak ni direktive ne izgovara javno.

Ali samo on je predsjednik tvrtke Casaleggio Associati koja je vlasnik svega što ima veze s PoKretom, pa je Grad Rim, na primjer, svoje odluke dužan objavljivati preko Casaleggiove tvrtke (i plaćati joj za to) a ne preko Službenog biltena Grada Rima.

Taj je vrč išao na vodu dok ga nije razbila Liga pod vodstvom Mattea Salvinija. U njihovu ortakluku na vlasti Salvini je Zvjezdice izmanipulirao i kanibalizirao.

Italian Interior Minister and leader of the League party Matteo Salvini meets supporters at the Caparena beach in the Sicilian seaside town of Taormina, Italy, August 11, 2019. REUTERS/Antonio Parrinello
Antonio Parrinello / REUTERS

Talijanski potpredsjednik vlade u ostavci Matteo Salvini ovog je ljeta obilazio plaže i tako skupljao političke poene

 

Neposredna demokracija, koju olakšavaju elektronske komunikacije, može funkcionirati pri čistim dvojbama (kao na referendumu). Ako za odluke treba dogovaranje i pregovaranje (a obično treba), ako usuglašavanje vodi kompromisu, nužni su posrednici, zastupnici. Na državnoj razini je parlament i dalje koristan, ako nije mjesto nametanja nadmoći.

Telefoniranjem Zingarettiju Casaleggio je posredno priznao poraz mahnitih ideja svoga pokojnog oca.