Poruka premijerke May 'Građani EU ostat će bez prednosti pri zapošljavanju'

Autor:

20.11.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the Confederation of British Industry's (CBI) annual conference in London, Britain, November 19, 2018. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Theresa May je, braneći sporazum o Brexitu, rekla da će radne dozvole dobivati oni koji imaju talent.

Nakon burnog tjedna obilježenog ostavkama ministara, kritikama na račun njezina sporazuma o Brexitu s EU te čak spekulacija hoće li se uspjeti održati na vlasti, britanska premijerka Theresa May tvrdoglavo grabi naprijed. Jučer je 585 stranica dugačak nacrt sporazuma o razvodu s EU branila pred poslovnom zajednicom, na tradicionalnoj konferenciji CBI-a, krovne britanske poslovne organizacije.

Poslovni ljudi moraju odigrati svoju ulogu u stvaranju uspješne postbreksitovske Britanije, poručila im je te obećala da će njezin sporazum s EU usmjeriti Veliku Britaniju prema prosperitetnijoj budućnosti.

Smirivanje

- Ne govorimo o političkoj teoriji, nego o realnosti života i blagostanja ljudi, radna mjesta ovise o tome da ovo napravimo dobro - ustvrdila je May.

Također je izjavila da će njezin sporazum ispoštovati ključni zahtjev birača na referendumu o Brexitu iz 2016. godine, onaj da će Velika Britanija kontrolirati svoje granice, odnosno pitanje imigracije.

- Više se neće događati da građani EU, bez obzira na vještine ili iskustvo koje nude, mogu preskakati red pred inženjerima iz Sydneyja ili osobama iz Delhija koje se bave razvijanjem softvera. Umjesto sustava koji se temelji na tome odakle osoba dolazi, imat ćemo onaj koji je izgrađen na talentima i vještinama koje osoba nudi - rekla je May.

Cilj je njezina motivacijskog govora bio smiriti duhove u vlastitoj stranci gdje joj dio zastupnika, koji se protivi njezinu sporazumu, radi o glavi te pišu ili u ladici drže pisma koja bi dovela do pokretanja glasanja o nepovjerenju. Toj struji za tu inicijativu treba ukupno 48 pisama. Trenutačno je još potpuno neizvjesno hoće li do glasanja doista i doći.

May, čini se, nikad nije gajila nade da će biti teško.

- Nikad nije trebalo biti lagano i finalna je faza uvijek najteža. No, u vidu imamo sporazum koji će biti koristan za Britaniju. I neka ne bude sumnje, odlučna sam isporučiti ga - poručila je poslovnim ljudima.

Ovaj je tjedan čeka mnogo posla, neki čak navode da je čeka najopasniji tjedan njezina mandata. Očekuje se da će do idućeg vikenda ispregovarati vremenski okvir za pregovore o budućem trgovinskom sporazumu s EU. U nedjelju bi se trebao održati posebni summit EU na kojem bi 27 članica EU trebalo prihvatiti nacrt sporazuma.

Nije savršen

Čini se da poslovna zajednica daje podršku. John Allan, predsjednik CBI-a, pozvao je zastupnike britanskog parlamenta da podrže sporazum unatoč tome što on, kako je rekao, nije savršen.

Slično razmišlja i Ross McEwan, šef Kraljevske škotske banke, koji je za britanski list Guardian izjavio kako bi bilo najbolje poduprijeti premijerku jer na stolu nema druge alternative s kojom bi se moglo raditi.

Sporazum bi poslovnoj zajednici, tvrdi, omogućio da se pripremi, za razliku od nereguliranog, neurednog izlaska iz EU.

Osporavani nacrt sporazuma regulira uvjete britanskog izlaska iz EU, od novca do prava građana. Njime je predviđeno tranzicijsko razdoblje koje bi trebalo trajati do 31. prosinca 2020. godine.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version