Retorika, Boris i alternativna stvarnost Brexita u pitoresknom gradu Birminghamu

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

03.10.2018.

Boris Johnson MP speaks at a fringe event during the Conservative Party Conference on Tuesday 2 October 2018 held at ICC Birmingham , Birmingham . Pictured: Boris Johnson. /LFI/Avalon. All usages must be credited Julie Edwards/LFI/Avalon., Image: 389459017, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson na stranačkoj konvenciji u Birminghamu

Ovoga listopada, u sjeni sve nepredvidljivijih uvjeta Brexita, u pitorekstnom gradu Birminghamu će se održati konvencija britanske Konzervativne stranke.

Premijerka Theresa May je sa svojom vladom provela buran vikend u europskoj prijestolnici kako bi isprovocirali briselske predstavnike da 'prvi trepnu' i pristanu na povoljnije uvjete Brexita.

Torijevski aktivisti imaju običaj biti znatno odlučniji i odvažniji od svojih kolega iz Laburističke stranke. Sukladno tome, njihova je godišnja stranačka konvencija više nalikovala na zabavu engo na forum za donošenje politika.

Dok Članak 50 ulazi u svoju najosjetljiviju fazu koja će definirati njegov konačni uspjeh ili neuspjeh, nije iznenađujuća činjenica da torijevci postaju sve euroskeptičniji. Nakon što su godinu dana proveli gledajući svoju vladu kako ne ostvaruje gotovo nikakav napredak u pregovorima za Brexit, prijeko im je potrebna dobra vijest.

'Chequers je jedina razumna opcija'

Philip Hammond je u govoru kojeg je svojim stranačkim kolegama održao u ponedjeljak rekao da će 'prednosti sporazuma' potaknuti razvoj gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva. Također, ustrajao je u svojoj tvrdnji da je Chequers prijedlog, temeljen na ideji da London ostane unutar jedinstvenog tržišta, jedina razumna opcija za trgovinski sporazum.

- Donald Tusk kaže da to neće biti izvedivo, ali istu su stvar govorili za električne žarulje krajem 19. stoljeća - objasnio je Hammond.

Nakon toga je Dominic Raab, britanski ministar zadužen za pregovore o Brexitu, europske čelnike optužio za 'ruganje' i 'jednostrani pristup pregovorima koji ne ostavljaju mjesta za kompromisno rješenje', aludirajući pritom na sastanak europskih državnika koji je nedavno održan u Sazburgu, na kojem su čelnici EU27 jednoglasno odbacili prijedlog Therese May.

- Naša spremnost na kompromis ima svoje granice - upozorio je Raab.

No, iako se Raab i sam zalagao za Brexit, euroskepticima je samoinicijativno uputio molbu da podrže vladinu pregovaračku strategiju.

- Otpetljavanje naših zakona, institucija i ekonomije od Bruxellesa nakon više od 40 godina članstva u Europskoj uniji sigurno ne može biti jednostavno i bez rizika - kazao je.

Čak ni takozvani umjereni torijevci nisu propustili priliku da pooštre svoju retoriku. U nedjelju je Jeremy Hunt, britanski ministar vanjskih poslova, Europsku uniju usporedio s gulazima Sovjetskog Saveza zbog čega je naletio na salvu kritika svojih europskih kolega.

No, čak ni ratoborna retorika ne može prikriti činjenicu da postoji duboka podjela među samom Konzervativnom strankom. May i Hammond jednoglasno su odbili razmotriti trgovinski sporazum Europske unije i Kanade kao predložak budućih gospodarskih odnosa Londona i Bruxellesa, unatoč tome što je upravo taj stav gurao Raabov prethodnik, David Davis.

Ministri su svoje ključne govore održali pred gotovo praznim auditorijem, dok sastanak kojeg su u Europskom parlamentu organizirale zastupnice Justine Greening i Anna Soubry bio dobro posjećen. Naime, te dvije zastupnice zagovaraju ostanak u Europskoj uniji i podržavaju kampanju skupine 'Glas naroda', kao i sastanak krila koje zagovara 'tvrdi Brexit' protiveći se prijedlogu Chequers.

Johnson kao zvijezda večeri

Međutim, bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson je u utorak ponudio odmak od surove stvarnosti statusa pregovora o uvjetima Brexita.

Oslobođen i najmanjeg osjećaja odanosti britanskoj premijerki, najavljujući ambiciju da u bliskoj budućnosti preuzme njezinu funkciju, u srpnju je podnio ostavku na funkciju ministra vanjskih poslova. Johnson je u formi potencijalnog budućeg čelnika Ujedinjenog Kraljevstva održao govor u kojem je istaknuo da se pod svaku cijenu treba odbiti 'plan Chequers'.

Čak 1.500 ljudi okupilo se kako bi poslušalo govor bivšeg ministra vanjskih poslova, u kojem je također obećao 'sjajnu budućnost Ujedinjenog Kraljevstva', istaknuvši pritom još jednom da su donijeli ispravnu, hrabru i povijesnu odluku, u skladu sa željama britanskog naroda. Johnsonov govor ujedno je bio i jedan od rijetkih optimističnih koji su se mogli čuti na konferenciji.

Ukoliko London ispregovara uvjete Brexita temeljene na planu Chequers, Ujedinjeno Kraljevstvo bi ostalo 'zarobljeno u raljama Bruxellesa', naglasivši pritom da bi taj sporazum predstavljao 'političko poniženje za jedno od najvećih gospodarstva na svijetu'.

Umjesto toga, navodi Johnson, London bi trebao Bruxellesu oštro uzvratiti udarac 'uvredljivom gestom', oštro odbacivši 'gnjusan prijedlog graničnog rješenja za Sjevernu Irsku' kojeg je predložila Europska komisija kako bi Belfast zadržala u carinskoj zoni.

- Suvišno i bijedno razdoblje provedbe do kraja 2020. godine trebali bi iskoristiti za pregovore o trgovinskom sporazumu tzv. 'Super Kanada', koje bi moglo biti nužno za neprekidnu trgovinu, a značilo bi bolju pripremu za sporazum sa Svjetskom trgovinskom organizacijom - rekao je u svom govoru.

Johnson je dodao da nitko ne smije vjerovati Europskoj uniji i njihovoj tvrdnji da je prijedlog Chequers neizvediv. Briselski bi pregovarači, nastavlja, mogli prihvatiti i drugu verziju tog plana.

- Ako plan bude prihvaćen s Ujedinjenim Kraljevstvom u okovima, paradirat će se niz Rue de la Loi poput Caractacusa - oštro je zaključio.

- Ako ustuknemo pred Brexitom, naš narod nam nikada neće oprostiti - izjavio je Johnson.

Delegati koji kroje pregovore o Brexitu ostat će ošamućeni takvom vrstom prazne demagogije. Sasvim je druga stvar hoće li ostatak zemlje biti uvjeren.

Najupadljiviji zaključak stranačke konvencije, kojeg stručnjaci ističu još od lipnja 2016. godine, je jaz između stvarnosti i političkih iluzija Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Uspoređujući retoriku zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu s ministrima torijevcima u Birminghamu ovog tjedna, možemo samo zaključiti da ih razdvaja mnogo više od tunela La Manche.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version