Rumunjska podigla optužnicu protiv dva povjerenika Europske komisije

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

21.02.2019.

Eric Vidal / REUTERS

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenica za pravosuđe Vera Jourova

Odnosi između Bukurešta i Bruxellesa danas su dosegli najnižu razinu, nakon što su rumunjski novinari izvijestili da su prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i povjerenica za pravosuđe Věra Jourová optuženi za 'krivotvorenje' posljednjeg Izvješća o suradnji i verifikaciji (CVM).

Rumunjska vladajuća koalicija predvođena socijaldemokratima, u studenom prošle godine priopćila je da planira podignuti optužnicu protiv Europske komisije zbog izvješća CVM-a u kojem se ocjenjuje rumunjski napredak u pogledu vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Izvješće CVM-a, koje je 13. studenog predstavio Frans Timmermans, vrlo je kritički ocijenilo najnovija dostignuća u rumunjskom zakonodavstvu koja se tiču pravosuđa i kaznenog zakona.

Prema rumunjskim dnevnim novinama Adevarul, specijalizirano tijelo unutar pravosudnog sustava Rumunjske koje se bavi istraživanjem kriminala optužilo je Timmermansa i Jourovu za 'krivotvorenje' CVM-a.

U izvješćima se navodi kako je tužiteljica Adina Florea potpisala optužnicu. Florea je tri puta nominirana kao kandidatkinja za zamjenu Laure Codruțe Kövesi, čelnice rumunjske Agencije za borbu protiv korupcije (DNA), a sva tri puta nominirao ju je ministar pravosuđa Tudorel Toader, ali predsjednik Klaus Iohannis svaki put je blokirao njezino imenovanje.

 

Kövesi je jedna od glavnih kandidatkinja za poziciju europskog glavnog tužitelja, ali vladajući u Rumunjskoj se protive njezinoj kandidaturi. Internetska stranica Luju.ro objavila je veliki izvještaj dokumenata u pokušaju dokazivanja tvrdnje da je CVM krivotvoren i da je Kövesi bila pristrana u svom radu kao čelnica antikorupcijske agencije.

Također, istaknuto je da se kaznena djela počinjena protiv Rumunjske izvan zemlje te od strane stranog državljanina ili osobe bez državljanstva, prema rumunjskom pravnom okviru mogu suditi isključivo prema rumunjskom kaznenom zakonu. Čini se da to potkrjepljuje izvješća da su Timmermans i Jourová pravno optuženi prema rumunjskom zakonodavstvu. Timmermans nije dostupan za komentar.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas izjavio je kako je izvršna vlast EU postala svjesna kaznene istrage zahvaljujući novinarima. Dodao je, čitajući s papira, da Komisija voli podsjećati rumunjske vlasti da 'svi dužnosnici Komisije, dok obavljaju svoj posao, podliježu nadležnosti Europskog suda pravde te da nacionalne vlasti nemaju nadležnost po tom pitanju'.

- Svi dužnosnici EU-a također su isključivo obuhvaćeni Protokolom o povlasticama i imunitetima koji je priložen ugovorima EU-a, a koji su potpisale sve države članice, uključujući i Rumunjsku – dodao je Schinas.

Naposljetku je zaključio: 'Jučer smo imali priliku izraziti našu veliku zabrinutost za vladavinu prava u Rumunjskoj'.

Skupina organiziranog kriminala

Istina je da dužnosnici EU-a uživaju imunitet na račun svog profesionalnog autoriteta, ali rumunjske vlasti optužile su Timmermansa i Jourovu za kazneno djelo.

Prema Luju.rou, oni zajedno s još dvojicom dužnosnika čine 'organiziranu kriminalnu skupinu'. Druga dva dužnosnika su čelnica predstavništva Komisije u Rumunjskoj, Augustina Cristea i rumunjski glavni tužitelj Augustin Lazar, snažan kritičar pravosudnih reformi ljevičarske vladajuće stranke.

Na pitanje EURACTIV-a o utjecaju tih problema na razvoj rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a, Schinas je rekao da ne želi 'dramatizirati'.

Rekao je kako upravo suprotno, želi pozdraviti  'veliki posao koji su rumunjske vlasti, a posebice predstavništvo Rumunjske u EU' učinile u udarnim trilogijskim sporazumima koji su, prema njegovim riječima, pokazali da Rumunjska ima kapacitete za 'vođenje zakonodavnih procesa EU-a'.