Rumunjska tone u političku krizu samo 6 tjedana prije predsjedanja EU

Autor:

21.11.2018.

Romania's prime minister designate Viorica Dancila and Social Democrat Party leader Liviu Dragnea deliver a press statement in Bucharest, Romania, January 17, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA. - RC19DFD418F0
Inquam Photos/Octav Ganea / REUTERS

Rumunjska premijerka Viorica Dancila i predsjednik stranke Liviu Dragnea

Politička kriza u Rumunjskoj nastala zbog otpora antikorupcijskoj politici dodatno se zaoštrila u utorak, samo šest tjedana prije početka njezina prvog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Stanje u državi dodatno se zakompliciralo nakon što je predsjednik Klaus Iohannis djelomice odbacio rekonstrukciju vlade koju je u ponedjeljak provela premijerka Viorica Dancila smijenivši šest ministara.

Predsjednik Iohannis odbio je prihvatiti predložene ministre za regionalni razvoj i transport. Osobito je osjetljiv na odabir ministra za resor regionalnog razvoja, zato što će upravo ta osoba odlučivati o alokaciji novca iz fondova EU za razvoj rumunjskih pokrajina.

Smatra se da premijerka nije samostalna u odlučivanju i da je marioneta predsjednika socijaldemokratske stranke koja je trenutno na vlasti u Rumunjskoj. Naime, čelnik stranke Liviu Dragnea pokušao je udaljiti svoje protivnike rekonstrukcijom vlade.

Sam Dragnea ne može obnašati funkciju premijera zato što je 2016. godine bio optužen za izbornu prijevaru. Međutim, to ga ne sprječava da jasno daje do znanja da želi indirektno ostati na vlasti, nadziranjem svoje stranke dok netko drugi obnaša dužnost.

Dragnea je pod istragom zbog lošeg upravljanja i pronevjere novca iz fondova Europske unije. Njegov čvrsti stisak nad vladom, kao i nastojanja da oslabi nadzornu agenciju koja se borila protiv korupcije, samo dvije godine nakon parlamentarnih izbora srušili su dva premijera.

Danila je rekonstrukciju vlade objasnila pripremama za rumunjsko predsjedanje Vijećem Europske unije koje je trebalo započeti 1. siječnja 2019. godine, no svi smijenjeni ministri bili su kritični prema politici njezinoga stranačkoga šefa Dragnee.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version