Rumunjski moćnik dan nakon poraza na europskim izborima završio u zatvoru

Autor:

27.05.2019.

FILE PHOTO: Social Democratic Party leader Liviu Dragnea reacts during an interview with Reuters, in Bucharest, Romania, May 23, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea/File Photo via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA.
Octav Ganea / REUTERS

Liviu Dragnea još je jedan rumunjski političar koji je završio iza rešetaka

Liviu Dragnea, predsjednik rumunjskog Zastupničkog doma i Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na na vlasti, osuđen je u ponedjeljak na tri i pol godine strogog zatvora na drugostupanjskom sudu za pronevjeru javnog novca, dan nakon teškog poraza na europskim izborima.

Rumunjski Vrhovni sud koji donosi i drugostupanjske presude političkim čelnicima, potvrdio je presudu koja je u lipnju donesena čelniku Socijaldemokratske stranke (PSD) na vlasti.

Nekoliko sati nakon objave presude, Dragneu su policajci odveli u zatvor Rahova gdje će služiti kaznu.

Liviu Dragnea se nije mogao kandidirati za premijersku dužnost zbog uvjetne osude u drugom sudskom predmetu za izbornu prijevaru. Kritičari ga optužuju da želi ublažiti kazneni zakon kako mu se ne bi sudilo. Njegova je stranka na europskim izborima pala za 13 postotnih bodova, na manje od 25 posto glasova, pokazuju nepotpuni rezultati. Kritike kojima je bio na meti ocijenio je "kampanjom mržnje".

Dragnea je nakon parlamentarnih izbora krajem 2016. godine uporno radio na donošenju zakona koji bi ukinuli njegovu presudu čime je automatski poticao legislativu koja bi bila sklona političkoj korupciji. Zbog toga je došao u izravni sukob s predsjednikom Klausom Iohannisom, ali i s većim dijelom javnosti koja je u više navrata organizrala velike prosvjede protiv zakonskih rješenja.

Dragnea je imao problem i unutar svoje stranke jer su se i dva premijera opirala njegovim zahtjevima pa ih je smijenio da bi na kraju doveo poslušnicu Vioricu Dancilu. No, niti ona nije mogla ostvariti njegove želje.

Dragnea je tako Rumunjsku doveo u paradoksalnu situaciju: zemlja koja predsjedava Europskom unijom od 1. siječnja bila je pod stalnim kritikama iz Bruxellesa da radi na opstrukciji vladavine prava. No, Dragnea je imao samo jedan cilj: doći na vlast i postati premijerom. To mu nije uspjelo i nakon izbornog poraza završio je iza rešetaka. Treba napomenuti da su u Rumunjskoj birači u nedjelju glasali i na referendumu kojim se tražilo da prestane politički pritisak na sudove. Referendum je dobio većinu.

Politička situacija u Rumunjskoj je sada vrlo kolebljiva. Naime, Dancila nema političku snagu da održi na vlasti oslabljenu vladu, a Dragnein odlazak u zatvor otvorit će prostor za djelovanje njegovim protivnicima unutar vladajuće stranke.

"Danas prestaje era Livia Dragnee, jedno od najmračnijih razdoblja u politici u proteklih 30 godina", rekao je Dan Barna, lider stranke centra Unija za spas Rumunjske (USR). "Vraćamo se Europi", zaključio je.

Zaključno, u Rumunjskoj slijede novi politički potresi koji će vrlo vjerojatno završiti izvanrednim parlamentarnim izborima.

U zatvoru je prije završio rumunjski premijer Adrian Nastase. Također iz stranke PSD.

Tagovi/Tags: