Rumunjski suci prosvjedovali u znak potpore vladavini prava

Autor:

  • Euractiv.com

17.09.2018.

, Image: 329199830, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Prosvjed u rumunjskom gradu Timisoara

Potaknuti otporom prema reformi pravosuđa koju predlažu vladajući socijaldemokrati, stotinu rumunjskih sudaca je u znak potpore neovisnom sudstvu ove nedjelje održalo tihi prosvjed u Bukureštu, prijestolnici jedne od najkorumpiranijih država Europske unije.

Nakon što je rumunjska Socijaldemokratska stranka došla na vlast prošle godine, pokrenuta je reforma pravosuđa koja predviđa izmjene zakona s ciljem dekriminalizacije pojedinih koruptivnih zločina. Naime, zakonski prijedlog je predstavljen usprkos tome što su stranački čelnici vladajuće stranke pod istragom zbog sumnje na korupciju.

Ranije ove godine, Tudorel Toader, rumunjski ministar pravosuđa, uspio je smijeniti glavnu tužiteljicu za suzbijanje korupcije Lauru Codruțu Kövesi, a u tijeku je i postupak ocjene glavnog državnog tužitelja.

Europska komisija i američko Državno tajništvo pomno prate razvoj događaja u rumunjskom pravosuđu, a u prosvjede su se uključili i mnogobrojni suci koji su zabrinuti da će predložene zakonske izmjene kompromitirati vladavinu prava u Rumunjskoj.

Prijedlog reforme potaknuo je građane na najveće ulične prosvjede u proteklih nekoliko desetljeća.

Rumunjski su suci u nedjelju održali prosvjed ispred zgrade Žalbenog suda u rumunjskom glavnom gradu, držeći u rukama natpise 'Za neovisno sudstvo'.

- Neovisnost sudaca i tužitelja nije njihova osobna privilegija ili isključivo pravo, već je nužnost koja jamči da pravosuđe putem svojih institucija može ispuniti svoju glavnu zadaću - stoji u izjavi glavnog tužitelja Augustina Lazara.

Suci i tužitelji prosvjedovali su protiv izmjena kaznenog zakona, pružajući pritom podršku državnom tužitelju. Istovremeno, pozvali su zastupnike rumunjskog parlamenta da se posavjetuju s Venecijanskom komisijom, savjetodavnim tijelom Vijeća Europske unije za ustavna pitanja.

Posljednjih mjeseci održana su dva slična prosvjeda.

- Politika je bila ta koja se uplela u Zakon o pravosuđu, dok izmjene kaznenog postupa i kaznenog zakona odstupaju od međunarodnih standarda - izjavio je jedan od sudaca.

Ustavni sud sastaje se u ponedjeljak kako bi raspravljao o prigovorima koje su oporbeni zastupnici uputili na izmjene kaznenog zakona. Očekuje se da će Venecijanska komisija svoje mišljenje objaviti sredinom listopada.

Zabrinutost zbog neovisnosti vladavine prava u Rumunjskoj uslijedila je nakon sličnih skandala koji su se odvili u Mađarskoj i Poljskoj, čije su vlade pod pritiskom Europske unije zbog zanemarivanja demokratskih standarda.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version