Rusija dala Ligi čak 65 milijuna dolara, a bivši ministar se odbija očitovati u talijanskom parlamentu

Autor:

09.09.2019.

Profimedia, TEMP Sipa Press, Sputnik

Vladimir Putin i Matteo Salvini

“Moskovska veza” (Moscopoli), afera o Putinovim milijunima dolara za Mattea Salvinija i njegovu Ligu, u Italiji je pala u drugi plan.

Salvini je odbio pojaviti se pred Parlamentom i svjedočiti o “Moskovskoj vezi”. I to mu je, među inim, nabio na nos premijer Conte, dok je obrazlagao ostavku prve svoje vlade.

“Moskovska veza” je ipak upala u pravosudne mlinove koji u Italiji melju sporo, ali katkad samelju do kraja. Tužilaštvo u Milanu ovaj put, kao i u Berlusconijevo doba, uzima novinska istraživanja ozbiljno u obzir: istragu je otvorilo 11 srpnja.

Rimski L’Espresso je još u veljači nanjušio dotok ruskog novca u Salvinijev džep. Detalje je 10 srpnja dodao američki BuzzFeed: Rusija je, kaže, sa 65 milijuna dolara pomogla predizbornu evroparlamentarnu kampanju talijanske ksenofobne Lige kako bi ojačala evroskeptični suverenistički blok u Evropskoj uniji. BuzzFeed je, naime, objavio snimak s razgovora koji je 18 listopada 2018 u moskovskome Hotelu Metropol Gianluca Savoini, predsjednik udruge Lombardija-Rusija, vodio s ruskim predstavnicima. Prvi je bio Andrej Harčenko, desna ruka Aleksandra Dugina, notornog vođe ruske nacionalističke desnice koji kaže da je “Bannon zadnja nada Amerike, Salvini Italije, a Le Pen Francuske”. Ostali su bili Ilja Jakunin, te zasad neidentificirani “Jurij”. S talijanske strane su bili bivši demokršćanin i umirovljeni bankar Francesco Vannucci, te odvjetnik Gianluca Meranda. Obojica su sada pod istragom u Milanu zajedno sa Savoinijem.

Na tom snimku Savoini kaže engleski: “U svibnju su izbori u Evropi i mi je želimo promijeniti. Nova Evropa mora biti bliska s Rusijom, jer želimo ponovo preuzeti našu suverenost”, pripisujući te nakane i Matteu Salviniju, federalnom tajniku Lige, donedavnom potpredsjedniku talijanske vlade i ministru unutrašnjih poslova.

Taktička greška

BuzzFeed tvrdi, ali bez snimka, da je dogovorena velika isporuka ruske nafte talijanskome petrokonzorciju Eniju. Rimski Il Fatto quotidiano precizira da je zaključen posao vrijedan 1,5 milijardu dolara, s popustom od 10 posto, od kojih je Liga dobila ne 65, nego 60 milijuna (4 posto), a ruski kremaljski korupcionaši 90 milijuna (6 posto). Svi upleteni u Italiji (Eni, Savoini, Salvini) sve niječu - ali snimak postoji. I nitko ne vjeruje Savoiniju kada kaže da je to deepfake, “klopka za Salvinija”.

Nitko ne vjeruje ni da su snimci i istraživanje BuzzFeedovo maslo. Čini se kristalno jasnim, ali teško dokazivim, da je neka od zapadnih obavještajnih službi to snimila onda, pa plasirala u pravi čas da razdrma prvu Conteovu vladu u kojoj su Salvini i njegova Liga “pojeli” svoje partnere iz PoKreta 5 zvjezdica. U 14 mjeseci od talijanskih parlamentarnih do evroparlamentarnih izbora Salvinijeva stranka udvostručila je biračku podršku: sa 17 na 34 posto. Conteova prva vlada je zaista pala, ali ne zahvaljujući tome, nego Salvinijevoj taktičkoj grešci: sam ju je srušio očekujući izvanredne izbore i svoj dolazak na vlast s apsolutnom većinom - ali je Demokratska stranka, drugoplasirana na lanjskim talijanskim parlamentarnim izborima, radije uletjela u savez s prvoplasiranim Zvjezdicama, nego da prepusti vlast i mast tada trećeplasiranom a sada ojačanome Salviniju.

Možda nije zanemariv detalj da je Donald Trump (koji je i sam imao još nerazjašnjene materijalne interese s Rusijom) javno podržao Salvinija na njegovoj propagandnoj turi po USA 2016, ali da je sada, poslije “provale” “Moskovske veze”, u toku krize talijanske vlade dao javnu podršku Conteu da sastavi vladu bez Salvinija i protiv njega.

Salvini je smjesta komentirao da od Rusa nikada nije uzeo nijedan rubalj, nijedan euro, nijedan dolar, niti litru vodke. Prijeti tužbom svakome tko ga osumnjiči. I, za svaki slučaj, veli da je Savoini djelovao za svoj račun. Dokaza protiv Salvinija nema, osim snimka, koji ne mora biti dovoljan, ni ako je vjerodostojan. Okolnosti su protiv Salvinija i protiv sigurnosti Italije kao članice Sjevernoatlantskog pakta, barem dok je Salvini bio vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova.

Savoini je na glasu kao neonacist. Obuhvaćen je sudskom istragom koja se u Genovi vodi zbog slanja talijanskih neonacista na bojišnicu u Donbas na stranu proruskih postrojbi.

Sastanak

Njegova neonacistička orijentacija je i te kako odgovarala Sjevernoj Ligi (tako se zvala dok je njezin rasizam bio uperen protiv Rima i talijanskog Juga, prije nego je pod Salvinijem postala naprosto Liga). U tu stranku ga je unovačio još 1991 Mario Borghezio, pa je kao novinar prešao iz Indipendentea u ligaški dnevnik Padaniju. Kasnije je bio glasnogovornik Roberta Maronija kao federalnog tajnika Lige (između Umberta Bossija i Mattea Salvinija). Bio je i Salvinijev glasnogovornik. Neizostavan je član svakoga Ligina izaslanstva koje pohodi Rusiju, pa je bio i na zatvorenom sastanku Salvinija i Putina kad je ruski predsjednik prije nekoliko mjeseci posjetio Rim. Neonacizam je, napokon, tek jedna varijanta suverenizma, a suverenizam je, zajedno s rasizmom, ključna komponenta neofašizma. Dakle, logično je da je Savoini u Ligi.

Prirodno je da je upravo Savoini bio Ligin čovjek za vezu s nacionalističkim ekstremistima u srednjoj i istočnoj Evropi. Dok je Liga bila čvrsto na strani zaraćene Srbije, Savoini je održavao povjerljivu vezu između Umberta Bossija i Slobodana Miloševića. Bio je i čovjek za vezu s austrijskim ultranacionalistom Jörgom Haiderom. Njegov, odnosno Ligin, glavni kontakt u Rusiji tada je bio također ultranacionalist pukovnik Vladimir Žirinovskij (r. Eidelstein), pobornik Srbije do Rijeke (kako se izjasnio na “mitingu istine” u Beogradu). Pošto je njegova stranka spala na marginalni postotak, realpolitički rezon je Ligu preusmjerio na privilegiran odnos s Putinom, opreznijim u izjavama, odlučnijim u nacionalizmu.

Bez mana

Stoga je logično i savezništvo Lige s Putinovom Rusijom: ona je suverenistička i ima sve rezone razoriti Evropsku uniju, koja je i evropskim suverenistima crvena krpa. Sa suverenističkog stanovišta, daleko je bolje biti omanja državica, bogomdan plijen bilo Amerike, bilo Rusije, bilo Turske, nego biti u savezu u kojemu Njemačka, “kukavički”, hoće suodlučivati s “nekakvom” Litvom ili Slovenijom. Otkako je Enrico Berlinguer 1980, netom je naslijedio Lugija Longa na čelu Talijanske komunističke partije, prekinuo primanje novčane pomoći od Sovjetskog Saveza, nijedna talijanska stranka nije bila osumnjičena da je ruska plaćenica. Otkako je Berlinguer nedugo zatim rekao da se osjeća sigurnijim pod kišobranom Atlantskog pakta, nijedna talijanska stranka nije uzimala Rusiju kao uzor, sve do izbora Mattea Salvinija za federalnog tajnika Sjeverne lige u prosincu 2013. Tada je u dvorani koja je pljeskala Salviniju bio i Viktor Zubarev, izaslanik Putinove stranke Jedinstvene Rusije.

Niti godinu dana kasnije Salvini je insistirao da se Putina ostavi na miru u Ukrajini. “Protiv Putina istupa samo priglup”, ocijenio je u intervjuu Ansi. Njemu je “Putin vođa jasnih ideja o uređenome, čistome i skladnom društvu. Bilo bi mi dovoljno biti na minimumu njegove razine”, izjasnio se Salvini 2015, te se ponadao: “Da nam je deset Putina u Italiji, uveli bi red!”. Upitan vidi li barem jednu Putinovu manu, odlučno je ustvrdio: “Nema ih.” U prošlom sazivu talijanskog Parlamenta poželio je Putina umjesto Renzija na čelu talijanske vlade. Na sjednici Evroparlamenta koja je raspravljala o ruskoj invaziji Krima pojavio se u maji s Putinovim likom na prsima. Odluku o produljenju sankcija ocijenio je “idiotskom, suludom, neodgovornom, mazohističkom”. Osporio je ikakav utjecaj ruskih (državnih) hakera na javno mnijenje u Evropi. I tako dalje.

A gdje su Putinovi milijuni? Salvini se već pokazao majstorom u “zamračenju novca”. Kad je Liga osuđena vratiti 49 milijuna eura prevarom izvučenih iz izbornih fondova, Salvini je ispraznio sve stranačke blagajne u Italiji i izvezao novac ne zna se kamo. E, i ruski milijuni su valjda otišli tamo.