Škotski nacionalisti u pohodu za novi referendum: Hoće li Edinburgh ovoga puta uspjeti okrenuti leđa Londonu?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.11.2019.

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon is seen on the campaign trail in Alloa, Scotland, Britain November 6, 2019. REUTERS/Russell Cheyne
Russell Cheyne / REUTERS

Škotska premijerka Nicola Sturgeon želi novi referendum o neovisnosti, a građani su i dalje oštro podijeljeni po tom pitanju

Hoće li Ujedinjena Kraljevina ostati 'ujedinjena' u bližoj budućnosti, moglo bi uvelike ovisiti o rezultatu prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati 12. prosinca.

U slučaju da novi saziv Donjeg doma, onaj kojeg će Britanci tek birati uoči Božića, usvoji Sporazum o Brexitu Borisa Johnsona i uređeno izađe iz EU krajem siječnja, Sjeverna Irska će dobiti povlašteni status te će ostati u carinskoj uniji EU. Prema tim odredbama Belfast će nakon četiri godine sam odlučiti hoće li se i pod kojim uvjetima pridružiti Londonu ili će ostati pod djelomičnom upravom Bruxellesa. Zbog unutarnjih podjela koji desetljećima vladaju u toj britanskoj zemlji, još uvijek nije moguće predvidjeti što će Irci odlučiti i hoće li zbog tog pitanja doći do nove eskalacije nasilja.

S druge strane Irskog mora, Škoti.

Ogorčeni zbog propuštene prilike na referendumu za neovisnost 2014. godine, pitanje nasilnog izvlačenja iz EU doživljavaju kao još jednu priliku da zauvijek okrenu leđa 'tiraniji Londona'. Nekoliko tjedana prije prijevremenih izbora u Škotskoj je objavljeno istraživanje ekonomskog instituta koje upozorava da će Sporazum o Brexitu Borisa Johnsona nepovratno oštetiti gospodarstvo Škotske.

- Škotska Sporazumom neće izgubiti samo prednosti članstva u EU, pristupa jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji, već će izgubiti i konkurentnost u odnosu na Belfast – zaključak je izvješća koje upozorava da bi BDP Škotske nakon Johnsonovog sporazuma mogao pasti i za 6 posto do 2030. godine.

Najveća opasnost trenutno prijeti škotskoj industriji za prerađivanje morske hrane o kojoj ovisi veći dio cijelog gospodarstva.

 

Nova šansa

- Ovo je naša šansa da izbjegnemo kaos Brexita. Glasajte za Škote i omogućite da naši ljudi odlučuju o sudbini naše zemlje – krilatica je škotske premijerke Nicole Sturgeon (Škotska nacionalna stranka, SNP) tijekom kampanje za prijevremene izbore.

Kao što se moglo i očekivati, pitanje raspisivanja novog referenduma o neovisnosti Škotske u potpunosti je zasjenilo cijelu kampanju za prijevremene izbore. Škoti optužuju torijevce da žele finalizirati Brexit koji odgovara jedino Englezima, dok britanski konzervativci uzvraćaju udarac i optužuju Škote da žele pošto-poto isprovocirati neuredan izlazak iz EU kako bi ljude potaknuli da glasaju za neovisnost.

Forsirajući pitanje novog referenduma o neovisnosti, SNP je udaljio simpatizere koji uistinu strahuju od neurednog Brexita, a koji bi svoj glas u konačnici mogli dati opcijama koje zagovaraju 'pomirenje' ili 'kraj agonije'.

Većina predizbornih anketa i dalje predviđa da će SNP uspješno osvojiti većinu mandata iz škotske kvote u Donjem domu britanskog parlamenta. No, ako se ozbiljno razmatra novo raspisivanje referenduma o neovisnosti, jednostavna većina neće im biti dovoljna. Naime, unatoč tome što Edinburgh, za razliku od Barcelone, ima pravnu osnovu temeljem koje može raspisati referendum o neovisnosti, za to mu je potrebna suglasnost britanske vlade u Downing streetu.

Na izborima 2015. godine, SNP je osvojio 56 od ukupno 59 mandata rezerviranih za Škote. Na sljedećim je izborima, onima 2017. godine, stranka ozbiljno podbacila i osigurala samo 35 mandata.

SNP bi mogao ovoga puta dobiti glasove 'odbjeglih' škotskih torijevaca, koji bi mogli škotski ogranak Konzervativne stranke kazniti zbog odlaska izuzetno popularne Ruth Davidson; ona je stranku napustila zbog odabira Borisa Johnsona na čelo stranke. Nadalje, SNP računa da je rezultat referenduma o neovisnosti 2014. godine bio vrlo 'gust' – 55:45 u korist ostanka u Ujedinjenoj Kraljevini. Jedan od vodećih argumenata zašto su se Škoti u ključnom trenutku odlučili ostati u zajednici koju su stoljećima žustro kritizirali bilo je članstvo u EU. S obzirom na to da je čak 63 posto Škota glasalo za ostanak u EU na referendumu 2016. godine, brojke govore u prilog da bi se građani najsjevernije britanske zemlje mogli ove godine više angažirati oko pitanja neovisnosti.

No, većina predizbornih anketa SNP-u i dalje predviđa samo 40 posto glasova, što nije dovoljno da se uspješno izvrši pritisak na Downing street. Zahvaljujući britanskom 'first-past-the-post' izbornom modelu, 40 posto glasova na razini cijele Škotske moglo bi se preliti u 50 mandata u Donjem domu.

Uspjeh kojeg će Škoti ostvariti na izborima za mjesec dana, tako, ovisi isključivo o mudrosti stranačkog vodstva u procjeni ravnoteže između kritike Londonu i konstruktivne suradnje s ostalim zastupnicima.

Čak i da SNP uistinu uspije ponoviti rezultat izbora 2015. godine, i dalje ne postoji garancija da će britanska vlada prihvatiti prijedlog Edinburgha za raspisivanje novog referenduma o neovisnosti. Jeremy Corbyn, lider oporbenih Laburista kojem su prijevremeni izbori jedinstvena prilika da postane britanskim premijerom, Nicoli Sturgeon je obećao da će njegova vlada Škotima u svakom slučaju omogućiti novi referendum. S druge strane, Johnson je vrlo jasno naglasio da ne planira Edinburghu dati zeleno svjetlo za taj prijedlog u 'dogledno vrijeme', zato što smatra da su se Škoti izjasnili prije samo nekoliko godina.

Zanimljivo, prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja iz listopada 2019., usprkos svim peripetijama i političkim bitkama koje se vode na relaciji Edinburgh-London, Škoti su i dalje u potpunosti izjednačeni po pitanju neovisnosti. Odnos separatista i građana koji žele ostati u Ujedinjenoj Kraljevini usprkos Brexita i dalje je 44-44.

Očito su se i građani umorili od donošenja 'povijesnih odluka'.