Slovenija šalje Janeza Lenarčiča u Komisiju Ursule von der Leyen

Autor:

  • Tea Trubić

18.07.2019.

Slovenia's Prime Minister Marjan Sarec arrives to take part in a European Union leaders summit, in Brussels, Belgium July 2, 2019. REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS

- Smatram da Tanja Fajon ne bi uspješno surađivala s predsjednicom Komisije, s obzirom na to da joj je odbila dati povjerenje tijekom glasanja - izjavio je slovenski premijer Marjan Šarec.

Janez Lenarčič i službeno je odabir slovenskog premijera Marijana Šareca za povjerenika u Komisiji Ursule von der Leyen.

Lenarčič je 52-godišnji politički neutralan karijerni diplomat koji trenutno obnaša dužnost šefa Stalnog predstavništva Slovenije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, te je kao takav optimalno rješenje premijeru Šarecu.

 

O premijerovu će prijedlogu danas odlučivati slovenski parlament, a Šarec se nada da će njegov prijedlog biti usvojen bez previše komplikacija. Zastupnici iz redova stranke Socijalnih demokrata (SD) razočarani su Šarecovim prijedlogom, zato što je njihov odabir bila europarlamentarka Tanja Fajon koju su do početka ovoga tjedna slovenski mediji najavljivali kao moguću povjerenicu u Europskoj komisiji. No, Fajon je svoju sudbinu 'zacementirala' u utorak popodne, kada je najavila da će glasati protiv izbora Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

- Jednostrana odluka predsjednika vlade o kandidatu za povjerenika u Europskoj komisiji za nas je negativna i neugodna poruka, a Janez Lenarčič ne uživa našu podršku – izjavili su slovenski socijaldemokrati u službenom priopćenju.