Španjolski premijer zaoštrava stav prema Kataloniji

Autor:

  • via Reuters

14.12.2018.

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a session at Parliament in Madrid, Spain, December 12, 2018. REUTERS/Susana Vera
Susana Vera / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Španjolski premijer Pedro Sánchez u srijedu je rekao da će zauzeti oštar stav prema 'gorućoj' katalonskoj separatističkoj retorici, zaoštravajući time svoj položaj prema regiji i povisujući ulog u daljnjoj političkoj igri.

Sánchez je usvojio otvoreniji pristup prema liderima koji zastupaju katalonsku neovisnost od svog konzervativnog prethodnika Mariana Rajoya, koji je izbačen na glasovanju o povjerenju u lipnju i čija je vlada zauzela kontrolu nad regijom na nekoliko mjeseci nakon što je jednostrano proglasila neovisnost u studenom 2017.

No, rastuća polarizacija unutar Španjolske oko regionalne autonomije je 2. prosinca koštala Sáncheza lošim plasmanom socijalista na regionalnim izborima u Andaluziji, jedne od regija koja je do sada bila njegovo uporište. Posljedično, taj ga je gubitak upozorio na opasnost ranih nacionalnih izbora.

Socijalistička stranka je manja za četvrtinu mandata u madridskom parlamentu, pa joj je potrebna potpora manjih stranaka, uključujući katalonske nacionaliste, da se usvoji proračun za 2019. godinu.

Njegov je govor bio praćen s pozornošću kako bi se pronašle naznake hoće li Sánchez napraviti ustupke katalonskim separatistima kako bi osigurao njihovu podršku za proračun te kako bi mu pomogli ostati na vlasti do kraja mandata koji traje do 2020. godine.

- Proteklih smo dana čuli neprihvatljivu retoriku od pojedinih čelnika pokreta za neovisnost koja je za nas bila neprihvatljiva – rekao je Sánchez zastupnicima.

U govoru kojeg je održao ove subote u Bruxellesu, čelnik katalonske vlade za neovisnost Quim Torra pohvalio je ono što je on nazvao 'slovenskim načinom' nezavisnosti. Naime, Slovenija je proglasila neovisnost u lipnju 1991. godine, što je izazvalo desetodnevni rat s Beogradom u kojem je poginulo 64 ljudi.

Sánchez je također rekao da bi nacionalna policija mogla biti poslana u Kataloniju ako lokalne vlasti ne budu radile više u sprječavanju prosvjeda poput onog koji je blokirao prometnice tijekom vikenda.

'Velika pogreška?

Sánchezov govor potaknuo je nepovoljne početne reakcije diljem političkog spektra.

Zastupnik katalonskih separatista Carles Campuzano nazvao je to 'velikom pogreškom' dodajući da se 'ne može vladati Španjolskom ignorirajući zahtjeve Katalonije' .

Konzervativna Populistička stranka (PP) i desno orijentirana Građanska stranka(Ciudadanos) su izjavili da je govor bio preblag.

- Niste rekli apsolutno ništa o Kataloniji – rekao je vođa PP-a Pablo Casado.

- Ne možete ne reći ništa budući da ovisite o njihovim glasovima kako bi preživjela u vladi – nadodao je.

Analitičari su rekli da je razlog socijalističkog fijaska u Andaluziji, kada je ekstremno desna stranka Vox napravila neočekivani prodor, bio djelomično zbog ljutnje oko Sánchezovih pregovora u Kataloniji.

'Vlada pojačava svoju poziciju, čini se da je shvatila da ju je njen stav oko teritorijalnih problema koštao glasova' – rekao je Pablo Simon, profesor političkih znanosti sa Sveučilištu Carlos III u Madridu.

Problem bi mogao doći do vrhunca u siječnju kada će Sánchez predložiti svoj plan proračuna u madridskom parlamentu.

Ako ne uspije proći, bit će prisiljen pozvati na novo glasovanje,  premda bi to mogao učiniti i dok izjavljuje da se nije predao zahtjevima separatista, smatraju analitičari.

Pitanje raspisivanja prijevremenih izbora nije toliko pitanje vremena nego razloga. To bi mogao biti dobar argument da se kaže kako su htjeli gurnuti proračun za provedbu svojih politika, ali nisu mogli zbog nedostatka podrške.

Sánchez je rekao da je još uvijek spreman razgovarati s katalonskim čelnicima, no da prvo moraju smisliti prijedloge koji predstavljaju sve regije a ne samo one separatističke. Ekonomska politika njegove vlade bi pomogla teško zaduženoj Kataloniji, smatra Simon.

Ovaj tekst je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version