SPD poručio: Vlada opstaje samo ako će ju voditi Merkel. Desnica u CDU želi što prije novog predsjednika koji bi srušio Merkel

Autor:

12.02.2020.

German Chancellor Angela Merkel (L) talks with Annegret Kramp-Karrenbauer (R), leader of their conservative Christian Democratic Union party, as they arrive for their CDU/CDU parliamentary group meeting at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on February 11, 2020. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Odd ANDERSEN / AFP

Nakon što je ostavku s mjesta predsjednice CDU-a dala Annegret Kramp-Karrenbauer (desno), sada se kancelarski položaj trese i Angeli Merkel

Prijelomni trenutci u politici idu obrnuto od vremena na moru: umjesto zatišja pred buru ovdje iznenada, grom iz vedrog neba, izbije bura, pa zatim dođe blago smirenje. Da se svi malo saberu od primarnog udarca. A onda slijedi kaos.

Iako se Njemačka smatra stabilnim sidrom moderne Europe upravo ovakav scenarij se ondje odigrava upravo sada. I potvrđuje, što smo već više puta napisali, da Njemačka više nije obrazac stabilnosti. Šira je slika da je bipolarna, uz povremeno uplitanje liberala, politička slika Europe sad već davna povijest. Pučani i socijaldemokrati više ne vode igru. Ne upravljaju procesima.

Nakon što je Annegret Kramp-Karrenbauer u ponedjeljak najavila da neće biti kandidatkinja za kancelarku Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke kancelarke Angele Merkel, a zatim najavila i povlačanje s čelnog mjesta stranke, uslijedilo je primirje.

Da bi se u srijedu oglasio SPD, koalicijski partner CDU-a na saveznoj razini: “Angela Merkel je kancelarka. Mi smo ušli s njom u koaliciju. I mi ćemo napustiti koaliciju s njom, regularno, na sljedećim izborima”, rekao je Lars Klingbeil, glavni tajnik SPD-a. Bild je to prepričao: SPD pristaje na vladu samo s Merkel.

Da razjasnimo. Desno krilo CDU-a, koje personificira Friedrich Merz, ne slaže se s idejom Kramp-Karrenbauer da ona ostane na čelu stranke sve do kraja ljeta. To im je predugo. Oni žele promjene sada i odmah. “Nikad ne treba propustiti priliku koju pruža dobra kriza”, jedno je od macchiavelističkih teza. I “momci iz Berlina” ju dobro znaju i zato su se odmah regrupirali i krenuli u napad. Volker Bouffier, jedan od potpredsjednika CDU-a, bio je više nego jasan: “Mislim da ne možemo čekati tako dugo, do jeseni, naći ćemo rješenje brže”. Sličnog su stava i zastupnici CDU-a u saveznom parlamentu (Bundestag). Lider grupacije Ralph Brinkhaus (izabran protiv volje Angele Merkel) upozorio je da bi preduga debata o vodstvu mogla naštetiti radu koalicijske vlade. I njemu je jesen predaleko.

Dakle, Merz, kojeg je Merkel pobijedila na stranačkim izborima nakon što je 2005. godine preuzela svoju prvu vladu, sada želi osvetu. Kao i Wolfgang Schaeuble, predsjednik Bundestaga, kojeg je Merkel 2000. godine izgurala s mjesta nasljednika Helmuta Kohla. Njihov je plan više nego jasan: brzo izaberimo novog čelnika stranke (niti jedna se žena ne spominje kao kandidatkinja), a zatim procijenimo u kojoj nam mjeri koristi koalicija sa SPD-om.

Poruka je jasna: novi bi stranački čelnik, ako bi to bio Merz ili netko iz tog kruga, tražio da se CDU postavi kao stvarni jači partner u koaliciji i da marginalizira SPD. Socijaldemokrati, svjesni tog scenarija, najavljuju da u tom slučaju neće ostati u koaliciji. Dakle, da će vlada pasti. Pri čemu bi oni ispali žrtvom pa se nadaju da će im to birači honorirati. Jer, dvije trećine Njemica i Nijemaca želi da Merkel ovaj mandat odradi do kraja.

CDU, stranka koja je proteklih 70 godina bila simbol njemačke politike, ulazi tako u svoju najveću krizu. Koja će se izravno zrcaliti na globalni utjecaj njemačke premijerke. Što je loše za EU, koji treba postići dogovor o novom proračunu i preuzeti predsjedanje EU od Hrvatske. U kojoj također traje mučna borba između dvaju struja za vlast u stranci.

Pobjeda desne struje u CDU-u za posljedicu bi imala daljnje odmicanje od centra. Prema desnom polu. Takav je politički pristup francuske republikance stajao poraza 2012. godine od kojeg se nisu oporavili do sada. U Francuskoj je rješenje ponudio Emmanuel Macron, u Njemačkoj bi to mogli biti Zeleni.

Europa se suočava s razdobljem političke kolebljivosti u Njemačkoj koja će imati izravne posljedice na rješavanje niza europskih problema.