Stanovnici Hilgermissena na sjeverozapadu Njemačke na referendumu odbili da ulice dobiju imena

Autor:

  • Jasmina Tomašević

07.02.2019.

youtube

Stanovnici općine Hilgermissen na sjeverozapadu Njemačke ošto su se usprotivili odluci lokalne samouprave da njihovo naselje dobije imena ulica radi lakšeg snalaženja, prenosi agencija AP.

Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i pokazali ozbiljnost svojih namjera, u nedjelju su održali referendum na kojem je 60 posto od 1282 birača (izlaznost od 69 posto) odbilo prijedlog općinskog vijeća da imenuje ulice.

No, 40 posto birača izrazilo je želju za promjenom sustava zbog njegove zastarjelosti. Naime, kućanstva i drugi objekti označavaju se samo brojem, poštanskom adresom općine te imenom bivšeg sela (općina je 70-ih godina sastavljena od nekoliko sela). No, kako se naselje razvija i nastaje sve više stambenih objekata, tako je snalaženje sve teže onima koji nisu upoznati s tlocrtom općine.

Stanovnica Hilgermissena koja je na referendumu glasala za imenovanje ulica izjavila je novinarima Deutsche Wellea kako postoje kućni brojevi koji su i po 3 kilometra udaljeni jedan od drugoga što stvara veliku pomutnju posjetiteljima i javnim službama.

Vijeće je procijenilo kako općina s više od 2 tisuće stanovnika treba 'moderniji' pristup snalaženju u prostoru, s obzirom da se javne službe poput hitne pomoći, policije, vatrogasaca ili poštara teže snalaze u neoznačenim naseljima. Čak je oformljen i tim stručnjaka sa Sveučilišta Osnabrück koji su dobili zadatak baviti se tom promjenom.

Sa sličnim prijedlogom općinsko vijeće je izašlo i u 2013. godini, ali i tada su bili odbijeni. Ove godine otpor se pokazao još većim jer su tri lokalna stanovnika pokrenula kampanju i peticiju protiv tog plana koja je rezultirala službenim referendumom.

Lokalna televizija NDR objavila je kako su tenzije između tabora ZA i tabora PROTIV stvorile uzavrelu atmosferu na nedjeljnom glasovanju.

Razlozi bune većine domaćeg stanovništva protiv pravilnog imenovanja ulica nisu poznati, ali moći će odahnuti na sljedeće dvije godine jer toliko po zakonu vrijede rezultati referenduma.

Dotada će se i dalje koristiti brojevima te nadimcima koje su nadjenuli ulicama kako bi se i sami bolje snalazili. Jedan od nadimaka uključuje naziv Pekarski put (Bäckerweg), vrlo popularan u mnogim njemačkim gradovima i selima.