Stranka Angele Merkel ne želi njezinu nasljednicu na čelu vlade; najavljeni predizbori za kancelarsku fotelju

Autor:

  • Tea Trubić Macan

16.10.2019.

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel talks with German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer during the budget debate in the Bundestag, the lower house of parliament in Berlin, Germany September 11, 2019. REUTERS/Axel Schmidt/File Photo
REUTERS

Više od 70 posto građana Njemačke smatra da Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednica Angele Merkel na čelu vladajućeg CDU-a, nije dorasla odgovornosti kancelarske fotelje

Nasljednica Angele Merkel na čelu vladajuće stranke desnoga centra možda ipak ne dođe do kancelarske fotelje. Naime, samo 53 posto ispitanika i birača njemačke Demokratske unije želi Annegret Kramp-Karrenbauer, popularno zvanu AKK, na čelu vlade.

Prema nacionalnim anketama, više od 70 posto građana smatra da Kramp-Karrenbauer nije dorasla obvezama koje kancelarska funkcija podrazumijeva. Rezultati ispitivanja javnoga mnijenja potaknuo je stranačko vodstvo da razmotri isplati li im se riskirati s njom kao zaštinim licem koalicije koja gubi na popularnosti.

Umjereni demokršani poput Armina Lascheta i Friedricha Merza osjetno su popularniji od čelnice stranke, pa bi se njihova imena uskoro mogla naći na unutarstranačkim izborima CDU-a na kojima će članovi stranke izabrati kandidata za kancelarsku fotelju.

Angela Merkel i dalje bezuvjetno stoji uz svoju odabranicu, koja je postala predsjednicom najmoćnije stranke u državi nakon što je nekoliko godina obnašala dužnost glavne tajnice CDU-a. Najdugovječnija kancelarka u povijesti Savezne Republike Njemačke prošle je godine najavila da će dovršiti mandat na čelu vlade i da će 2021. godine otići u političku mirovinu.