Švedska je samo još jedno upozorenje za opasnost koju donosi jačanje radikalne desnice

Autor:

10.09.2018.

Stockholm 2018-09-09 Sweden election 2018 Valvaka hos Sverigedemokraterna. Pictured: Jimmie Åkesson *** Swedish Democrates awaiting the election results. COPYRIGHT STELLA PICTURES, Image: 386013142, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stella Pictures - daily
Profimedia, Stella Pictures - daily

Čelnik stranke 'Švedski demokrati', Jimmie Åkesson

Švedska je gotovo istovjetno podijelila glasove bloku lijevog i desnog centra: ovi prvi imaju u trenutku pisanja ovog teksta 144 zastupnička mjesta, a ovi potonji 143 u Riksdagenu - švedski parlament - u kojem ima 349 mjesta.

Razlika je trenutno svega oko 30.000 glasova što cijelu priču dovodi u gotovo jedinstven slučaj u švedskoj povijesti: da bi glasovi Šveđana iz inozemstva, koji će stići do utorka, mogli utjecati na konačni rezultat. Premijer Stefan Löfven, lider socijaldemokrata koji su najveća stranka s osvojenih 28 posto glasova, najavio je da kreće u formiranje nove vlade. On je i dosad vodio manjinsku vladu. No, tada su radikalno desni Švedski demokrati (SD) imali samo 12 posto glasova u Riksdagenu, a na ovim su izborima postali stranka s najvećim porastom. Osvojili su 17,7 posto, što je 4,7 posto više nego prije četiri godine i to im je donijelo 62 zastupnička mjesta (13 više nego na prošlim izborima). Jimmie Åkesson, lider SD-a, odmah je dao do znanja da moraju sudjelovati u vlasti te da je spreman razgovarati i surađivati sa svim strankama. Socijaldemokrati s njime ne žele surađivati, dok je u slučaju bloka desnog centra koji vodi Umjerena stranka, koja je izgubila 3,4 posto glasova u odnosu na 2014. godinu, situacija nejasnija. Lider Umjerenjaka Ulf Kristersson je izjavio kako je sada vrijeme da Löfven da ostavku. I Kristersson je rekao kako ne želi surađivati sa SD-om, ali očito je da želi doći na vlast a za to mu je trenutno jedini put suradnja s Åkessonom. Nije stoga isključeno da se umjerenjaci okrenu danskom scenariju u kojem radikalno desna Pučka stranka podržava vladu desnog centra. Osim toga mu ostaje opcija velike koalicije u kojoj bi Löfven imao pravo na premijerski mandat.

Åkesson je bio više nego jasan: “Ostvarit ćemo ogroman utjecaj na ono što će se događati u Švedskoj tijekom sljedećih tjedana, mjeseci i godina". Dakle, u ovom je trenutku jasno da Švedska ulazi u razdoblje političke nestabilnosti dok se ne formira nova vlada. Što, vrlo vjerojatno, neće biti brzo.

Iako Švedski demokrati nisu ostvarili najave iz predizbornih anketa te su ostali treća stranka po snazi, oni su ipak pobjednici ovih izbora jer su privukli najveći dio novih birača. I to u zemlji koja je i dalje primjer uspješne socijalne države i čija se ekonomija razvija odlično i održivo. No, sve to pada u vodu pred baukom imigracije koja je, što god Åkesson pričao, nužna. Jer Švedska, kao i većina europskih zemalja, ima demografskih problema. Ne treba strahovati da će SD odvesti zemlju u Swexit jer za to nema dovoljno snage. Ali jasno je da s tom idejom korespondira gotovo petina švedskih birača unatoč svim problemima i poteškoćama na koje na putu izlaska iz EU nailazi Velika Britanija. Važan je segment politike SD-a i naklonost dijela njezinog članstva i vodstva prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i američkom lideru Donaldu Trumpu.

“Švedska je još jedno upozorenje”, rekao je Pawel Zerka iz European Councila on Foreign Relations za agenciju Bloomberg. “Na nju se sada mogu pozivati talijanski potpredsjednik vlade i lider ksenofobne Lige Matteo Salvini i lider europskih populista, mađarski premijer Viktor Orbán: “Evo, stranke centra naprosto ne slušaju”. Marine Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog okupljanja (bivše Nacionalne fronte) požurila se čestitati Švedskim demokratima s jasnom porukom koja se odnosi na izbore za Europski parlament: “Još jedna loša noć za Europsku uniju. Demokratska revolucija u Europi napreduje”. Pitanje je samo u kojoj je mjeri demokratska revolucija koja sve koji izgledaju drukčije želi protjerati.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version