'Talijanska populistička vlada ugrožava kvalitetu demokracije'

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

10.01.2019.

Italy, Rome, 11 September, 2018 : Italian Interior Minister and vice premier, Matteo Salvini at the talk show
Profimedia, TEMP Sipa Press

Matteo Salvini

Antiimigrantska i protusistemska retorika talijanske populističke vlade, koja je prošlog lipnja došla na vlast, prema rezultatima istraživanja savjetničke politološke organizacije srozala je kvalitetu demokracije te države.

Italija je prema indeksu demokracije Economist Intelligencea (EIU) 2018. godine pala za 12 pozicija. Stranku ekstremne desnice Lega Nord, koalicijskog partnera u trenutnoj vladajućoj koaliciji, vide kao glavnog krivca takvog rezultata. Usporedbe radi, među europskim zemljama najbolje je rangirana Švedska koja je na trećem mjestu, a nju slijede Danska, Nizozemska, Luksemburg i Njemačka.

Rumunjska posljednja

Hrvatska se smjestila na 60. mjesto po indeksu demokracije, čime je ostvarila znatno lošiji plasman od Italije.Među državama članicama Europske unije najbolje je rangirana Švedska, a najgore je plasirana Rumunjska, koja je samo šest mjesta lošija od Hrvatske.

- Duboko razočarenje u političke institucije, uključujući parlament i političke stranke, stvorilo je povećanu podršku za 'moćnikom' koji će premostiti političke institucije – komentirali su iz EIU-a izvještaj o Italiji.

Neovisno o tome što vladajuća koalicija među svojim redovima ima i protusistemsku stranku Pokret 5 zvjezdica (M5S), izvještaj krivicu pripisuje zamjeniku premijera i ministra unutarnjih poslova Matteu Salviniju koji je ujedno i stranački čelnik radikalno desne stranke Lega Nord. Salvini se 'često koristio protuimigrantskom retorikom' i podržao je iseljavanje pripadnika manjinskih Roma koji žive u ilegalnim nastambama, bez obzira na to što je Europski sud za ljudska prava naredio zaustavljanje takve odluke, navodi se u izvještaju.

Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet, u rujnu je kritizirala odnos Italije prema migrantima i manjinama. Obrušila se na one koji bi gradili zidove za obranu od migranata, ali i na Salvinijevu odluku da zatvori talijanske luke za brodove koji prevoze izbjeglice spašene na moru. Bachelet je rekla kako bi u Italiju poslala skupinu stručnjaka da procjene postoji li porast u prijavljenom nasilju i rasističkim napadima na migrante i ljude afričkog i romskog porijekla.

- Sve to pridonosi riziku pogoršanja građanskih sloboda – zaključuje EIU u izvještaju koji se također dotiče toga 'do koje mjere vlada pobuđuje nove prijetnje kao izliku za ograničavanje građanskih sloboda'.

Talijanski parlament je u studenom odobrio širokopojasne sigurnosne dekrete putem kojih su ograničili humanitarnu zaštitu desecima tisuća migranata. Također, Italija je među nekolicinom zemalja koje se protive usvajanju Marakeškog sporazuma.

Ovaj tekst u cijelosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.