Talijanska vlada lijevoga centra pred raspadom

Autor:

14.02.2020.

Italian Prime Minister Giuseppe Conte speaks ahead of a confidence vote at the Parliament in Rome, Italy, September 9, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Matteo Renzi, bivši talijanski premijer danas je izjavio da bi talijanska vlada mogla pasti nakon što je njegova novoosnovana stranka Italia Viva (Obnovimo Europu) bojkotirala sastanak kabineta zbog kontroverzne reforme pravosuđa, dok je premijer Giuseppe Conte sugerirao da je spreman podnijeti ostavku.

Renzijeva je stranka u koaliciji s PoKretom 5 Zvijezda i Demokratskom strankom lijevoga centra, između kojih neprestano vladaju trzavice.

Unatoč tome što mu predizborne ankete trenutno daju samo 4 posto glasova, zbog tijesne većine u parlamentu lijevoj je vladi njegova potpora od ključne važnosti.

Kabinet je u četvrtak odobrio izmjene zakonskih odredbi o zastari, po kojima se postupak obustavlja ako se presudu ne donese u određenom vremenskom roku.

Renzi, koji se protivi reformi, zatražio je od premijera Giuseppea Contea da sastave zajedno novu koaliciju nakon što je Conte pozvao zavađene vladajuće stranke na jedinstvo.

- Ako Conte želi formirati novu vladajuću koaliciju, mi se tome nećemo protiviti - rekao je Renzi u video poruci objavljenoj na Facebooku, dodajući da oni žele u njoj ostati.

Renzijeva stranka zaprijetila je da će zatražiti glasanje o povjerenju ministru pravosuđa Alfonsu Bonafedeu, istaknutom članu PoKreta 5 Zvijezda.

- Ako se to dogodi, postupit ću sukladno tome - rekao je Conte, sugerirajući da bi mogao podnijeti ostavku.

Pitanje zastare u središtu je žestokih političkih rasprava u Italiji već godinama. Suci se bune da je gotovo nemoguće donijeti konačne presude u nizu slučajeva financijskog kriminala u propisanom roku. Zbog toga je, primjerice, propalo 10 sudskih postupaka protiv bivšeg premijera Berlusconija.

Podsjetimo, radikalno desna stranka Lega Mattea Salvinija prema najnovijim predizbornim anketama uživa podršku veću od 30 posto, zbog čega bi mogla trijumfirati na eventualnim prijevremenim izborima.