Talijanska Vlada pada odobri li Senat suđenje ministru unutrašnjih poslova Salviniju za otmicu brodolomnikâ

Autor:

01.02.2019.

Deputy Prime Minister of Italy and Minister of the Interior Matteo Salvini and Justice Minister Alfonso Bonafede give a statement for the media after the arrival of former Italian leftist guerrilla Cesare Battisti at Ciampino airport in Rome, Italy, January 14, 2019. REUTERS/Max Rossi
Max Rossi / REUTERS

Potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini

Obrana imuniteta Mattea Salvinija novi je kamen kušnje opstanka talijanske vlade koju vladajuće stranke nazivaju ugovornom, a ne koalicijskom.

Naime, dvije vladajuće stranke – populistički PoKret 5 zvjezdica (kojim iz sjene vlada Davide Casaleggio) i ksenofobna Liga (kojom upravlja hiperaktivni Salvini – veoma su različite po nizu političkih stavova i ciljeva, a ujedinila ih je samo spoznaja da na vlast idu ili zajedno ili nikako. Stoga su uspjele sastaviti zajednički ugovor (po uzoru na Njemačku ali ne po njemačkom obrascu), jedna drugu upozorava da ga se drži slijepo, a u ostalome su slobodne naglašavati svoje razlike.

Zvjezdice su kao političkog vođu, frontmana, instalirale Luigija Di Maia povukavši Beppea Grilla na funkciju „jamca“, a Salvini je u Ligi neosporan.

Budući da nijedan od te dvojice stranačkih prvaka nije dopustio drugome da bude premijer, sebi su dodijelili funkcije zamjenikâ predsjednika Vlade, a za premijera našli kompromisnog pravnika, odvjetnika i profesora Giuseppea Contea, koji funkcionira i kao posrednik među njima.

U Davosu, na nedavnome Međunarodnome ekonomskom forumu, Conte je „ulovljen“ kako za šankom njemačkoj kancelarici Angeli Merkel odgovara na pitanja o talijanskoj sceni. Conte je uglednijoj kolegici sasvim jasno rekao, ne primjećujući da ga izdaleka snimaju, ono što je ionako poznato: da je Salvini svojim hiperaktivizmom podigao podršku Ligi na 35-36 posto birača (na lanjskim izborima je imala 17 posto), dok su Zvjezdice spale na 27-28 (s lanjska izborna 34 posto). Turbulencije talijanske politike, otvoreno objašnjava Conte kancelarici, rezultat su neprestanoga propagandnog nadmetanja vladajućih partnera.

Glavni je Salvinijev adut, zbog kojega je sebi dodijelio ministarstvo unutrašnjih poslova i zbog kojega se (nepovlasno!) sve češće u javnosti pojavljuje u policijskoj uniformi umjesto dotad uobičajena „casuala“, obrana Italije od imigranata. Zato zatvara talijanske luke ne dopuštajući pristajanje brodovima koji iz Sredozemnog mora izvlače brodolomnike s migrantskih gumenjaka, zato je ukinuo boravišnu dozvolu u humanitarne svrhe (kolateralan rezultat su samoubojstva imigranata koji su preko noći od legalnih postali ilegalni). On tvrdi da je to ključno pitanje sigurnosti. Donedavna predsjednica Zastupničkog doma Laura Boldrini, koja je prethodno dugo bila glasonoša Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR), smatra da razlog nije sigurnost nego propaganda.

Ta Salvinijeva aktivnost nije Zvjezdicama legla ni taktički, a ni ideološki. Njihov eksponent Roberto Fico, koji je naslijedio Boldrini na čelu Zastupničkog doma (odakle mora djelovati neutralno u javnosti), nije propustio priliku zauzeti se višekratno za humanitarnu pomoć migrantima i protiv zatvaranja luka.

U škripac ih dovodi sudbena vlast.

Tužilaštvo u Cataniji okrivilo je senatora Salvinija za kazneno djelo otmice, jer je nedavno danima zabranjivao iskrcaj migranata brodolomaca koje je spasio talijanski vojni brod Obalne straže Umberto Diciotti. Ministrima sudi Ministarski sud, a to je vijeće sastavljeno od redovitih sudaca pri teritorijalno nadležnome okružnom sudištu. Da bi taj sud smio suditi članovima Parlamenta odobrenje mora dati parlamentarni dom u kojemu su izabrani, dakle u Salvinijevu slučaju Senat Republike.

Salvini se junačio izjavljujući da jedva čeka da ga izvedu pred sud, implicirajući da će raskrinkati one koji ga ometaju u obrani nacionalnih granica i nacionalnih interesa od migrantske ugroze. U nedjelju je politički vođa PoKreta 5 zvjezdica Luigi di Maio, također potpredsjednik Vlade, na televiziji rekao da će Zvjezdice u Senatu odobriti suđenje Salviniju „budući da on to želi, pa zašto ga ometati“.

Shvativši da bi zaista mogao biti osuđen i tako na nekoliko godina zakonski onemogućen biti u Parlamentu (baš kako se, po zakonu tadašnje ministrice Paole Severino, dogodilo tadašnjem senatoru Silviju Berlusconiju kad je osuđen za iskorištavanje maloljetničke prostitucije u aferi „Srcolomke Ruby“), Salvini se naglo sjetio da je zabrana iskrcaja s Diciottija bila „odluka sve Vlade“, zaprijetivši implicitno ali jasno da će Vlada pasti budu li Zvjezdice glasale da mu se sudi. U pomoć mu je priskočio i Conte, preuzimajući na sebe političku odgovornost.

PoKret 5 zvjezdica sada je između čekića i nakovnja.

Od samoga nastanka, kada je pokojni Gian Roberto Casaleggio ustrojio blog Beppea Grilla i od njega učinio urlikajućeg propagatora svojih ideja, te otkako je Grillo poveo u javnosti novonastali i tada još psovački PoKret 5 zvjezdica (ono K u nazivu podsjeća na rječetinu kojom su odjekivali Grillovi mitinzi), ta politička opcija zastupala je i zastupa striktan justicijalizam. To znači da se Zvjezdice zauzimaju za apsolutno razdvajanje sudbene vlasti od političke, za izvođenje pred sud bilo koga osumnjičenoga za kazneno djelo, te protiv ikakva imuniteta. Grmjele su na svakoga tko je glasao protiv suđenja bilo Berlusconiju bilo ikome drugome u Parlamentu, ali im je omilila vlast i ne bi je rado prepustile.

Ako njezini senatori budu glasali za Salvinijev imunitet dodatno će izgubiti simpatije svoje baze i stradat će na sljedećim izborima (već im se to dogodilo na dodatnim zastupničkim izborima u Cagliariju). Ali ako budu glasali za suđenje Salviniju past će s vlasti odmah i servirati je vjerojatno baš Ligi. Di Maio agitira za spas Salvinija, spašavajući sebe.