Talijanski kralj 'fake newsa' imenovan ravnateljem državne radiotelevizije

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

28.09.2018.

Italy, Rome - August 1, 2018.Italian journalist Marcello Foa, Image: 380758762, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Talijanski novinar Marcello Foa

Talijanska državna radiotelevizija RAI imenovala je svog novog ravnatelja, novinara koji je javnosti poznat po euroskeptičnim stavovima i objavljivanju lažnih vijesti.

Marcello Foa u srijedu je potvrđen kao ravnatelj talijanske državne kuće RAI, nakon što su ga zajednički predložili predstavnici populističke koalicije Pokret 5 zvijezda i La Liga.

Javnosti je Foa poznat po svojim diskriminatornim stavovima, osobito po pitanju prava homoseksualaca i migranata. Također, kontroverzna je i činjenica da nerijetko surađuje s ruskim kanalom RT koji uživa podršku Kremlja.

Njegovo je imenovanje do sada bilo odgođeno zbog otvorenog protivljenja stranke Forza Italija na čelu koje je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Međutim, nakon razgovora s vladinim potpredsjednikom Matteom Salvinijem, Berlusconi je popustio i Foi dao podršku za preuzimanje čelne funkcije.

Iako nije u potpunosti jasno što je utjecalo na promjenu Berlusconijeva mišljenja, nekolicina članova njegove stranke navode da je dobio garanciju aktualne Vlade da Foa neće pokušati potkopati Berlusconijevu medijsku kuću Mediaset.

Foa je tijekom američke predsjedničke kampanje stekao reputaciju 'širitelja dezinformacija' nakon što je podijelio nekoliko tweetova kontroverznog Alexa Jonesa, prvog čovjeka InfoWarsa, o 'sotonskim večerama Hilary Clinton' koji su privukli veliku pozornost. Objave Alexa Jonesa je u međuvremenu uklonila većina glavnih društvenih mreža uz obrazloženje da je u svojim istupima prekršio smjernice o zabrani 'uvredljivog ponašanja'.

Michele Anzaldi, koji je kao član stranke lijevoga centra Partito Democratico sudionik parlamentarnog odbora zaduženog za nadzor državne radiotelevizije, bio je jedan od najglasnijih oponenata Foina imenovanja.

- Ovaj je potez smrt pluralizmu, kompetenciji, poštivanju pravila i profesionalnosti u RAI-u - izjavio je Anzaldi za Reuters.

 

Sindikat novinara RAI-a je od parlamentarnog odbora koji je potvrdio Foino imenovanje tražio provođenje temeljite 'ocjene zakonitosti procesa imenovanja', navodi The Guardian.

Na svom novom položaju Foa bi mogao imati velik urednički utjecaj tijekom nadolazećih izbora za Europski parlament, što će zasigurno izazvati bojazan među liberalnim kandidatima u Italiji.

Između Foe i Salvinija postoji snažna povezanost. Talijanski časopis L'Espresso je u srpnju objavio informaciju da je Foinu posljednju knjigu tijekom njezine prezentacije čitateljima predstavio upravo Salvini.

Štoviše, mediji su u kolovozu objavili informaciju da je Foin sin Leonardo osigurao radno mjesto u Salvinijevom odjelu za društvene medije te tako kroz velik broj objava pomogao Salviniju da unaprijedi svoju popularnost u Italiji. Prije samog imenovanja, međutim, Foa je ostavio znatno umjereniji dojam.

Tijekom obraćanja parlamentarnom odboru, koji je trebao dati suglasnost za njegovo imenovanje, održao je govor u kojem je zauzeo drugačiji stav.

- RAI mora promicati autentnični politički, kulturni i vjerski pluralizam te mora njegovati poštovanje prema svim građanima Italije - izjavio je Foa u svom govoru.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version