Testna vožnja buduće njemačke kancelarke; ulazi u vladu kao zamjena von der Leyen

Autor:

  • Florence Schulz | EURACTIV.de |

19.07.2019.

Incoming German defense minister Annegret Kramp-Karrenbauer and outgoing minister and elected European Commission President Ursula von der Leyen attend a welcoming ceremony for a new minister at the Defense Ministry in Berlin, Germany, July 17, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / REUTERS

Nova njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer (lijevo) i njezina prethodnica, novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na svečanosti obrambenih snaga u Berlinu

Annegret Kramp-Karrenbauer, liderica njemačke stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU), neočekivano je imenovana novom ministricom obrane. Dok je oporba nezadovoljna promjenom, građani se pitaju može li ona dobro obavljati posao s obzirom na to da se donedavno protivila ulasku u vladu, izvještava EURACTIV Njemačka.

Program Annegret Kramp-Karrenbauer vjerojatno će u budućnosti biti mnogo jasniji nego što je sada. Nasljednica Angele Merkel na čelu njemačke vladajuće stranke imenovana je novom ministricom obrane, a funkciju će preuzeti od novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Kramp-Karrenbauer, popularno zvana AKK, odbijala se pridružiti vladi kancelarke Merkel od utorka 16. srpnja, kada je von der Leyen u Europskom parlamentu dobila povjerenje 383 zastupnika. Do tada su kružile glasine da će fotelju preuzeti ambiciozni mladi ministar zdravstva Jens Spahn (CDU).

Prema informacijama njemačke novinske agencija DPA u igri su bili i drugi kandidati, među kojima se osobito istaknulo ime državnog tajnika u ministarstvu obrane Petera Taubera.

AKK je u srijedu primila potvrdu o svom imenovanju te će idućeg tjedna položiti prisegu. Obećavala je da će poslu pristupiti s 'velikim srcem i mnogo uvjerenja'.

Promovirana ili odbačena?

Još uvijek nije u potpunosti jasno koliko je predsjednica CDU-a zadovoljna svojim imenovanjem. Naime, upravljanje najvećom strankom u Njemačkoj istovremeno s cijelim resorom neće biti jednostavan zadatak.

S obzirom na to da je resor i dalje opterećen brojnim skandalima zbog kojih već godinama ima problema s financijama, upravljanje obranom smatra se svojevrsnim testom sposobnosti. Von der Leyen, primjerice, 'iza sebe nije ostavila briljantno nasljeđe', tvrdi njezin biograf Daniel Goffart. Novoizabrana predsjednica Komisije bila je uključena u financijsku aferu u kojoj je navodno potrošila više od 200 milijuna eura na konzultantske usluge. Slučaj trenutno razmatra istražni odbor njemačkog Bundestaga.

Prema Goffartu, von der Leyenina loša izvedba u ministarstvu obrane mogla bi biti razlog zašto se kancelarka za svoju nasljednicu odlučila podržati AKK. Međutim, ministarstvo obrane moglo bi za najizgledniju buduću kancelarku biti i jedinstvena prilika, zato što bi joj se tako otvorio novi politički put, smatra zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Zelenih Franziska Brantner.

Budući da se ured njemačke kancelarke i dalje nalazi visoko na popisu ambicija predsjednica CDU-a, u njezinom je interesu da se dokaže kao federalna ministrica. Vođenje ministarstva s proračunom od gotovo 44 milijardi eura moglo bi biti upravo taj politički poticaj koji joj je potreban da postane istinska nasljednica Merkel. Štoviše, kao ministrica obrane imat će priliku predstaviti se na vanjskopolitičkoj pozornici.

- Nadam se da gospođi Kramp-Karrenbauer tijekom obnašanja dužnosti ministrice obrane neće biti stalo samo do vlastite karijere - rekla je Brantner. Izazovi koji dolaze s tim položajem su ogromni, a mogu 'spektakularno propasti' ili 'stvoriti nešto još spektakularnije' dodala je Branter.

Znači li to da CDU koristi politiku na račun obrane?

Uostalom, čini se da AKK nema vidljivu poveznicu s vojskom. Kao i njezina prethodnica Ursula von der Leyen, u ured će ući bez ikakvog relevantnog prethodnog iskustva, barem to tako vide mnogi političari iz oporbe.

- Ministarstvo obrane nije igralište za taktičke igre vladajuće stranke - rekla je Marie-Agnes Strack-Zimmermann, glasnogovornica liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP). Oštrih riječi bilo je i od strane Socijalnodemokratske stranke (SPD), koalicijskog partnera CDU-a.

- Kršenje obećanja nije dobar početak za ministricu obrane - izjavio je Johannes Kahrs, glasnogovornik SPD-a za proračunsku politiku. Ministarstvo obrane 'to nije zaslužilo' dodao je.

Ima li AKK stav o vojsci?

Stručnjaci za obranu i sigurnost pitaju se hoće li nova ministrica obrane zagovarati povećanje vojnog proračuna. Nakon teških kritika iz Washingtona, Njemačka se obvezala na povećanje vojnih izdataka kako bi zadovoljila NATO-ov cilj potrošnje od 2 posto BDP-a do 2024. godine.

Von der Leyen, koja je i sama četiri godine živjela u SAD-u, htjela je izbjeći zajedljivost Amerikanaca, pa je uvijek podržavala povećanje proračuna za obranu. Još se ne zna hoće li AKK nastaviti tim stopama.

Prošle godine AKK je pokrenula raspravu o ponovnom uvođenju obvezne vojne službe, ali općenito se o njezinom stavu o pitanjima obrambene politike malo toga zna. U prošlosti je također zagovarala stvaranje 'europske vojske', što podržava i francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, nužan preduvjet za uspostavu takve vojske podrazumjeva smanjenje ovlasti njemačkog parlamenta pri odlučivanju slanja vojske u inozemstvo, smatra nova ministrica obrane. Štoviše, AKK nedavno nije mogla ponuditi odgovor na pitanje treba li njemačke kompnene postrojbe poslati u ratom razrušenu Siriju.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski. (Prijevod: Mia Lui)