Theresa May predstavila 'plan B': 'Prihvatite moj sporazum ili ostajemo u EU'

Autor:

21.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May addresses the House of Commons on her government's reaction to the poisoning of former Russian intelligence officer Sergei Skripal and his daughter Yulia in Salisbury, in London, March 14, 2018. Parliament TV handout via REUTERS NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY - RC1871BF2160
Parliament TV handout / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka danas je predložila svoj 'plan B', no u njemu se ne nudi ništa novo.

Britanska premijerka Theresa May danas je u parlamentu predložila svoj plan B za izlazak iz članstva u EU. Rekla je kako je svjesna da su zastupnici zabrinuti zbog mogućeg izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU bez sporazuma.

No, odgovor na to i dalje je isti: trebaju prihvatiti sporazum koji je njezina vlada dogovorila s Bruxellesom. Alternativa tome je zaustavljanje procedure koja je pokrenuta aktiviranjem članka 50. Europskog sporazuma, a to znači ostanak u članstvu EU. A to je, kako je već prije rekla, prijevara britanskih birača koji su na referendumu 2016. godine odlučili da zemlja napusti EU. Postoji još jedna mogućnost, a to je produljenje roka trajanja članka 50., no to ne bi značilo da se isključuje izlazak bez sporazuma. Samo se odugovlači s donošenjem konačne odluke. A EU, izjavila je premijerka May, ne bi prihvatio produljenje članka 50. produljenja radi. I potvrdila da se ona protivi takvom scenariju.

Kad je riječ o drugom referendumu, premijerka May rekla je da bi takav korak značio potkopavanje povjerenja u politiku. A time bi se i dodatno potkopala socijalna kohezija. "Ne mislim da postoji podrška za drugi referendum", izjavila je May pred parlamentom, dodajući kako očekuje da će zastupnici odbaciti takav zahtjev.

Kad je riječ o zaštitnom mehanizmu na granici na Irskom otoku, premijerka May je rekla da želi saznati što zastupnici točno žele s tim modelom. Pozvala je zastupnike da budu snažnije uključeni u definiranje političke deklaracije o odnosima između EU i Velike Britanije nakon izlaska iz članstva. te zatražila što više njihovih prijedloga, kao i prijedloga britanske poslovne zajednice. Spremnost na kompromis je pokazala prihvaćajući amandman Johna Manna koji je tražio da se jamče prava radnicima nakon Brexita. U sklopu toga je premijerka May istaknula da će se odustati od naplate takse od 65 funti državljanima EU koji zatraže pravo boravka u Britaniji.

Nakon što je premijerka završila svoje izlaganje, Jeremy Corbyn, čelnik opozicijske Laburističke stranke, izjavio je kako mu se čini da se nalazi u filmu "Groundhog Day" (u kojem se stalno ponavlja jedan te isti dan). S njim su se složili i britanski novinari koji su jednoglasno objavili: plan B je zapravo plan A, dakle prvotni sporazum s Bruxellesom koji je parlament odbio prošlog utorka.

Kako se čini, premijerka May se odlučila na strategiju maksimalnog odugovlačenja kako bi u konačnici dovela zastupnike u vremensku stisku i zatim ih prisilila da prihvate njezin sporazum kad se nađu suočeni s opasnošću da dođe do tvrdog Brexita. Jer, danas je objavljeno kako brojne tvrtke rade zalihe svega, od hrane do lijekova, kako bi se lakše snašle u situaciji tvrdog Brexita koji bi značio prekid lanca opskrbe s kontinenta. Iz njoj bliskih krugova je najavljeno da će se nastaviti razgovori s ostalim parlamentarnim strankama kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje koje bi se moglo izglasati. No, Corbyn je zasad čvrsto na svojim stajalištima: nema pregovora dok premijerka ne odbaci bilo kakvu mogućnost tvrdog Brexita.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version