Theresa May u parlamentu potučena do nogu zbog Sporazuma o Brexitu

Autor:

06.12.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a news conference following an extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. REUTERS/Dylan Martinez
Dylan Martinez / REUTERS

Theresa May

Ako se Brexit ne izglasa 11. 12. u Londonu, vođenje vlade preuzima parlament. U Bruxellesu se osjeća nervoza jer je raskid s Ujedinjenim Kraljevstvom bez dogovora ono što je i EU htjela izbjeći.

Britanska premijerka Theresa May na novoj je listi američkog časopisa Forbes druga najmoćnija žena na svijetu, iza Angele Merkel.

No, u Ujedinjenom Kraljevstvu ne stječe se taj dojam. Ugledni The Financial Times jučer je objavio tekst s naslovom: “Theresa May je još uvijek na vlasti, ali nije sigurno ima li vlast”.

Posljedica je to poraza vlade u tri točke o kojima se glasalo u utorak navečer. Parlament je u prve dvije točke zaključio kako je vlada pokazala nepoštovanje zastupničkog tijela jer je odbila objaviti cjelokupno pravno mišljenje vezano uz sporazum za izlazak Velike Britanije iz EU. Rezultat je bio 311 prema 293, što su brojke koje na svoj način pokazuju koliko je snažna opozicija sporazumu o Brexitu koji je premijerka dogovorila s čelnicima 27 zemalja članica EU.

Važan korak

Stoga je vlada jučer objavila cjelokupni tekst pravnog savjeta u kojem je ključni problem tumačenje da bi zaštitni mehanizam (backstop) na granici Sjeverne i Republike Irske morao “trajati neograničeno”. Riječ je o dokumentu napisanom u obliku pisma na šest stranica koji nosi datum od 13. studenoga.

U bitno važnijem koraku zastupnici su izglasali amandman kojim je parlament dobio ključne ovlasti vezane za buduće korake vlade u slučaju da sporazum o Brexitu ne bude izglasan.

Tako je burnim utorkom, koji je bio prava najava još burnijeg za tjedan dana - 11. prosinca glasat će se o sporazumu Brexitu - počela petodnevna rasprava u parlamentu o izlasku Velike Britanije iz EU. Već se u utorak, a posebno jučer, jasno definirao odnos snaga u parlamentu.

Sjevernoirska unionistička stranka (DUP), koja sa svojih deset zastupnika sadašnjoj konzervativnoj vladi osigurava parlamentarnu većinu, najavila je da će glasati protiv sporazuma o Brexitu. DUP nije zadovoljan odredbom o zaštitnom mehanizmu.

“Moja stranka bit će protiv ovog sporazuma kako je predstavljen temeljem toga što vjerujemo da je doveo Sjevernu Irsku u ustavno ugroženu poziciju, bez obzira na uvjeravanja koja su nam dana”, rekao je parlamentu Paul Givan u raspravi o sporazumu.

Jeremy Corbyn, lider opozicijskih laburista, izjavio je da njegova stranka neće podržati sporazum jer ne nudi nikakvu sigurnost. “To nije sporazum koji je obećan ovoj zemlji i parlament ga ne može prihvatiti. Vjerujem da ga neće prihvatiti”, naglasio je Corbyn.

Kad se zastupnicima DUP-a i laburista dodaju još pobunjenici unutar konzervativaca, koje vodi Jacob Rees-Mogg, sasvim je razvidno da May nema dovoljno ruku da izglasa sporazum. Ako, pak, sporazum ne bude izglasan, tada vlada dobiva još tri tjedna u kojima može poduzeti neke korake i zatim ponovno izaći pred parlament.

Neovisnost

Čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP) Ian Blackford zatražio je od May da objasni zašto će Sjeverna Irska prema dogovoru o tzv. backstopu ostati na jedinstvenom tržištu EU, a Škotska neće.

Naime, kad je Škotska pripremala svoj referendum o neovisnosti, niti jednom se riječju nije spomenula mogućnost da Britanija napusti EU. Da je ta informacija bila poznata, Škotska bi danas bila samostalna. SNP tvrdi da je premijerka “skrivala činjenice” nakon što je dobila pravne savjete o sporazumu o Brexitu, u kojima je upozoreno na “neodređeno” trajanje tog mehanizma, prenosi BBC.

Britanska premijerka May jučer je zastupnicima rekla kako je jasno da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može jednostrano raskinuti dogovor o zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku, što nije u koliziji s pravnim savjetom jer se u njemu također jasno navodi da Britanija nema pravo raskinuti taj dogovor.

Ali je naglasila da je riječ o svojevrsnom osiguranju za koje nijedna strana zapravo ne želi da stupi na snagu te da je zamišljeno samo kao “privremeno” rješenje.

U ovom je trenutku sigurno samo da britanska vlada nema namjeru odustati od izlaska iz EU. Glasnogovornik britanske premijerke još je u utorak rekao kako vlada zbog odluke Europskog suda pravde (ECJ), prema kojoj Britanija može jednostrano odustati od Brexita, neće mijenjati svoju politiku. Pregnantno izraženu u poznatoj rečenici premijerke May: “Brexit znači Brexit”.

A upravo jučer je Europska komisija objavila kako je pokrenula proceduru za potpisivanje i zaključivanje sporazuma o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU s ciljem da stupi na snagu 30. ožujka iduće godine i omogući uredan izlazak bivše članice. Vijeće EU, koje čine šefovi država i vlada, mora potvrditi sporazum jednako kao i Europski parlament. “Moramo vidjeti kakav će biti ishod rasprave u britanskom parlamentu”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis novinarima u Bruxellesu.

Podjele

“Pripremamo se za sporazum o Brexitu. Dogovorili smo taj sporazum s britanskom vladom. Vodimo računa o tome da bude proveden i paralelno planiramo mogućnost da ne bude prihvaćen.”

U bruxelleskim se krugovima može čuti kako nitko ne očekuje da u Britaniji stvari prođu glatko jer će svi politički akteri pokušati profitirati na pitanju sporazuma o Brexitu, neovisno o tome koliko bi to moglo naštetiti samom Ujedinjenom Kraljevstvu. Koje je, kako pišu britanski mediji, snažno podijeljeno i takvo će ostati, bez obzira na to kako će i kada izaći iz članstva u EU. U Bruxellesu dodaju kako postoji i dobra strana pregovaračke trakavice o Brexitu: ako je neka od članica i gajila nade o izlasku, sada je sasvim jasno da je od njih odustala.

Loša je, pak, vijest da unutar EU postoji dovoljno političkih snaga, a neke su i na vlasti, primjerice u Italiji, koje priželjkuju raspad EU. A to je tema s kojom se Bruxelles mora što prije uhvatiti u koštac.

Svi problemi Brexita sažeti u šest ključnih pitanja

1. Kakav je odnos snaga u parlamentu?

Predviđeno je 650 zastupnika, u ovom je sazivu 316 konzervativaca i 10 zastupnika iz DUP-a te 259 laburista. Ostale opozicijske stranke imaju 57 zastupnika, a sjevernoirski Sinn Féin njih 7, ali oni ne sudjeluju u radu parlamenta. Theresa May treba 322 glasa da sporazum o Brexitu bude prihvaćen. Protiv njega su zastupnici DUP-a.

2. Koliko je težak poraz doživjela premijerka May u utorak navečer?

Riječ je o teškom porazu, posebno jer je parlamentu dala kontrolu nad političkim odlukama u slučaju da sporazum o Brexitu bude odbačen. No, Theresa May je u protekle dvije godine pokazala izuzetnu sposobnost političkog preživljavanja i veliki su izgledi da uspije u svojoj nakani i izvede Britaniju iz članstva u EU sa sporazumom.

3. Što se sve može dogoditi nakon glasanja o sporazumu 11. prosinca?

Ako sporazum dobije 322 glasa, cijela priča prestaje i vlada izvještava Bruxelles da je procedura potvrđivanja dovršena. Slijedi uređeni Brexit. Ako sporazum ne bude potvrđen, tada je moguće sljedeće: neuređeni Brexit, koji ne žele ni EU ni London; glasanje o nepovjerenju Theresi May kao čelnici Konzervativne stranke, što bi moglo ili nju ostaviti na čelu ili dovesti novog lidera koji ne bi imao prostora za bilo kakvo djelovanje vezano uz Brexit; gotovo sigurna posljedica ovog prvog ishoda bilo bi glasanje o nepovjerenju vladi koje bi moglo dovesti do prijevremenih izbora; dogovor o novom referendumu.

4. Koja je od navedenih opcija najmanje vjerojatna?

Drugi referendum. On bi tražio i poseban zakon, a premijerka May je rekla kako ga ona sigurno neće donijeti.

5. Što traže radikalni brexitovci iz konzervativnih redova?

Njihov je zahtjev jasan: Theresa May mora opet u Bruxelles kako bi dogovorila promjenu sadašnjeg sporazuma. Riječ je o samo jednoj točki: potrebno je da Britanija dobije pravo da jednostrano može napustiti zaštitni mehanizam. To je samo po sebi iluzorno jer na to nikad ne bi pristala Irska - koja je dobila podršku ostalih članica.

6. Što će se u konačnici dogoditi?

Jednostavno, nitko nema pojma.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version