U Bremenu bivši komunisti ušli u prvu vladu u Zapadnoj Njemačkoj

Autor:

06.07.2019.

Andrea Nahles, head of the Social Democrats (SPD), speaks in front of German Finance Minister and vice-chancellor Olaf Scholz and Chancellor Angela Merkel during a German lower house of parliament Bundestag session in Berlin, Germany, June 28, 2018. REUTERS/Christian Mang - RC13699530C0
Christian Mang / REUTERS

Dvije donedavno najmoćnije žene njemačke politike: Andrea Nahles (za govornicom) i Angela Merkel su duboko uzdrmane promjenama na njemačkoj političkoj sceni

Pet tjedana nakon izbora Bremen je dobio koaliciju koja će tim gradom/saveznom državom vladati u sljedećem izbornom razdoblju.

Pregovori su završeni 1. srpnja, njihov je rezultat koalicijski sporazum na 140 stranica, a trostranačka koalicija ima 42 zastupnika što joj jamči solidnu većinu u lokalnom parlamentu. Na izborima, koji su održani usporedo s izborima za Europski parlament, pobijedila je Kršćansko demokratska unija (CDU), SPD je bio drugi, Zeleni treći, a Die Linke (ljevica) četvrti.

U lokalni su parlament još ušli liberali (FDP) i radikalna desnica, Alternativa za Njemačku (AfD). Unatoč važnosti Bremena - ne samo u nogometu nego i u njemačkoj ekonomiji - ovo bi bila vijest za rubriku svijet s nekih 500 znakova. Dakle, pređimo odmah na drugu fazu:

Bremen je od osnivanja Zapadne Njemačka nakon Drugog svjetskog rata bio uporište SPD-a koji je ondje redovito pobjeđivao na izborima. Prvi poraz - i to od CDU-a - bio je možda i jači udarac stranci od lošeg rezultata na europskim izborima. Kumulativni učinak je dotadašnju predsjednicu stranke Andreu Nahles stavio pred neupitnu odluku: dala je ostavku. No, SPD je ipak uspio ostati na vlasti u Bremenu sklopivši koaliciju sa Zelenima, što nije sporno, ali i s - Die Linke.

Strankom koji neki u Njemačkoj zovu komunistima. Die Linke smatra da baš nisu komunisti, ali ne kriju svoje lijeve stavove (još nisu javno osudili SPD za revizionizam, ali …). Ovo je prva koalicija na prostoru bivše Zapadne Njemačke u koju je ušla Die Linke. I zato je to važno.

Crveno-zeleno-crvena koalicija se pojavila na prostoru bivše Istočne Njemačke i trenutno je na vlasti u Berlinu (još jedan grad/savezna država) i u savezno državi Thüringen (Tiringija), glavni grad Erfurt (a tu još i Jena i Weimar, od poznatijih). I Zeleni i SPD su se našli pod valom kritika kad su u vladu uveli Die Linke. A njihov je odgovor bio više nego jasan: bolje da uđemo u koaliciju s njima nego da se AfD pojavi u vlasti. A upravo takav scenarij prijeti ovog rujna kad će se održati izbori u dvije istočne savezne države: Branderburgu i  Sachsen (Saska). Gdje bi AfD mogao čak i pobijediti.

Osim ovog važnog aspekta vezanog za političku situaciju na istoku Njemačke, bremenska koalicija bi mogla imati dugoročne posljedice na političke odnose na saveznoj razini. Naime, trenutna koalicija CDU- SPD je izuzetno krhka i veliko je pitanje hoće li preživjeti do kraja mandata. SPD pada na nacionalnoj razini, kancelarka Angela Merkel gubi podršku u svojoj stranci, a Zeleni rastu iz dana u dan: u nekim su anketama čak na kratko preskočili CDU.

U slučaju raspada sadašnje koalicije ne bi se mogla formirati crveno-zeleno-crvena vlada jer nemaju dovoljno ruku u njemačkom parlamentu (Bundestag). Ali, novi bi izbori u potpunosti promiješali karte (bilo sada bilo 2021. godine koja više nije tako daleko). Zeleni bi se mogli pojaviti kao politički lider i u koaliciju povući Die Linke i SPD, a u slučaju potrebe i liberale (FDP) - iako su ih u Bremenu odbacili, ali zato jer su imali dovoljno glasova i bez njih.

Evo glavnih naglasaka programa iz Bremena:

jačanje politika zaštite klime

središte grada bez automobila do 2030. godine uz jačanje javnog prijevoza

posebni programi radne politike za samohrane roditelje

zatvaranje jedine termoelektrane na ugljen.

Što je imalo više nego pozitivan odjek u Njemačkoj. Koja bi ubrzo mogla dobiti prvu “zelenu vladu”, o čemu je Euractiv.hr već pisao.