Usvajanje Sporazuma o Brexitu u Donjem domu parlamenta je 'nemoguća misija'

Autor:

  • Tea Trubić

26.11.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a news conference following an extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. REUTERS/Dylan Martinez
Dylan Martinez / REUTERS

Theresa May

Drama Therese May ne prestaje.

Čak i nakon što je prošloga tjedna uspjela osigurati podršku svoje vlade za prijedlog Sporazuma o Brexitu, ali i nakon što je Europsko vijeće ovaj vikend taj sporazum usvojilo, pred britanskom premijerkom je najveći izazov njezine karijere, a možda čak i najveći izazov s kojim se jedan britanski premijer do sada trebao susresti.

Naime, premijerka May bi narednih dana trebala osigurati podršku većine zastupnika britanskog Donjeg doma. Prema predviđanjima većine političkih analitičara, dobivanje podrške za kontroverzan prijedlog u manjinskoj, krhkoj i razjedinjenoj vladi usporedivo je jedino s 'nemogućom misijom'.

Jednostavna matematika

Donji dom britanskog parlamenta broji 650 zastupnika. Kada se oduzmu glasovi predsjednika Donjeg doma i njegovih zamjenika koji ne sudjeluju u glasovanju, May treba osigurati potporu najmanje 320 zastupnika.

S obzirom na činjenicu da su njezini torijevci na izborima 2017. godine osvojili samo 316 mandata i nisu imali potrebnu većinu da sami oforme vladu, morali su koalirati s kontroverznom strankom DUP koja je osvojila 10 mandata. U svim prethodnim slučajevima, britanski su premijeri gotovo uvijek mogli računati na vladajuću koaliciju za 'guranje' zakona kroz Donji dom. Kada to ne bi bilo moguće, mogli su barem računati na potporu zastupnika svoje stranke. May ne može računati ni na to, već će se morati osloniti na podršku drugih parlamentarnih stranaka što nikada nije jednostavno.

Naime, od 316 torijevaca u trenutnom sazivu britanskog parlamenta, prijedlog Sporazuma o Brexitu spremno je podržati samo njih 250. Preostalih 70-ak javno je istupilo kritizirajući dogovor s Bruxellesom kao 'nedovoljno tvrd' ili 'suviše rigorozan'. Naime, ti zastupnici predstavljaju dvije suprotstavljene struje britanskih torijevaca; tvrdih Brexitovaca i eurofila. Zastupnici koji se zalažu za još tvrđi Brexit smatraju da trenutni prijedlog Sporazuma brani interese Europske unije, a ne Londona.

- Nadam se da će sama vlada blokirati taj sporazum. Ako neće, on će zasigurno biti blokiran u parlamentu – rekao je Jacob Rees-Mogg prošloga tjedna.

Torijevci pod svojim okriljem imaju i dvanaest zastupnika vođenih Jo Johnsonom i Anne Soubry koji su se otvoreno zalagali za ostanak u Europskoj uniji, pa se protive Brexitu kao takvom.

Nadalje, May ne može računati ni na potporu svojih koalicijskih partnera koji su najavili da neće podržati sporazum ako na bilo koji način bude izdvajao Sjevernu Irsku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. S obzirom na činjenicu da je najveća prepreka za postizanje sporazuma s Bruxellesom bila priroda granice između Republike Irske i Sjeverne Irske te da je u konačnici usvojeno kompromisno rješenje, DUP će glasati protiv.

Irska stranka Sinn Fein, koja u ovom sazivu parlamenta broji 7 zastupnika, ima povijesnu tradiciju nesudjelovanja u procesu glasovanja britanskog Donjeg doma. Razlog leži u tome što se ta stranka zalaže za ujedinjenje Irske, stoga ne priznaje zakone i regulative koje se odnose na njihov teritorij, a koje su donesene u britanskom parlamentu.

Škotski zastupnici, točnije njih 35, najavilo je da će podržati sporazum jedino u slučaju da beskompromisno štiti njihove interese. Ako se u obzir uzme činjenica da May škotskim ribarima nije uspjela zagarantirati da njihovi europski kolege nakon Brexita neće loviti ribu u škotskom akvatoriju, ali i činjenicu da se većina Škota u osnovi protivi Brexitu, vrlo je izgledno da je Theresa May izgubila još 35 zastupnika.

Opozicija trlja ruke

Laburisti i liberali će gotovo jednoglasno odbiti Sporazum o Brexitu. Osim zanemarivog broja laburista koji su izrazili spremnost podržati Theresu May zbog stabilnosti vlade, gotovo 258 zastupnika odbilo je izglasati sporazum. Naime, laburisti su prošle godine predstavili šest temeljnih kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da njihovi zastupnici podrže Brexit. Iako trenutni prijedlog Sporazuma o Brexitu nije zadovoljio nekoliko točaka, iz redova laburista najviše se čulo o neispunjavanju druge točke – jamstva istih prava i povlastica građana Ujedinjenog Kraljevstva, kao što ih uživaju Europljani. Ta točka podrazumijeva i ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, čemu se žestoko protive torijevci.

Velikodušno gledano, May trenutno ima podršku sveukupno 250 zastupnika, što znači da joj nedostaje najmanje 70 ruku za usvajanje Sporazuma o Brexitu. Najizglednije je da će podršku prvo pokušati potražiti u vlastitim stranačkim redovima dajući ustupke 'tvrdim' ili 'mekšim' strujama. S obzirom na to da je Europsko vijeće već usvojilo sporazum, njegov se sadržaj i uvjeti Brexita neće moći mijenjati, što znači da se zastupnicima neće moći nuditi ozbiljniji kompromisi koji bi ih naveli da glasaju drugačije.

Ako i kada britanski Donji dom odbije izglasati Sporazum o Brexitu, najizgledniji scenarij za ožujak je tvrdi Brexit.

Bilo kako bilo, prošlogodišnja izjava britanskog ministra Liama Foxa 'da će budući trgovinski sporazum s Europskom unijom biti jedan od najlakših sporazuma ikada ispregovaranih' nikada nije djelovala smješnije. 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version