Velika desetorka: Tko sve želi biti premijer Ujedinjene Kraljevine u povijesnom trenutku?

Autor:

  • Iva Badanjak

11.06.2019.

FILE PHOTO: Former British Foreign Secretary Boris Johnson, who is running to succeed Theresa May as Prime Minister, leaves his home in London, Britain, June 10, 2019. REUTERS/Hannah McKay/File Photo
Hannah McKay / REUTERS

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, jedan od najpoznatijih tvrdolinijaša iz redova konzervativaca, najizgledniji je nasljednik Therese May

Vrijeme Therese May je završeno. Jučer je i službeno počela borba za novog premijera ili premijerku Velike Britanije.

U utrku je krenulo jedanaest kandidata, svaki sa svojim aspiracijama i idejama kako voditi zemlju od 60 milijuna ljudi i s utegom kojeg se ne može otarasiti već tri godine - Brexitom.

A iako službena kampanja traje tek nešto više od jednog dana, na svjetlo su već izišli prljavi detalji koji bi neke od pretendenata mogli stajati toliko željene pozicije. Tri kandidata nedavno su priznala da su koristila ilegalne supstancije u prošlosti - Jeremy Hunt je na mladenačkom putovanju u Indiji pio “kanabis lassi” (jogurt s kanabisom), Rory Stewart konzumirao je opijum na jednom vjenčanju u Iranu, a Michael Gove je skrušeno priznao korištenje kokaina “nekoliko puta”. Hoće li ih to stajati premijerske pozicije, još nije poznato. S druge strane, Boris Johnson jučer je, nakon za njega duge medijske šutnje, najavio plan za smanjenje poreza onima s godišnjom zaradom većom od 50 tisuća funti. Dominic Raab je pak rekao kako će on smanjiti poreze onima s najmanjom plaćom. Najveća je pozornost, dakako, na Brexitu, a svi kandidati pokušavaju najbolje artikulirati svoje stavove i uvjeriti članove da će upravo oni donijeti najbolje rješenje za Britaniju.

Sljedećih nekoliko tjedana konzervativni zastupnici odlučuju koja će dva kandidata ući u “veliko finale”, što bi trebalo biti izglasano do 20. lipnja. Potom više od 160 tisuća članova Konzervativne stranke bira novog vođu. Proces bi trebao trajati do kraja srpnja, a May će dotad ostati u tehničkom mandatu.

1. Boris Johnson 63%

 

Mediji i kladionice daju mu najveće šanse za pobjedu. Johnson je bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova koji je bio glasni zagovaratelj izlaska Britanije iz EU na referendumu 2016. godine. Obećao je da će provesti Brexit 31. listopada, s dogovorom ili bez njega. Rekao je kako neće platiti 39 milijarde funti Europskoj uniji za “razvod”. Priznao je korištenje kanabisa i kokaina u tinejdžerskim danima.

2. Jeremy Hunt 17%

 

Britanski ministar vanjskih poslova rekao je kako je za njega opcija Brexita bez dogovora i dalje “na stolu”, ali je upozorio kako bi mogla biti pogubna za Konzervativnu stranku jer bi u tom slučaju Parlament mogao pozvati na opće izbore. Predložio je plan od pet koraka za mlade ljude, među kojima ističe psihološku pomoć u svim školama, gradove bez onečišćenja u roku 10 godina i 1,5 milijuna novih domova za mlade.

3. Dominic Raab 3%

Bivši glavni britanski pregovarač za Brexit rekao je kako želi od Bruxellesa da odbaci backstop - zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske. Ako EU to odbije, tada je spreman na izlazak bez dogovora, što bi moglo prouzročiti mnoge negativne posljedice na građane i tvrtke. Rekao je i kako želi postrožiti izvršenje društveno korisnog rada i poboljšati zdravstvenu skrb za trudnice i majke.

4. Michael Gove 5%

 

Ministar zaštite okoliša, za razliku od većine ostalih kandidata, rekao je da je spreman zatražiti ponovnu odgodu Brexita ako se ne postigne dogovor do 31. listopada. Upozorio je da bi Brexit bez dogovora mogao dovesti do novih izbora i dolaska laburista Jeremyja Corbyna na vlast. Predložio je da će, ako postane premijer, zamijeniti VAT (posredni porez na potrošnju koji se određuje u svakom dijelu proizvodnje) “nižim, jednostavnijim porezom na promet”.

5. Sajid Javid 5%

 

Ministar unutarnjih poslova želi se vratiti u Bruxelles i iz sporazuma o povlačenju izbaciti irski backstop. Međutim, ako se to ne dogodi, kaže da neće tražiti novu odgodu. Smatra da Velika Britanija ima moralnu obvezu riješiti problem irske granice te je spreman potrošiti stotine milijuna funti na njihovo rješavanje. Njegove predložene mjere uključuju i smanjenje najviše stope poreza na dohodak i osnivanje fonda od 100 milijardi funti za ulaganje u infrastrukturu Britanije.

6. Matt Hancock 1%

 

Britanski ministar zdravstva tvrdi kako Brexit bez dogovora nije moguća opcija jer ga parlament nikad ne bi odobrio. Predložio je osnivanje vijeća za irsku granicu koji bi spriječio povratak carinskog nadzora. Obećao je smanjiti porez malim obrtnicima i povećati ih internetskim tvrtkama.

7. Andrea Leadsom 9%

Bivša čelnica Donjeg doma parlamenta obećala je provesti Brexit bez dogovora, ali koji bi bio “vođen”. Njezin plan u tri koraka uključuje mjere s kojima bi se složile i VB i EU, pripremanje za izlazak bez dogovora i privremeni sporazum o slobodnoj trgovini te mjere za sjevernoirsku granicu.

8. Rory Stewart 4%

 

Državni tajnik za međunarodni razvoj najveći je protivnik izlaska Britanije iz EU bez dogovora. Zalaže se za soft Brexit koji bi uključivao ostanak u carinskoj uniji s EU. Vrlo aktivan na društvenim mrežama, vodi kampanju “na ulici” sa selfie-štapom. Obećao osnovati “nacionalnu službu” u kojoj bi 16-godišnjaci “osjetili zajedništvo”. Tvrdi da to ne bi bila vojska.

9. Esther McVey 1%

Bivša ministrica rada i mirovina snažna je zagovarateljica izlaska Britanije iz EU 31. listopada, čak i po cijenu izlaska bez dogovora. Kaže da će, ako postane premijerka, u kabinet dovesti samo one ljude koji imaju slično mišljenje o Brexitu kao i ona. Dodaje da nije otvorena za nove pregovore s EU.

10. Mark Harper 1%

Nekadašnji zagovornik ostanka Ujedinjene Kraljevine u EU, sada podržava odluku referenduma. Poziva na”kratku i fokusiranu” odgodu kako bi se sporazum o Brexitu mogao ponovno ispregovarati s Bruxellesom. Dodaje da je spreman na Brexit bez dogovora, ali samo ako nema drugih opcija.