Velika dilema belgijskog kralja: ponuditi suradnju separatističkim radikalima ili izgubiti političku neutralnost

Autor:

  • Tea Trubić

29.05.2019.

Belgium's outgoing Prime Minister Charles Michel arrives for a meeting with King Philippe at the Royal Palace in Brussels, Belgium May 27, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Belgijski premijer Charles Michel na sastanku s kraljem Filipom

Ove nedjelje u Belgijci su osim novih zastupnika u Europskom parlamentu birali i novi saziv nacionalnog parlamenta. Gotovo 8 milijuna građana osim 21 zastupnika u Europskom parlamentu birali i 150 zastupnika Donjeg doma.

Zbog raspada vladajuće koalicije liberala belgijskog premijera Charlesa Michela i konzervativaca iz stranke N-VA oko pitanja Marakeškog sporazuma, kralj Filip imenovao je privremenu vladu kako bi izbjegao ad hoc raspisivanje prijevremenih izbora.

Iako su liberali relativni pobjednici izbora, zbog jezično-teritorijalne specifičnosti Belgije, najveći postotak glasova osvojila je kontroverzna separatistička stranka Flamanski interes (Vlaams Belang), koja se između ostaloga zalaže i za odcjepljenje Flandrije, sjeverne i ekonomski snažnije regije nizozemskog govornog područja, od ostatka države. Stranka je na prošlim izborima osvojila 3,67 posto podrške, a ove je godine postigla uspjeh od nevjerojatnih 12 posto.

S obzirom na to da je riječ o monarhiji, običaj je da se kralj nakon službene objave izbornih rezultata sastane s čelnicima vodećih političkih stranaka u državi, kako bi raspravili o postizbornim koalicijama i sastavljanju vlade. No, ovoga je puta situacija uistinu specifična, zato što će kralj Filip do kraja tjedna morati donijeti tešku odluku; hoće li ispoštovati svoje obaveze i ugostiti uistinu sve čelnike vodećih stranaka, pa čak i separatističke radikale iz Flandrije koji su na ovim izborima ostvarili nevjerojatan uspjeh, ili će se izboru stranaka pristupiti selektivno, čime će kompromitirati status svoje političke neutralnosti.

Sastavljanje vlade u Belgiji je poznato kao nevjerojatno dug i kompleksan proces. Nakon parlamentarnih izbora 2010. godine, vlada se čekala rekordni 541 dan. I ovoga se puta očekuje da će parlamentarnoj većini trebati vremena da se oformi, a taj bi dugotrajan proces mogao utjecati na izbor belgijskog povjerenika Komisije.