Za odlaske svojih birokrata u Bruxelles, Slovenci će izdvojiti 4,4 milijuna eura

Autor:

  • Vedran Marjanović

03.12.2018.

Members of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, November 14, 2018. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / REUTERS

Europski parlament u Strasbourgu

Ugovor slovenske Vlade i Adria Airwaysa uključuje 72 institucije

Slovenija će za zračni prijevoz svojih dužnosnika i birokrata u sjedište Europske unije u Bruxellesu u iduće dvije godine izdvojiti četiri milijuna i 475 tisuća eura, objavila je Slovenska tiskovna agencija (STA). Riječ je o jedinstvenoj nabavi slovenske Vlade avionskih karata na relaciji Ljubljana-Bruxelles za 72 državne institucije koja je dogovorena s avioprijevoznikom Adria Airways.

Ukupno će Adria Airways, utvrdila je STA, u 2019. i 2020. osigurati 9794 karte dužnosnicima i djelatnicima slovenske Vlade, do čega je u 8974 slučajeva riječ o povratnim tjednim kartama. Riječ o kartama za ekonomski razred, no dio državnih dužnosnika, podsjeća Agencija, počev od predsjednika Vlade i ministara, ima pravo na poslovni razred, što znači da će izabrani slovenski dužnosnici putovati u boljem razredu po cijeni lošijeg.

Iako se slovenske vlade mijenjaju vrlo često u posljednja dva desetljeća, sve nabavljaju karte za zračni prijevoz na relaciji Ljubljana-Bruxelles kroz jedinstveni ugovor i uvijek sa Adria Airwaysem. Slovenski mediji izračunali su da je od 2005., otkada Vlada Slovenije provodi spomenutu praksu, cijena pojedinačne karte dogovorena s Adria Airwaysem pada. Najnoviji ugovor predviđa najpovoljniju cijenu od 477 eura povratne karte do Bruxellesa u ekonomskoj klasi, dok je tijekom 2007. dogovor dviju strana podrazumijevao za istu uslugu najnižu cijenu od 625 eura.

Podaci o troškovima slovenske Vlade za obavljanje poslova na relaciji Ljubljana-Bruxelles objavljeni su uoči jučerašnjeg drugog kruga lokalnih izbora. Analitičarima je teško procijeniti slabi li ili jača potpora birača premijeru Marjanu Šarecu na temelju rezultata lokalnih izbora, jer Šarecova lista nije nastupila na prošlim lokalnim izborima, a i na ovima nije izašla u svim sredinama.  Otuda, nije razvidno hoće li objavljivanje zavidnog Vladinog troška službenih putovanja u Bruxelles naštetiti Šarecovoj i opciji njegovih partnera u vladajućoj koaliciji, na lokalnim izborima.

 

Tagovi/Tags:

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version