Zastupnici HDZ-a i Marijana Petir uputili sa slovenskim kolegama iz EPP-a pismo Tajaniju

Autor:

  • Tea Trubić

12.02.2019.

Zagreb, 110119.
Sveuciliste u Zagrebu.
Panel rasprava naziva Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom trzistu EU.
Na fotografiji: Dubravka Suica, Jozo Rados.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Zastupnice HDZ-a Dubravka Šuica (druga slijeva) i Željana Zovko (prva zdesna) te zastupnik GLAS-a Jozo Radoš (u sredini) koji nije potpisao pismo Tajaniju

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu nisu se uspjeli usuglasiti oko zajedniče reakcije na skandaloznu izjavu Antonija Tajanija, predsjendika Europskog parlamenta o "talijanskoj Istri i Dalmaciji"

Nakon kratkog neformalnog sastanka koji su hrvatski europarlamentarci održali na hodniku Europskog parlamenta, naši su zastupnici složno zaključili da nisu uspjeli usuglasiti stajalište oko kontroverzne izjave Antonija Tajanija.

Iako svi hrvatski parlamentarci podjednako osuđuju jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta, ne mogu postići konsenzus oko toga što bi hrvatska delegacija trebala poduzeti po tom pitanju.

Naime, zastupnici iz redova Europske pučke stranke (EPP) nisu željeli donijeti konačnu odluku prije sastanka svoje političke grupacije na kojoj će od gospodina Tajanija tražiti da u potpunosti povuče svoju izjavu.

- Čula sam njegovu ispriku u dva navrata i smatram da je vrlo mlaka. Večeras ćemo na sastanku grupe zatražiti da se izjava u cijelosti povuče. Vjerujem da bi to zadovoljilo sve naše zastupnike, ali i građane Republike Hrvatske – izjavila je zastupnica EPP-a Dubravka Šuica, naglasivši da ne želi komentirati što će delegacija HDZ-a učiniti ako Tajani to odbije učiniti.

Međutim, hrvatski zastupnici iz drugih političkih grupacija spremni su na oštriju mjeru – opoziv predsjednika Parlamenta EU. Da to postignu, samo tri mjeseca prije novih izbora za Europski parlament, trebali bi dobiti podršku najmanje tri petine svojih kolega zastupnika.

- To je najobičnije politikantstvo. Već sada dobro znamo da on neće podnijeti ostavku. Smatram da nema smisla tražiti od nekoga da podnese ostavku znajući da on na to nije primoran, pa smatram da je bilo kakva spekulacija oko toga najobičnija predizborna igra – zaključila je zastupnica Europskih konzervativaca i reformista Ruža Tomašić koja je istaknula da još uvijek nije spremna u potpunosti odbaciti ideju opoziva, ali da očekuje da će Antonio Tajani u potpunosti povući spornu izjavu.

 S njom se slaže i zastupnica Biljana Borzan, koja je osim Tajanija osudila i mlaku reakciju državnog vrha Republike Hrvatske.

- Nemam apsolutno nikakav problem s tim da tražimo njegovu ostavku. Smatram da se takve izjave treba oštro osuditi kako drugima ne bi palo na pamet da nešto tako ponove. Spremna sam na tome inzistirati – tvrdi Biljana Borzan, dodavši da će hrvatska delegacija pokušati usuglasiti stav tek nakon što kolege iz EPP-a održe sastanak nadajući se da će 'staviti nacionalne interese prije stranačkih'.

Na upit o reakciji hrvatskog državnog vrha, Borzan je rekla da je ona bila 'mlaka'. - Vlada reagira jako brzo kada joj je u interesu – izjavila je, aludirajući pritom na činjenicu da Antonio Tajani dolazi redova EPP-a, političke grupacije kojoj pripada i HDZ.

Na tu njezinu je izjavu gotovo trenutno reagirala zastupnica Šuica koja je naglasila da je državni vrh oštro i jasno osudio kontroverzni govor predsjednika Europskog parlamenta. - Vjerujem da je Tajani tako nešto izrazio u žaru kampanje, a ne bih htjela da naši zastupnici ovaj skandal počnu koristiti za vlastitu predizbornu promidžbu – rekla je, aludirajući pritom na kritiku koju su njoj i njezinim stranačkim kolegama uputili zastupnici iz redova socijaldemokrata.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nije izabrani dužnosnik Italije i zato nije moguće slati diplomatsku notu Rimu, rekla je u utorak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, te ustvrdila da je brza osuda Tajanijeva govora o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" u Basovizzi kod Trsta bila jedina primjerena reakcija, a što je i učinjeno.

Pismo koje su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) iz Hrvatske (HDZ, Marijana Petir) i Slovenije (Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija) u utorak navečer poslali predsjedniku Europskog parlamenta:

 

Strasbourg, 12. veljače 2019. godine

 

Poštovani predsjedniče Tajani,

 

mi zastupnici Republike Hrvatske i Republike Slovenije iz redova Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, oštro osuđujemo Vašu izjavu od nedjelje, 10. veljače 2019. godine, u Basovizzi (Bazovici) povodom Dana sjećanja, kada ste na kraju Vašeg govora izjavili "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine". Vaša izjava duboko je uvrijedila građane Republike Hrvatske i Republike Slovenije te se kosi s funkcijom koju obnašate kao predsjednik Europskog parlamenta.

Pitanje pobjede nad fašizmom je civilizacijska činjenica, kao što je i iskazivanje sućuti svim nevinim žrtvama. Ne smijemo zaboraviti da na isti način treba suosjećati sa žrtvama komunističkih režima kao i žrtvama fašističkih režima.

Vaša izjava iz Basovizze (Bazovice), koju osuđujemo, nažalost je otvorila davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te nažalost ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu jasnu ispriku i povlačenje Vaše izjave.

Smatramo da je važno s Vaše strane otkloniti svaku sumnju u poštivanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i Slovenije i stoga vas pozivamo da u ime povijesne istine zajednički obilježimo stratišta fašističkih zločina u Hrvatskoj i Sloveniji, kao opomena da se takvo što ne smije nikada ponoviti. Hrvatska i Slovenija su samostalne i suverene države, a Istra kao slovenska i hrvatska regija te Dalmacija kao hrvatska regija su regije s dugom poviješću.

Mi, hrvatski i slovenski EPP zastupnici u Europskom parlamentu, zalažemo se za nastavak vrlo prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između Slovenije, Hrvatske i Italije.

Dubravka Šuica, HR EPP

Ivana Maletić, HR EPP

Željana Zovko, HR EPP

Ivica Tolić, HR EPP

Marijana Petir, HR EPP

Milan Zver, SLO EPP

Franc Bogovič, SLO EPP

Alojz Peterle, SLO EPP

Romana Tomc, SLO EPP

Patricija Šulin, SLO EPP