10 PITANJA ZA HRVATSKE ZASTUPNIKE Vojska Europske unije: da ili ne?

Euractiv.hr će svaki dan objavljivati odgovore sedam dosadašnjih hrvatskih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu - koji žele novi mandat - na isto pitanje vezano uz budućnost Europske unije i položaju Hrvatske u tom projektu.
Vojna Vježba
 Jure Mišković / CROPIX
Europska vojska; da ili ne te što to znači za NATO?

Biljana Borzan, SDP (S&D)

EU / European Union 2014 - source:EP
Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

"Bliža suradnja europskih vojski i međusobna interoperabilnost je potrebna, primjerice u pitanjima nabave i logistike. Europske države mogu ostvariti velike uštede ako zajednički nabavljaju vojnu opremu stoga podržavam produbljenje vojne suradnje. NATO je još uvijek najmoćniji vojni savez u svijetu i, bez obzira na nepredvidljivost politike Donalda Trumpa, ne mislim da je u ovom trenutku dobro ići u projekt formiranja europske vojske."

Marijana Petir, nezavisna (EPP)

Zagreb, 090419.
Hotel Esplanade.
Poljoprivredna konferencija i Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika. 
Na fotografiji: Marijana Petir.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marijana Petir

"S jedne strane, sigurnosna politika Europske unije formalno ne postoji (osim na nacionalnoj razini svake države članice), a budući da Unija podrazumijeva zajedničko trgovinsko područje, logično je da bi unutarnje i vanjske granice EU, odnosno europske interese i vrijednosti netko trebao štititi. Države članice NATO saveza već godinama imaju problem s financiranjem vojske, pa se posljedično postavlja pitanje kako bi se dogovorio plan funkcioniranja i financiranja vojske EU uzevši u obzir različita mišljenja i političko-trgovinske interese svake zemlje."

Tonino Picula, SDP (S&D)

Conference on ' How can the post 2020 Cohesion Policy meet EU Islands challenges ? '
Ured Tonina Picule
Eurozastupnik Tonino Picula

"Podržavam snažniju integraciju obrambene i sigurnosne politike među članicama. U tom smjeru je napravljeno dosta pomaka posljednjih nekoliko godina, poput PESCO-a. No, pitanje dodatne sigurnosne i obrambene integracije ne treba promatrati isključivo kroz prizmu kreiranja zajedničke vojske. Da bi se ostvarili preduvjeti za zajedničku vojsku potrebna je federalizacija Unije, što je bio jedan od 5 scenarija o budućnosti, ali s malo izgleda za konkretnu primjenu u dogledno vrijeme. Obrambena politika je i ostati će primarno u nadležnosti država. Mislim da je u ovom kontekstu primjerenije govoriti o terminu Europske obrambene unije, čiji primarni ciljevi su racionalizacija postojećih resursa (trošak neujedinjene Europe u području obrane i sigurnosti procjenjuje na 26,4 milijarde EUR godišnje) i reakcija na novonastale političke okolnosti u kojima ne možemo sa sigurnošću očekivati da će naš transatlantski saveznik snositi većinu troškova obrane NATO-a. NATO i dalje ostaje glavni obrambeni multilateralni okvir koji će od učinkovitije obrambene politike Unije zasigurno imati koristi."

Jozo Radoš, GLAS (ALDE)

Round table - ' Croatia on the road to illiberal democracy ? '
Marc Dossmann / © European Union 2016 - Source : EP (037669A)
Jozo Radoš

"Oko pitanja zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike postoje razlike između država članica još od samog nastanka Europske unije. To je jedan od glavnih razloga zašto su se te politike proteklih desetljeća tako sporo razvijale. Te razlike postoje i danas i imaju dvije sastavnice: jedna je nevoljkost država članica da te instrumente državnosti prepuste bilo kome, a druga je različit odnos prema SAD-u, a to znači i prema NATO-u u kojem dominira SAD. Europska vojska bila bi pokazatelj najsnažnijeg razvoja zajedničke obrambene politike, ali ona nema puno smisla ukoliko ne postoji zajednička vanjska i sigurnosna politika. Zagovaram snažniju zajedničku vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku EU i ravnopravniji položaj, ne samo europskih zemalja, nego i Europske unije kao cjeline unutar NATO-a. Zato pozdravljam pomake koji su proteklih godina učinjeni u pogledu stvaranja Europskog obrambenog fonda i jače uloge Europske obrambene agencije, ali to su, s obzirom na spomenute razlike i poteškoće, još uvijek simbolični koraci."

Dubravka Šuica, HDZ (EPP)

Ured Dubravke Šuice
Zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ,EPP)

"Smatram da ne postoji stvarna potreba za uspostavom stalne vojske Europske unije. Mislim da sigurnost našeg teritorija i naših građana najbolje možemo jamčiti bližom i dubljom suradnjom država članica i sigurnosnih službi, pa se stoga zalažem za snažniju zajedničku vanjsku i obrambenu politiku na razini Europske Unije. Problemi s kojima se suočava Europska unija ne mogu se riješiti isključivo u Bruxellesu, Berlinu, Parizu ili nekom drugom centru. Za temeljito rješavanje problema potreban je doprinos i naših prijatelja u Madridu, Tallinnu, kao i nas u Zagrebu. Moramo zajedno raditi na savladavanju izazova.

Bez obzira na uspostavu europske vojske, iznimno je važno da Europska unija i NATO nastave dobru suradnju. Smatram da je glavni preduvjet za sigurnu Europu prije svega europsko jedinstvo, ali i transatlantski odnosi s našim saveznicima. Bez dobrih transatlantskih odnosa ne možemo ostvariti sigurnu Europsku uniju."

Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti (ECR)

Plenary sessionCoordination of social security systems
Michel CHRISTEN / © European Union 2019 - Source : EP(-088518A)
Ruža Tomašić

"Apsolutno 'NE' stvaranju europske vojske! NATO je sasvim dovoljan okvir za odgovaranje na sve sigurnosne izazove s kojima se Europa susreće. Inicijativa za stvaranje europske vojske dolazi od onih koji Europu vide kao novu imperijalističku silu, a sebe za kormilom. Pokušaj je to da se Europu udalji od SAD-a, a ja smatram da to nije pametan potez. Naši se interesi ne moraju uvijek nužno poklapati, ali u sigurnosnom je smislu Amerika Europi uvijek bila vrijedan partner. Hrvatska od europske vojske ne bi imala baš ništa, eventualno probleme kad bi se birokrati u Bruxellesu malo previše zaigrali."

Željana Zovko, HDZ (EPP)

Ured Željane Zovko
Zastupnica Željana Zovko

"Sigurnost i obrana zasigurno su najvažnija pitanja za EU. Tehnologija, koja se razvija munjevitom brzinom i donosi novitete, kao što je umjetna vojna inteligencija, stavlja nas pred ogromne izazove. Tehnologija je sama po sebi jako zahtjevna i skupa i nijedna država u Europi ne može je samostalno razviti. Ovo je samo jedan primjer koji nam ukazuje na nužnost jače europske suradnje na vojnom polju. Moćnim neprijateljima u eventualnom vojnom sukobu možemo odgovoriti samo udruženim snagama.

Europski parlament je u ovom mandatu već postigao dosta na polju obrane. Izrađena je Globalna strategija, koja prikazuje naše stavove o vanjskim odnosima i sigurnosnim mjerama. Također smo osnovali Stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), čiji je cilj razviti zajednički pristup obrani raspodjelom troškova i vojne infrastrukture.

Međutim, želim napomenuti da cilj nije i ne bi nikada trebao biti da se napravi zamjena za NATO. Upravo suprotno tomu, europske aktivnosti na području obrane moraju biti komplementarne aktivnostima NATO-a, kako bismo sigurnost u Europi podigli na najvišu moguću razinu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03