20 DANA DO BREXITA Johnson i Varadkar na radnom ručku, Juncker upozorava da je izlazak bez dogovora najizgledniji scenarij

Boris Johnson i Leo Varadkar danas će se sastati na radnom ručku kako bi 20 dana prije datuma predviđenog za izlazak iz EU pokušali pronaći rješenje za pitanje irske granice nakon Brexita.
Irski premijer Leo Varadkar (lijevo) i njegov britanski kolega Boris Johnson tijekom pregovora o Brexitu
 Phil Noble / REUTERS

Prema informacijama koje su iscurile u britanske medije, sastanak će se održati iza zatvorenih vrata, negdje na skrovitoj lokaciji u sjeverozapadnoj Engleskoj, daleko od očiju znatiželjnih novinara.

Riječ je o ključnom sastanku dvaju državnika čiji će ishod neupitno definirati budućnost Brexita. Iako niti jedna od pregovaračkih strana nema nerealna očekivanja od današnjeg sastanka, anonimni izvori britanske vlade tvrde da Boris Johnson gaji tračak nade da će se do današnjeg deserta pronaći pobjedonosno rješenje. S druge strane, irski Taoiseach (lokalna riječ za premijera), proteklih dana u svojim javnim nastupima nije dao naslutiti da je spreman na značajne kompromise, osobito znajući da ima podršku preostalih 26 članica najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Danas popodne, gotovo istovremeno s radnim ručkom dvaju državnika, održat će se sastanak i britanskog ministra za Brexit Stephena Barclaya te glavnog pregovarača Europske komisije Michela Barniera. Francuz zadužen za očuvanje europskih interesa u pregovorima s Londonom, u nekoliko je prilika naglasio da će narednih dana biti na raspolaganju 24 sata na dan, jer je u potpunosti predan pronalasku kompromisnog rješenja.

Europska unija još jučer je tvrdila da neće u potpunosti odbaciti mogućnost novog sporazuma s Londonom, ali je svejedno naglasila da bi britanska vlada u tom slučaju morala osjetno promijeniti pristup pregovorima.

Johnson posljednjih dana koristi taktiku traženja krivca za zastoj koji je nastao u pregovorima s Bruxellesom. Naravno, po dobrom starom običaju političara, krivci se nalaze miljama daleko od Downing streeta 10, rezidencije britanskog premijera.

- Odbijam sudjelovati u toj igri traženja krivca. Iako ne isključujem mogućnost pronalaska novog rješenja, trenutno je Brexit bez sporazuma i dalje najizgledniji scenarij unatoč tome što to nije preferencija Europske unije – izjavio je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta, jučer je izjavio da Ujedinjena Kraljevina trenutno ima samo dvije opcije na stolu; izlazak bez dogovora ili novu odgodu Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:08