Alfred Bosch i Raül Romeva: Pedro Sánchez je dio problema. Ne zaboravimo da on ne bi postao premijer bez podrške katalonskih stranaka za neovisnost!

Reakcija ministra vanjskih poslova Katalonije Alfreda Boscha i bivšeg ministra vanjskih poslova Katalonije Raüla Romeve na pismo španjolskog premijera Pedra Sáncheza.
Španjolski lider Socijalista i premijer Pedro Sanchez u izbornoj kampanju, Sevilla, Španjolska 31.studeni, 2019.
 Javier Barbancho / REUTERS

„Španjolski premijer Pedro Sánchez trebao bi slijediti primjer Davida Camerona i Alexa Salmonda oko pitanja škotske neovisnosti. Umjesto toga, udaljio se od dijaloga“, istaknuli su Raül Romeva, bivši ministar katalonske Vlade koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog pobude, i Alfred Bosch, katalonski ministar vanjskih poslova.

Nadalje, u svojoj reakciji na pismo španjolskog premijera Pedra Sáncheza, Alfred Bosch i Raül Romeva naglasili su sljedeće:

15. listopada 2012. David Cameron i Alex Salmond potpisali su sporazum kojim će se omogućiti održavanje referenduma o neovisnosti Škotske. To je bila najznačajnija odluka o budućnosti Škotske sve od 1707. godine kada je donesen Zakon o Uniji (koji je osigurao da Škotska i Engleska od tada ostaju ujedinjene), a rezultat je dugog procesa dijaloga i pregovora s vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijer Cameron prihvatio je da prenese zakonske nadležnosti referenduma na škotsku izvršnu vlast, s obzirom na to da je, temeljem zakona iz 1998., svaka ustavna promjena bila Westminsterova izravna nadležnost. U rujnu 2014., Škoti su napokon, s malom prevagom, odlučili ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali pouka koju su ove dvije vlade pružile na polju demokracije iznimno je značajna.

U međuvremenu, španjolska država odlučila se za radikalno drugačiji način suočavanja s katalonskim sukobom. Mariano Rajoy definirao je put kojim je Pedro Sánchez nastavio kročiti bez odstupanja. Osuditi devet katalonskih političkih lidera i društvenih aktivista na 100 godina zatvora jer su promicali referendum demokratski je gubitak za Španjolsku, čije je posljedice još uvijek teško procijeniti.

Sánchez snosi najveću odgovornost za ovaj neuspjeh, kao i za veliku prevaru onih koji su vjerovali u novu priliku za dijalog nakon njegovog stupanja na mjesto premijera. Ne zaboravimo da on nikada ne bi postao premijer bez podrške katalonskih stranaka za neovisnost. Na međunarodnoj razini Sánchez je dočekan s nadom. Mnogi su mislili da će on moći upravljati katalonskom situacijom kao što to čine napredne demokracije. Međutim, Katalonija je još uvijek jedini sugovornik koji sjedi za stolom i poziva na dijalog.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, španjolski premijer tvrdoglavo je pokazao nesposobnost, nesposobnost pregovaranja čak i sa svojim potencijalnim saveznicima iz stranke Podemos i doveo je Španjolsku do ponovnih izbora. Sada koketira s Ciudadanosom i PP-om kako bi uspostavio buduću vladu, onim istim strankama koje su kada je predložio započinjanje dijaloga s Katalonijom ga optuživale da je izdajica Španjolske. Je li Sánchez uistinu vođa koji će pokrenuti proces političkih pregovora s Katalonijom?

Pedro Sánchez je dio problema jer nikada nije imao snage ni volje za rješavanje ovog sukoba. Putem ministra svoje Vlade Josepa Borrela, Sánchez je nedavno priznao da mu je glavni cilj suprotstavljanje neovisnosti Katalonije i da je odlučio raditi u interesu jedino onih 20% katalonskog stanovništva koja se protivi referendumu o samoodređenju. Da je išta naučio iz procesa Ujedinjenog Kraljevstva i Škotske, Sánchez bi shvatio da je jedino moguće rješenje glasovanje u Kataloniji. Neka glasački listići daju lekciju o demokraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:00